Ačkoliv má sherry k vínu velmi blízko, o běžné víno se nejedná. Jde o fortifikované víno z bílých hroznů, které se nechává plně prokvasit a poté se do něj přidává vinný destilát. Tím se liší od portského vína, kde se destilát přidává již v průběhu fermentace, která je tak předčasně ukončena a ve víně zůstává vyšší podíl cukru.

Temperamentní původ sherry

Víno, ze kterého se sherry vyrábí potřebuje dostatek tepla a slunečních paprsků. Proto možná nikoho nepřekvapí, že sherry pochází ze Španělska. Ovšem za sherry můžeme označit pouze nápoj, který se vyrábí z hroznů vypěstovaných v tzv. sherry trojúhelníku mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto vymezení původu pochází z roku 1933 a šlo o první oficiální označení původu vína ve Španělsku. Od městečka Jerez je odvozen i název – výraz Sherry je poangličtěné španělské slovo Xerez. V 16. století mělo zdejší víno vynikající pověst a aby se při vývozu nekazilo, začala se do něj přidávat brandy. Takto posílené víno sherry si na své objevitelské plavby odváželi i Kryštof Kolumbus a Ferdinand Magellan. Velké oblibě se těší zejména v Anglii a to i díky Francisu Drakeovi, který v roce 1587 vyplenil přístav Cádiz a po zničení zdejší flotily si domů odvezl jako kořist 2 900 sudů s vínem připraveným k vývozu.

Odrůdy pro výrobu sherry

Pro výrobu sherry se dnes používají tři bílé odrůdy vína. Nejčastěji je to odrůda Palomino, která je základem suchých sherry. Na výrobu sherry sladké chuti se využívá odrůda Pedro Ximenéz a řídce i odrůda Moscatel. U obou sladkých odrůd se dosahuje sladké chuti tak, že se hrozny suší na slunci, díky čemuž se v nich zvýší koncentrace cukru.

Výroba sherry

Charakteristickou chuť sherry dodává kombinace zdejšího klimatu, křídové půdy a speciální postup zrání zvaný solera. Hrozny na výrobu sherry se sklízí začátkem září. Lehce se slisují, čímž vznikne mošt a pro výrobu sherry se používá pouze tento mošt z prvního lisování. Tento mošt se nechá zkvasit (fermentovat) v kádích z nerezové oceli a vzniká tak suché víno s obsahem alkoholu 11-12 %. Po fermentaci se poté do vína přidává vinný destilát. Posílené víno je poté skladováno v 600litrových sudech ze severoamerického dubu, které mu dodávají specifickou příchuť. Po roce se zahajuje proces označovaný jako systém solera. V sudech naplněných z pěti šestin se nechává místo na tzv. dvě pěsti. Sudy jsou vyrovnané ve třech řadách nad sebou – spodní řada sudů (zvaná solera) obsahuje nejstarší víno. Každý rok se z těchto sudů třikrát odčerpá 10 % vína, které je nahrazeno vínem ze sudů nad nimi. Takto víno zraje v sudech po dobu tří až sedmi let.

Druhy sherry

Mezi nejznámější druhy sherry patří Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado, Moscatel, Pedro Ximenéz a Cream.

Jak se podává sherry

Sherry se konzumuje ihned po stočení do lahví, není určeno ke staření. Skladováno by mělo být na suchém, tmavém místě ve vzpřímené poloze, aby se minimalizovala plocha na povrchu. A jak si sherry nejlépe vychutnáte? Sherry se pije ze speciálního typu sklenky, tzv. Sherry glass, ze sklenky na víno či degustační sklenky ve tvaru tulipánu. Teplota se liší podle typu podávané sherry. Sherry typu Fino či Manzanilla se podávají při pouhých 7 stupních Celsia, sladší typy sherry jako je Pedro Ximenéz se podávají při teplotě okolo 15 stupňů Celsia. Okolo 13 stupňů se podávají sherry typu Amontillado a Oloroso.