Váš košík je prázdný
Hledáte kvalitní dezertní likérové víno? Doporučujeme si prohlédnout naši bohatou nabídku portských vín a vybrat si to pravé.
Portské víno, známé také pod názvy Oporto, Porto, „Portské“, nebo v portugalském originále Vinho do Porto, je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro na severu Portugalska. Výroba portského vína podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována. V naší bohaté nabídce najdete jak základní typy portských vín, tak víceletá portská vína. Doporučujeme kvalitní portské víno od výrobce Real Companhia Velha – například Royal Oporto Ruby nebo Royal Oporto Tawny.
Za objevem portského vína stojí angličtí obchodníci, kteří hoj na počátku 18. století začali během války o španělské dědictví s Francií dovážet do Británie. Díky válce se stal import vína z Francie do Anglie problematický, protože se tyto země ocitly na znepřátelených stranách. V roce 1703 byla podepsána obchodní dohoda, díky které mohli portugalští obchodníci dovážet zboží do Británie při velmi nízkých clech. Přeprava portského vína však byla složitá a víno dlouhými cestami po moři ztrácelo na kvalitě. Nezřídka se stalo, že do Anglie dorazilo zkažené. Díky tomu se objevil nápad víno dolihovávat (fortifikovat) vinným alkoholem, aby se prodloužila jeho životnost – a portské víno bylo na světě! První dodávka vína z Portugalska se však datuje již do roku 1678. Známá legenda praví, že tohoto roku portské víno ochutnali v klášteře ve městě Lamengo dva angličtí obchodníci a víno jim tak zachutnalo, že přesvědčili místního opata, aby jim recept založený na dolévání vínovice do kvasícího moštu prozradil. A obchodníci se chopili své šance.
Portské víno lze dělit podle několika hledisek. První kategorizace se týká způsobu zrání a patří sem portská vína typu ruby a tawny. Podle Institutu vín z oblasti Douro a Porto (IVDP) se portské víno dělí do dvou kategorií: běžná portská vína, kam spadají klasické odrůdy ruby, tawny a bílé portské a Categorias Expeciais, kam řadí všechny ostatní odrůdy včetně speciálních. Mezi portskými najdeme i kvalitní bílá portská vína, která se dělí na mladá a stará a v potaz se bere i obsah cukru určující označení Extra Dry, Sweet a Lágrima. Od roku 2008 lze ochutnat i růžové portské víno, které se řadí k typu ruby, při jeho výrobě se však používá postupů typických pro růžové víno. Dalším hlediskem je rozdělení na ročníková vína, mezi která řadíme Colheity, LBV a vína Garrafeira, Single Quinta Vintage a Vintage a vína bez uvedení roku sklizně.
Portské víno ruby je nejrozšířenějším a nejlevnějším druhem portského vína. Aby se zachovala jeho svěží ovocná chuť a vůně a také sytě červená, rubínová barva, bývá při fermentaci uloženo ve velkých nádržích z betonu a nerezové oceli bez přístupu vzduchu. Tím je zabráněno oxidačnímu zrání. Před lahvováním je víno zjemňováno a za studena filtrováno. Do této kategorie patří Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage (LBV) a Vintage.
Naopak portská vína typu tawny procházejí při zrání řízenou oxidací a odpařováním v menších dřevěných sudech. Postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy a dotváří se jejich typický charakter a ořechová příchuť. Vyrábějí se z červených hroznů. Do této kategorie spadá Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná, Crusted a Colheita.
Jak název napovídá, bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů. Levnější portská vína jsou vynikajícím základem koktejlů, zatímco starší bílá portská si nejlépe vychutnáte samotná, vždy však řádně vychlazená. Bílého portského existuje celá řada druhů, od suchých až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají v dřevěných sudech dlouhou dobu, jejich barva ztmavne a je obtížné určit, jestli šlo původně o bílé nebo červené víno.
Do kategorie speciálních druhů portských vín patří Colheita, Garrafeira, Druhy Reserve nebo vintage charakter, růžové portské, pozdně stáčené vintage (Late bottled vintage, LBV) Crusted, portské ročníkové víno typu Vintage, portské Single Quinta, Vintage a Vintages.