Váš košík je prázdný
Whisky nebo též whiskey patří k jednomu z nejpopulárnějších druhů alkoholu. Palíren, ve kterých se whisky destiluje, je nepočítaně, a proto není jednoduché si vybrat tu nejlepší. Pomoci vám však může seznam těch nejkvalitnějších pro tento rok.
Obecně se whisky definuje jako nápoj, který se získává destilací z fermentovaného sladu. Sladem může být jakákoliv obilovina, především však ječmen nebo žito, které se nechá naklíčit a poté vysušit. Tyto destiláty se od sebe neliší pojmenováním, tedy whisky či whiskey, ale spíše oblastí výroby. Ve Skotsku, Kanadě a Japonsku se používá pojmenování whisky, zatímco v USA a Irsku se setkáte s malou obměnou, tedy whiskey.
Každá země má při výrobě whisky stanovená pravidla, jak destilát vyrábět. Podle toho se odlišuje na skotskou, irskou, americkou nebo japonskou. Setkat se můžete také s pojmem single malt whisky, což je jednosladový destilát vyrobený v jedné palírně nebo pojmem blended whisky, která kombinuje několik druhů destilátů z různých palíren.
Skotská whisky patří mezi nejznámější a nejuznávanější. Pravá skotská musí pocházet ze skotských palíren a hlavní ingrediencí musí být ječmenný slad. Zraje 3 roky a stáčí se až ve chvíli, kdy obsahuje 40 % alkoholu.
Irská whiskey se vyrábí jedině v Irsku, a to z ječmene. Nápoj se třikrát destiluje a díky tomu je čistší a jemnější.
V Americe se kromě označení whiskey setkáte také s pojmem bourbon. Jaký je mezi nimi rozdíl? Základem bourbonu je minimálně 51 % kukuřice, která projde dvojitou destilací.
Výroba japonské whiskey je podobná skotské, jelikož používá podobné destilační metody.
Které whisky kralují pomyslnému žebříčku v tomto roce?
Třikrát destilovaná whiskey patří k nejznámějším a nejprodávanějším irským whiskey. Zraje v sudech po bourbonu a sherry, což se projeví vůní sladkých citrusů, zelených jablek a vanilky. Pije se při pokojové teplotě, ale také na ledu.
Značka irské whiskey pocházející z palírny Walsh Distillery byla na trh uvedena v roce 2007. Snoubí tradiční receptury 19. století se současnými požadavky na kvalitu a chuťový profil.
Skotská whisky Glenfiddich s tradicí od roku 1887. Typické jsou pro ni hruškové tóny. Její srdce je lehké, ovocné a barevně jasné. Whisky odpočívá v sudech po bourbonu a sherry.
Whisky Talisker má původ na skotské ostrově Skye. Je pro ni typické neopakovatelné, středně kouřové aroma a nasládlá chuť, která nese tóny sušeného ovoce a nádech mořské slanosti.
Jack Daniel´s patří mezi nejprodávanější americké whiskey. Pro její výrobu se používá nejkvalitnější kukuřice, žito a ječmen. Filtruje se přes dřevěné uhlí, což jí propůjčuje charakteristickou kouřovou chuť.
Patří mezi nejprodávanější skotské whisky na světě. Míchané whisky obsahují kolem 35 sladových a 5 obilných whisky. Hlavní sladovou složkou u většiny z nich je Cardhu. Nabízí několik druhů destilátů, které se od sebe liší chutí i oceněními.
Pro tuto skotskou whiskey je typická nekompromisní vůně a kouřová chuť s nádechem konopí, jódu, dřeva a rašeliny. Kromě toho se objeví také tóny ovoce a lékořice. Palírna se pyšní královskou pečetí prince Charlese.
Platí za prémiovou blended whisky, jejíž historie sahá až do roku 1801. Lahodná skotská whisky se vyznačuje jemnou, lehce ovocnou a vyváženou chutí. Vychutnat si ji můžete čistou, ale také v nadčasovém koktejlu Old Fashioned.