Palírna Glenfiddich Distillery už od roku 1887 vyrábí ve skotském Dufftownu tradiční jednosladovou whisky s maximální péčí a pozorností. Při výrobě používají jen ty nejčistší ingredience a ke konečnému zrání vybírají jen 65 % tekutiny z celého procesu výroby. Tak si výsledná whisky zachovává svou jedinečnou integritu a kvalitu.

Jak se psala historie údolí jelenů

V roce 1886 začala ve skotském Dufftownu jedna velká dřina. Zdejší rodák a velký vizionář – William Grant začal přetvářet svůj sen v realitu. Měl vizi vytvořit ten nejlegendárnější a nejlahodnější doušek whisky široko daleko. V roce 1886 se pustil do budování vlastního lihovaru. Společně s manželkou a 9 potomky se pustili do výstavby palírny vlastníma rukama. Kámen po kameni. K vybudování rodinné palírny jim stačil rok práce a William si začal plnit své celoživotní ambice. Palírnu pojmenovali Glenfiddich, což znamená v gaelštině „údolí jelenů“. Se stejným odhodláním, se kterým palírna vznikala, se promítá i do dnešní výroby. 

Receptura Glenfiddich se dědí z generace na generaci

Palírna Glenfiddich je jedna z mála sladařských lihovarů, která si zachovala své původní majitele a je vedena stále rodinou Grantových. Tradice výrobních postupů a inovací se zde předává z generace na generaci. Se svou rodinnou vizí se mohou dnes pochlubit i takovými raritami jako i 64letou whisky, která ležela od roku 1937 v sudu č. 843. Na tuto whisky po celou dobu ležení a zrání padl zrak celkem 10 mistrů zdejšího sklepa. Po zrání zbylo pouze 61 lahví této vzácné whisky. Další vzácností je i každoroční plnění 50letilé jednosladové whisky do ručně foukaných lahví, které jsou pro svou jedinečnost očíslovány. A vzniká jak jinak než 50 kusů lahví. Na váženosti jim přidává i punc skotského stříbra, kterým je značen nápis etikety a vazba jemné, ručně šité kůže, do které je lahev uložena.

Brian Kinsman – malt master GlenfiddichPoslední slovo o dokonalé vyzrálosti před lahvováním má Master Blender Brian Kinsman

Jak se vyrábí Glenfiddich whisky

Celá výroba se váže na stejné postupy, které se používali už při zrodu palírny, před 125 lety. Do tradičně vyráběné single malt whisky získávají ječmen ze specializovaných sladoven z místní produkce. Ječmen rozemelou na drsnější směs, ten pak smíchají s vodou ze zdejšího pramene Robbie Dhu, kterou ohřáli na 64 ° C. Vznikne hnědá hustá kaše, které říkají „mash“.

Kaši následně přesunou do obrovských rmutovacích nádob, kde se rmutovací nože starají o dobré provzdušnění směsi, což povzbudí ječmenný škrob, který se díky fermentaci mění na cukry. Pramenitá voda tyto cukry na sebe naváže a po šesti hodinách rmutování se ze směsi získá tmavá sirupovitá kapalina, jinak také nazývaná „mladina“. Zchlazená mladina na 17 ° C se stáčí do obrovských dokvašovacích van. V této fázi se přidají už jen kvasinky, které odvedou svou práci a cukr přemění na alkohol. V této fázi vznikají tolik typické hruškové tóny tohoto destilátu. Po dvou až třech dnech zůstane ze směsi hnědý tzv. „wash“ a ten se následně destiluje. Při složitém procesu destilace se zachycuje již zmíněná 65% nejlepší – srdce Glenfiddich whisky, které je lehké, ovocné a barevně jasné.

Následně se whisky plní do nejlepších amerických dubových sudů a do španělských sudů Oloroso, které si palírna ručně vybírá. V amerických kusech kdysi odpočíval bourbon a ve španělských jemné sherry. Proto mají na výslednou chuť velmi jemný vliv, než nový, chuťově a výrazově neztlumený sud. Dále se sudy lehce vypalují, aby otevřely i své dubové chuťové vlastnosti a plní se 65% whisky s kapkou pramenité Robbie Dhu vody, která dodá výsledku požadovanou sílu 63,5 % a následně může zrát dlouhé roky v temných a studených sklepech jasně daný čas. Aby je následně mohli plnit do lahví a dovézt až do vašich rukou. 

Představujeme vám způsob, jakým dozrává Glenfiddich 15 Years Old

Výjimečná rozmanitost Glenfiddich whisky

V naší nabídce najdete hned 5 druhů této skotské whisky, o které se pečuje různými způsoby a jejich podstata a jedinečnost se skrývá v inovativním, a přitom tradičním destilování a zrání. Podívejte se na jednotlivé druhy whisky, z nichž každá má své kouzlo:

  • Glenfiddich 12 Years Old – jedna z nejprodávanějších whisky světa, s jemnou chutí čerstvé hrušky a s tóny vanilky, dubu, sladu a lískových ořechů.

  • Glenfiddich 15 Years Old – s jemnou exotickou květinovou vůní, kořenitou chutí s nádechem čokolády, medu, karamelu, ořechů a rozinek.

  • Glenfiddich 18 Years Old – je dokonale zralá a plná whisky s nádechem pečeného jablka, skořice a výraznými tóny dubu.

  • Glenfiddich 21 Years Old – sušší ale živější a plně vyzrálá whisky s tóny pepře, toustovaného dřeva, koření a citrusů.
  • Glenfiddich 26 Years Old Excellence – je prémiová single malt whisky. Má delikátní jemnou chuť a perfektně vyvážený balanc mezi dubovou suchostí a sladkostí po třtinovém vanilkové cukru.