Slovník vinařských pojmů
Nově vytvořená stránka, kde najdete výrazy, které jsou spojovány s vínem, jeho výrobou, kategorizací, školením vína, skladováním a podáváním vína.
A
- AC
- Acetaldehyd
- Adega
- Adjustace
- Adstrigentní
- Agrafa
- Aktivní kyselost
- Albariza
- Aldehyd
- Alkohol
- Alkoholické víno
- Ampelograf
- Ampelografie
- Anbaugebiet
- Anonymní degustace
- Anti-oxidant
- AOC
- Apelace
- Aperitiv
- Appassimento
- Archivní víno
- Aroma
- Aroma neupravené
- Aromatické odrůdy révy vinné
- Aromatizovaná vína
- Assemblage
- Asti
- Atak
- Auslese
- Ausbruch
- Autolýza
- Anteprima
B
- Bacchus
- Badacsony
- Ban de Vendage
- Barbero
- Barrique
- Barva vína
- Barvířka
- Bärenblut
- Beaujolais
- Beerenauslese
- Bentonit
- Bereich
- Bez těla
- Bezduché víno
- Bezvýrazné víno
- Běžný ročník
- Bikavér
- Bioregion
- Biovíno
- Bio-dynamický
- Biskvit
- Bitter
- Blanc de blancs
- Blanc de noirs
- Blesková pasterizace
- Bobulový výběr
- Bodega
- Bohaté víno
- Bota
- Botrytické hrozny
- Botrytis
- Botrytis cinerea
- Bouquet
- Bourgeois
- Bowle
- Břidličná příchuť vína
- Brut
- Brut zéro extra
- Buket
- Burčák
- Brut Natur
- Budhova ruka
C
- CA
- Cantina
- Cantina sociale
- Carpano
- Cedrové dřevo
- Celkový obsah alkoholu
- Cépage
- Cibéba
- Cidre
- Clairet
- Classico
- Climat
- Clos
- Cote, cotes
- Coteaux
- Coulure
- Coupage
- Crémant
- Cru Bourgeois
- Cru Classé
- Cru
- CS
- Cukernatost
- Cuvaison
- Cuve
- Cuvée
- CV
- Čiření
- Číslo Lot EU
- Chaptalizace
- Charmatova metoda
- Chateau
- Chianti
- Chlebnatá příchuť
- Choroby vína
- Chuť jablečná
- Chuť následná
- Chuť hroznová kompaktní
- Crianza (SP)
- Cava
S
D
- Degoržování
- Dekantování
- Delikátnost
- Demi-doux
- Demi-sec
- Denní rozdíly
- Depot
- Dezertní kořeněné víno
- Dezertní víno
- Département
- Dlouhé víno
- DO
- Doble pasta
- Dobrá říznost
- DOC
- DOCG
- Domaine
- Dosage
- Doux
- Druhotné kvašení
- Dřevěná příchuť
- Drsné víno
- Druhák
- Dry
- Dub
- Dub kokosový
- Dub smetanový
- Dvojitá fermentace
- Dýchání vína
- Dolce
G
J
K
- Kabinett
- Karbonická macerace
- Kaudálie
- Klon
- Klučení
- KMW
- Komplexnost
- Konec
- Kontakt se slupkami
- Kořeněné víno
- Korková příchuť
- Koštýř
- Křísovatění vína
- Krystaly kyseliny vinné
- Kultivar
- Kupáž
- Kvasinky
- Kvasnice
- Kvašení
- Kvašení za studena
- Kyselina askorbová
- Kyselina jablečná
- Kyselina mléčná
- Kyselina vinná
- Kyselost
- Klaret
- Košer víno
- Krášleno na kvasnicích
- Kabinetní víno
- Kategorie, třída
M
- Macerace rmutu
- Macération carbonique
- Madeira
- Malaga
- Manitové kvašení
- Marc
- Marsala
- Martini
- Maslás
- Master of Wine
- Matoliny
- Matolinový klobouk
- Mešní víno
- Méthode champenoise
- Méthode rurale
- Mikroklima
- Mikrovinifikace
- Mis en Bouteilles au Chateau
- Mis en Bouteilles par )
- Mistelle
- Mladé víno
- Mléčné kvašení
- Moelleux
- Mošt
- Moštoměr
- Mousseux
- Mutage
- Myšina
- Menší oheň a delší čas pálení sudu