Jaké delikatesy zvolit k láhvi dobrého vína nebo sklence kvalitního rumu? A jak správně vybrat a vychutnat si doutník? Inspirujte se našimi tipy!

Pochutiny k vínu

Příjemný večer podtrhne sklenka lahodného vína, co dobrého k ní ale zakousnout? Jaké pokrmy se k vínu hodí? Nejprve je třeba zmínit, že k červenému vínu se hodí jiné pochutiny než k bílému, či růžovému vínu, protože tato vína jsou chuťově velmi odlišná. 

Co se hodí k bílému vínu

Pokud jste se rozhodli pro láhev suchého bílého vína alsaského typu s vyšším obsahem kyselin a nízkým obsahem cukru, například Sylvánské zelené, Neuburské, Chardonnay, doporučujeme ji zkombinovat se zrajícím sýrem s bílou plísní typu hermelín či camembert, nebo s jemnými, drůbežími, rybími či bezmasými paštikami. Pokud před vámi stojí láhev jemného bílého vína, sáhněte spíše po měkkém, smetanovém sýru. Kromě sýra bílá vína skvěle doplní i olivy plněné lososem nebo mandle.

Co se hodí k červenému vínu

K červeným vínům plné chuti se hodí tučné sýry typu gouda, k ovocným červeným vínům spíše tvrdé sýry jako je parmezán, nebo polotvrdé sýry typu eidam. K lehkému červenému vínu podávejte kozí sýry. Ani s olivami plněnými paprikou nešlápnete v tomto případě vedle. Ušlechtilé mladé červené víno jako Frankovka, Zweigeltrebe nebo Rulandské modré skvěle doplní lahodné paštiky či teriny ze zvěřiny a červeného masa.

Co se hodí k růžovému vínu

Lehká a svěží růžová vína doplní delikatesy vhodné k lehkému bílému vínu. Ke sladkým růžovým vínům můžete zakousnout i některý z dezertů.