Tequila

Tequila je silný, regionální nápoj získávaný destilací zkvašené šťávy z agáve. Pravá tequila se vyrábí jenom z druhu zvaného Weberova modrá agáve, optimálně starého 8 – 10 let. Tequily mívají většinou 38 – 40 % alkoholu.

Odkud pochází tequila?

Většina tequily pochází z okolí města Santiago de Tequila v mexického státě Jalisco, které leží na úpatí vulkánu Tequila, asi 60 km od Guadalajary. Není náhoda, že „tequila“ znamená právě vulkán. Historie tohoto mexického klenotu se začala psát již v 16. století, kdy španělští dobyvatelé zjistili, že domácí mexická pálenka je slabá a její kvalita až příliš závisí na druhu agáve. Naštěstí již znali proces destilace, díky kterému se zvýší objemové procento alkoholu. 

Z čeho se vyrábí tequila?

Pravá tequila se vyrábí z agáve modré – pouštního sukulentu, jehož latinský název „agave tequilana“ vás jistě nepřekvapí. Aby se destilát mohl pyšnit názvem tequila, musí obsahovat alespoň 51 % agáve. Najdeme však jak čisté, stoprocentní kousky, tak značky, které zbylých 49 % doplní destilátem ze třtiny, či kukuřice. Ty jsou k dostání pod názvem mixto tequila a bývají levnější.

Jak se vyrábí tequila?

Proces výroby začíná již sklizní agáve. Tento pouštní sukulent v mexických státech dorůstá do výšky 2 metrů, když kvete, dosahuje jeho výška až 5 metrů. Cílem je dostat se k samotnému srdci agáve, kterému se říká piña. Když přihlédneme k jeho velikosti a k mohutným dužnatým listům, sklizeň rozhodně není fyzicky snadnou záležitostí.

Zralé plody se musí zpracovat – praží se v malých dávkách v pecích, poté se rozdrtí a šťáva se nechá zkvasit. Na řadu přichází destilace v měděných kotlích po koňaku či whiskey. Tequily se destilují většinou dvakrát, jen Sierra Tequila prochází trojnásobnou destilací.

Jaké jsou druhy tequily?

Rozlišujeme několik druhů tequil, které se liší podle stáří a barvy.

  • Silver tequila – neboli také Stříbrná tequila, Blanco tequila, či plata zraje maximálně dva měsíce. Pokud si chcete dopřát nefalšovanou chuť agáve, sáhněte po tomto druhu. Bílá tequila se u nás popíjí s citronem a solí, ovšem tento způsob nemá nic společného s mexickými tradicemi.

  • Gold tequila – neboli Zlatá tequila, joven (mladá), či oro se vyrábí ze stříbrné tequily a při výrobě se dobarvuje. Zraje také nanejvýš dva měsíce. Jak se pije zlatá tequila? U nás se popíjí se skořicí a pomerančem. Stejně jako u stříbrné tequily, není ani tento způsob spojen s tradicemi v Mexiku.

  • Reposado tequila – „odpočatá“ tequila zraje 2 měsíce až 1 rok. Tento druh tequily neobsahuje žádná barviva, svou charakteristickou barvu získal pouze zráním v dubových sudech.

  • Aňejo a extra aňejo tequila – Jak název napovídá, tequily aňejo, či aged, jsou vyzrálé nápoje s komplexní, výraznou chutí. Majitelé zkušených chuťových pohárků na jazyku ucítí tóny skořice a vanilky. Tequila aňejo zraje rok až tři roky a tequila extra aňejo zraje déle než tři roky.

Jak pít tequilu?

Obecně platí, že mladší druhy se hodí zejména do míchaných nápojů – jistě znáte koktejly z tequily jako jsou Tequila Sunrise, Siesta, Paloma, nebo Margarita. Starší druhy si lépe vychutnáte čisté. Výjimkou ale nejsou mladé tequily, které lze popíjet samotné a narazit můžete i na vyzrálejší kousky, ze kterých si připravíte lahodné drinky z tequily.