Cognac (česky koňak) je nejušlechtilejší a nejprestižnější destilát, pojmenovaný podle francouzského městečka Cognac, odkud pochází. Bývá označován za krále mezi brandy a je oblíbený zejména pro svou ovocnou chuť a vůni. Koňaky se vyrábí převážně z odrůdy Ugni Blanc a pěstují se v šesti uzákoněných apelacích. Ideální klimatické podmínky, dvojstupňová destilace a až 60 let zrání v limousinském dubu jsou základem výroby koňaku, krále všech pálenek.

 

Historie koňaku

Území okolo města Cognac bylo osázenou vinnou révou již ve 3. století n.l. Zdejší vína se v polovině 12. století dostala na královský dvůr v Paříži, ovšem o století později se na tento region zapomnělo. Teprve na konci 15. století zaručil Ludvík XI. vinařům v Charente právo přebytek vín vypálit. V současné době se odborníci přiklání k názoru, že koňak pochází od Holanďanů, kteří zjistili, že levnější je dopravovat vinnou pálenku destilovanou přímo v Charente, než ji vozit na destilaci do Nizozemí – lépe se převážela a snižovala daňovou zátěž. Původně se pálenka po převozu ředila vodou, postupem času se začala pít neředěná a tak vznikla brandy. V 18. stoleté došlo k velkému rozvoji. V roce 1715 přibyl do Cognacu Jean Martell, o padesát let později Richard Hennessy a spousta dalších výrobců. V 70. letech 19. století se výroba koňaku zkomplikovala díky tomu, že velká část vinic v okolí městečka Cognac byla zničena mšičkou révokazem (Phylloxera vastatrix). Trvalo několik desítek let, než se podařilo škůdce zahubit a zahladit škody. Od roku 1909 je označení Cognac chráněno zákonem a jeho původ zaručuje dokument, který provází každý náklad. 

 

Pravý koňak

Aby se pálenka mohla označit za koňak, musí splňovat přísná kritéria stanovená BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac). Pravý Cognac (koňak) pochází ze západní Francie, konkrétně z okolí města Cognac, po kterém zdědil svůj název. Nejběžněji dostupný koňak je směsí různých ročníků. Sehnat se ale dá i koňak ze směsi různých destilací jednoho ročníku, nebo ročníkový koňak z jedné destilace. Dobu zrání koňaku najdete uvedenou na lahvi pod zkratkami VS (very special), kdy jde o koňak, který zrál nejméně 2 roky. Koňak, který zrál nejméně 4 roky najdete pod zkratkou VSOP (very superior old pale) nebo Réserve a koňak s minimální dobou zrání 10 let označujeme XO (extra old). 

 

Výroba koňaku

Pravý koňak se vyrábí z bílých hroznů vinné révy, konkrétně z odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Zajímavostí je, že jde o bílé víno, které je velmi kyselé, suché a samostatně téměř nepitelné. Skvěle se ale hodí ale k destilaci a následnému zrání. Koňak se vyrábí dvojitou destilací prokvašeného hroznového moštu za použití tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Po první destilaci má výsledná pálenka 30 % alkoholu, po druhé se získává 70% koňak. Protože se ale každý rok odpaří asi 3 % objemu (tzv. andělský podíl) a alkohol se odpařuje rychleji než voda, dochází k postupnému snižování obsahu alkoholu. Z původních 70 % se tak za 50 let sníží koncentrace alkoholu na přibližně 40 %. Na výrobu jednoho litru koňaku je potřeba devět litrů vína.

 

Jak si koňak nejlépe vychutnat?

Koňak se pije podobně jako brandy. Nejlépe si ho vychutnáte při teplotě 19 °C, ve sklence určené pro konzumaci koňaku – tato sklenka má krátkou nožičku a nahoře je zúžená. Skladovat by se měl v kolmé poloze při pokojové teplotě, protože bývá citlivý na chlad. Ochutnejte některý z koňaků oblíbených po celém světě. Doporučujeme například koňak Hennessy, Baron Otard, Rémy Martin, Courvoisier nebo Martell XO.