Gin je neutrální destilát, který je ochucený směsí bylin a koření (označované jako „botanicals“) ve které je dominantní jalovec. Základní surovinou pro neutrální destilát bývá obilí, ale může se vyrábět z hroznů, cukrové třtiny, rýže, brambor. Zpracováním a poté destilací těchto surovin vytváříme velejemný líh, který může dosahat až 96% obsahu alkoholu. S tímto lihem už pracují jednotliví výrobci. Výslednou chuť ginu, pak určují použité botanicals, způsob jejich zpracování a propojení s neutrálním destilátem. Množství a jednotlivé druhy bývají většinou tajnou recepturou každého výrobce, ale používá se od (Tanqueray) až do 47 druhů (Monkey 47).

Výroba ginu

1) STEEPING = MACERACE

První a zárověň nejčastější metodou výroby ginu je tzv. „steeping“, kdy se vybrané botanicals macerují přímo v destilátu a teprve poté probíhá pomalá destilace. Díky této metodě výroby se mohou giny ještě po destilaci dochutit, přidat ovocná aroma a barviva – vznikají tak velmi oblíbené (nejen) růžové giny. Nejznámější, tímto způsobem vyráběný gin, bude Hendrick´s, do kterého se ještě po destilaci přidávají esence okurky a růže.

2) RACKING = PÁRA PŘES SÍTO

Druhá metoda výroby se označuje jako „racking“ – kdy se směs botanicals umístí do měděného koše umístěného na samotném konci destilačního kotle. Přes tento koš plný botanicals prochází alkoholové páry a uvolňují jednotlivá aroma a chutě.
Touto metodou je vyráběný ikonický gin v modré lahvi - Bombay Saphire.

3) COMPOUNDING = SMĚŠOVÁNÍ

Třetí a nejméně používanou metodou je tzv. „compounding“, kdy se neutrální destilát za studena smíchá s esenciálními oleji a trestí bylin a koření.

Tímto způsobem vyráběné giny v našem portfoliu produktů nenajdete.

 

Typy ginu

London Dry

Nejslavnějším a nejrozšířenějším typem ginu je London dry. Představuje tradiční suchý, čistý a svěží gin, který nesmí obsahovat více než 0,1g cukru na 1l celkového množství destilátu. Neznamená to tedy, že jeho výroba musí být geograficky spojována s Londýnem.