Portské víno

Portské víno je fortifikované, dezertní víno a řadíme ho do stejné kategorie jako sherry, madeira nebo vína typu vermouth. Vyrábí se pouze z hroznů, které byly vypěstovány a zpracovány v údolí řeky Douro v Portugalsku. Vinná réva se zde pěstuje na kopcovitých až hornatých svazích. Jako portské víno může být označováno pouze víno z tohoto regionu. Originální portské poznáte podle specifického kolku na hrdle s nápisem „Vinho do Porto“. V roce 1756 se region Douro stal chráněnou vinařskou apelací. A to teprve jako třetí v pořadí, po maďarské oblasti Tokaj a italském Chianti. Sběr hroznů probíhá ručně a bobule jsou sešlapávány v obrovských vanách. Ačkoliv se portské pěstuje a zpracovává ve vnitrozemí, dozrává většinou v blízkosti Porta, odkud se dále expeduje.

Co se týče samotného výrobního postupu, z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Jakmile mošt dosáhne přibližně 7–8 % alkoholu, je kvašení zastaveno přidáním čirého destilátu o obsahu alkoholu asi 77 %. Za tímto účelem se mošt přelévá do sudů, ve kterých je již pálenka připraven. Obsah alkoholu se tímto zvedne přibližně na 19–20 %. Víno zde poté před lahvováním dozrává. 

Sherry

Stejně jako portské, i sherry je fortifikované (dolihované) víno. Vyrábí se ze speciálních odrůd bílých hroznů a od portského se liší tím, že se před přidáním vinného destilátu nechává plně prokvasit. Vzniká v oblasti známé jako Sherry Triangle (sherry trojúhelník) ze tří bílých odrůd vinné révy – Palomino, která je základem suchých sherry, Pedro Ximénez, která se používá na výrobu sherry sladké chuti a řídce i z odrůdy Moscatel. Pravá sherry musí pocházet z regionů Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda nebo Santa María. Zrát musí nejméně 3 roky.

Vermut

I vermut (z německého slova Wermut, které znamená pelyněk) je fortifikované víno, které pochází z Itálie. Vyrábí se z lehce kyselého vína (například z odrůdy Trebbiano), které se doslazuje a přidává se k němu alkoholový výluh bylinek a koření. Jak název napovídá, Vermut, nebo také Vermouth musí obsahovat pelyněk pravý, na ochucení je ale možné použít i skořici, hřebíček, yzop lékařský, chmel otáčivý, fenykl, kardamon či angeliku lékařskou. Vermut by měl obsahovat 15–18 procent alkoholu a dle obsahu cukru se dělí na extra suchý (extra dry), suchý (dry) a sladký (bianco). Vedle klasického bílého vermutu se můžeme setkat s růžovým (rosé a rosato) vermutem nebo červeným (rosso) vermutem. Vermut se podává chlazený s citronem jako aperitiv, ale je i oblíbenou přísadou koktejlů, například suchého Martini.