Váš košík je prázdný
Irská whiskey je oproti skotské whisky většinou 3x destilovaná a sušena horkým vzduchem, nikoli na rašelinovém ohni. Proto je jemnější, sladší, ne tak výrazné chuti. Mezi světově uznávané irské whiskey patří například Kilbeggan a Bushmills, která je vyráběna v nejstarší provozované palírně v Irsku. Mezi prémiové whiskey patří Connemara Peated Single Malt a Kilbeggan Single Grain 8 YO. Limitovanou, reprezentativní a super-prémiovou variantou je Kilbeggan 21 YO.
Základní kategorizace whisky je standardní směs (blended whisky), výběrová směs (premium whisky), čistá sladová whisky (single malt), směs sladových whisky (vatted malt).
Ačkoliv je pití kvalitní whisky záležitostí spíše movitějších vrstev, dopřát si kvalitní a dobrou whisky může každý. Abychom si mohli whisky vychutnat na maximum, je důležité dodržet pár základních pravidel. Zejména platí, že whisky se popíjí a ochutnává. Její chuť necháváme rozplynout na celém jazyce i ve zbytku ústu.
Ačkoliv se mnoho lidí domnívá, že whisky se pije výhradně s ledem, nejlépe si ji vychutnáte, pokud má pokojovou teplotu. Ledem otupíte její jemnou chuť.
Pokud by byla chuť whisky na někoho příliš silná, je možné ji naředit. Bublinky v sodě ale neblaze ovlivní chuťový zážitek, lepší je tedy použít kohoutkovou vodu odstátou na pokojovou teplotu, přičemž se z ní vypaří i chlór.
Správná sklenice na ochutnávání whisky má nožičku a je vyrobená z poměrně tenkého skla, které se nahoře zužuje. Tento tvar sklenice je důležitý pro zachování správného aromatu. V případě standardního popíjení lze použít nízkou sklenici válcového tvaru s masivním dnem.