Váš košík je prázdný
Skotskou whisky můžeme rozdělit na standardní směs (blended whisky) a výběrovou směs (premium whisky). Blended whisky je směs deseti až padesáti sladových (single malt) a obilných (grain) whisky. Zrání probíhá 3-5 let a patří sem např. Teacher´s Highland Cream. Premium whisky je míchanou whisky s vyšším podílem starších whisky, nejmladší druh ve směsi zraje minimálně 12 let. Mezi nejznámnější patří Chivas Regal či Ballantine´s.
O původu whisky se přou Irové a Skotové. Legenda o svatém Patrikovi praví, že svatý Patrik přišel do Irska zatočit s ďáblem, položil základy křesťanství a zasvětil Iry do tajemství destilace tzv. živé vody. V pradávném jazyce irských a skotských Keltů - gaelštině, se živá voda překládá jako Uisige Beatha, později Usqua a ještě později whisky. Odtud tedy původ názvu. První písemné prameny však můžeme najít ve Skotsku a pocházejí ze 12. století. Kde je pravda se dnes už pravděpodobně nedozvíme.
Obliba whisky stoupla během středověku a to zejména mezi movitějším obyvatelstvem včetně královských paláců. Whisky vytlačovala velmi drahé francouzské nápoje jako bylo víno či brandy. Protože po whisky stoupala poptávka, v Irsku a Skotsku došlo tehdy k velkému nárůstu výroby. Whisky tamější obyvatelstvo provázela od kolébky až do hrobu. Podávala se porodním bábám, kapala se na hlavy novorozenců při křtech, nesměla chybět na důležitých rodinných událostech a připíjelo se s ní na šťastný návrat rybářských lodí. Někdy se používala dokonce i jako poslední pomazání.
V 17. století se začaly objevovat snahy o zdanění výroby whisky. Ve Skotsku došlo k extrémně vysokému zdanění, jehož důsledkem byl nárůst černého trhu. Počet ilegálních skotských palíren se odhaduje na stovky. Výrobu whisky částečně znovu umožnil až v 19. století tzv. Small Stills Act a skotský zákon z roku 1923. Ani v Irsku nebyla historie výroby whisky růžová. V důsledku boje irských církevních hodnostářů proti alkoholismu nebyl v 19. století o whisky příliš velký zájem. Ve 20. stoleté zase došlo k oddělení Irska od Britského království a to znamenalo embargo na irskou whiskey. Další ránou byla ve 20. letech prohibice v USA.
V současné době se whisky těší velké celosvětové oblibě. Ve Skotsku existují zákony, které přikazují, aby jako skotská whisky byla označována pouze whisky vyrobená z tradičních surovin. Musí zrát 3 roky a obsah alkoholu ve stočené whisky smí být minimálně 40 %.