Ochutnejte brandy – vinnou či ovocnou pálenku ze Španělska, Francie, Itálie nebo Řecka. Doporučujeme zejména slavnou brandy z vinařství Torres.

Víte, co je brandy?

Brandy je pálenka z vinných odrůd s obsahem alkoholu 35–60 %. Jde o anglický název s původem v Nizozemsku (brandewijn), nebo Německu (Branntwein) a znamená doslova pálené víno. Mezi nejslavnější brandy patří španělská brandy Torres, která je pravděpodobně nejstarší vinnou pálenkou v Evropě. Brandy se ale vyrábí i v dalších vinařských oblastech – ve Francii (brandy Rémy Martin), v Itálii, Gruzii, nebo v Řecku. Odtud je známá především Metaxa – pálenka ze směsi brandy, originálního koření a vína.

Kvalitní brandy se vyrábí z vybraných odrůd vinné révy a nejméně týden kvasí. Následně se destiluje a nechává dozrát v dubových sudech po sherry a to i několik let. Tím získá svou typickou barvu. Brandy můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií:

  • Hroznová brandy – vyrábí se z vinných hroznů nebo vinného moštu (např. Cognac, Armagnac)

  • Brandy z hroznových výlisků – vyrábí se z hroznových výlisků jako slupky, stopky a ze semen zbylých po lisování vína)

  • Ovocná brandy – vyrábí se z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů (např. Calvados, Kirschwasser, slivovice)

Zajímá vás, jak se pije brandy? Brandy si nejlépe vychutnáte ze sklenice tvaru tulipánu při pokojové teplotě. Sklenice s brandy se může také zahřát, ať již držením sklenky, nebo pomocí svíčky. Toto nahřívání má však za následek rychlejší vypařování alkoholu, který překryje aroma brandy.