Vše o víně Global Wines & Spirits

V dnešní době je důležitější než kdy jindy, abychom si dokázali najít malé drobnosti, které nám zpříjemní jakýkoliv všední den. A proto se i přes všechna omezení vypravme na Moravu! Vynecháme dopravu po D1 a nahradíme ji dopravou od Global Wines & Spirits. Výlet si uděláme po moravských vinařích a objevíme jejich úžasná vína, která jsme vám nachystali do výhodných balíčků. Připomeneme si i velikonoční tradice a budeme rádi, když s námi budete sdílet, jak se na Velikonoce připravujete vy.

Naši moravští vinaři

Jižní Morava je takřka synonymem pro skvělé víno. V našem portfoliu najdete ty nejlepší vinaře ze všech 4 vinařských podoblastí Moravy:

 

 

Morava_mapa_vinarske_oblasti_detail_all

Velikonoční balíčky moravských vín

Zapojili se všichni vinaři. Díky tomu jsme vám mohli připravit opravdu širokou nabídku balíčků podle vaší chuti. Každé vinařství se vám chce představit v tom nejlepším světle. 

Podívejte se na celou nabídku a vybírejte. 

Objevit výhodné moravské balíčky

 

Tento týden představujeme:

Vinařství Vladimír Tetur

Ve Velkých Bílovicích najdete vinařství pana Vladimíra Tetura. Určitě už jste o jeho vínech slyšeli a dost možná patří mezi vaše oblíbené. V nabídce teď od něj máme velikonoční balíček s dárkem Rulandy šedé zdarma. Tento balíček obsahuje velmi úspěšné víno posledních let - Irsai Oliver, pikantní Ryzlink rýnský, plný a kořenitý Tramín, jemné Chardonnay a příjemný Veltlín.

Vinařství Libor Veverka

Rukopis Libora Veverky z Čejkovic poznáte díky spojení moderních technologií s tradičními postupy. Mezi speciality vinařství patří výroba vín, která zrají v nových francouzských sudech. Ochutnejte velikonoční balíček se specialitami jako je Pinot Noir Minimum a Chardonnay Minimum. Jsou to plná, tělnatá vína s harmonickou kyselinou. Balíček obsahuje i polosuchý Tramín s medovým závěrem, lehký a ovocný "rýňák" či svěží Rulandské šedé z viniční trati Novosády.

Vinařství Milan Sůkal

Představovat rozhodně nemusíme velkého vinaře z malé vesnice Nový Podvorov na Hodonínsku. Milan Sůkal vede rodinné vinařství a se svými víny získává prestižní hodnocení i kladné ohlasy spokojených zákazníků. Vloni se stal Vinařem roku a zároveň si odnesl i ocenění pro nejúspěšnějšího rodinného vinaře. Vy od něj můžete ochutnat balíček svěžích ryzlinků z tratí "Kukvička" a "Na stráni". Tipem balíčku je nadstandardní Pinot Noir Terroir a tělnatý Merlot Terroir.

 

Vinařství Filip Mlýnek

Pokud ještě neznáte Filipa Mlýnka z Dolních Dunajovic, ochutnejte jeho velikonoční balíček. Krom tradičních bílých odrůd má Filip skvělá i "červeniska", jak jim sám rád říká. Nyní s lahví plné Rulandy bílé s příjemnými minerálními v hodnotě 236 Kč zdarma. Dále si pochutnáte na kořenitém Veltlínu i Ryzlinku rýnském s tóny lipového květu a minerality, který lze porovnat s "ukázkovým vlašákem“. Na závěr dvě plná červená - Merlot a Zweigeltrebe.

 

Ať se bříško roztáhne

Kde jinde, než na Moravě vědí, co je dobré a co se hodí k vínu. Dopřejme si tak kromě vína i tradiční velikonoční dobroty. Kombinace nádivky či domácí paštiky se správně zvoleným vínem posune váš chuťový zážitek zase o stupínek výš. A my víme, jak na to!

 

Velikonoční nádivka

Vejce, uzená krkovička, rohlíky a kopřivy. To jsou základní pilíře tradiční velikonoční nádivky. Každá domácnost má svůj osvědčený recept a existuje i nespočet alternativ od bezlepkových až po veganské verze. My ale nedáme dopustit na babiččinu moravskou klasiku:

Recept na Velikonoční nádivku

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 250 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 8 rohlíků
  • hrst čerstvých kopřiv a hrst petrželky
  • 400 g uzené krkovičky
  • sůl a pepř
  • sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku

velikonocni-nadivka_form

foto: ceskevelikonoce.cz

Postup:

  1. Oddělíme si bílky od žloutků. Obojí dáme zvlášť.
  2. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  3. Žloutky rozkvedláme v mléce, přidáme špetku soli a muškátového oříšku.
  4. Pečivo si nakrájíme na kostičky a zalejeme je rozkvedlanými žloutky.
  5. Kopřivy spaříme vroucí vodou po dobu 3-5 min, pak je scedíme a necháme okapat.
  6. Uzené maso pokrájíme na kostičky, posekáme petrželku a obojí smícháme se spařenými kopřivami.
  7. Směs masa, kopřiv a petrželky smícháme s rohlíky, do kterých se zatím vsákly žloutky.
  8. Do směsi přidáme vyšlehané bílky.
  9. Vymažeme si pekáček sádlem a vysypeme ho strouhankou.
  10.  Směs přesuneme do připraveného pekáčku a pečeme v troubě na 180°C po dobu 20 – 30 minut.

 

Doporučené víno:

K nádivce s kopřivami se skvěle hodí odrůda Sauvignon Blanc, která ho doplní svou jarní svěžestí a tóny, které jdou až do bylinek, kopřiv a čerstvé trávy. Sauvignonů máme v našem portfoliu hned několik, rádi bychom ale vypíchli jeden speciální z vinařství Špalek.

Spalek_Sg_Kravak-2016

Sauvignon Blanc Šaldorfský Kravák, Špalek


Úžasný Sauvignon z viniční tratě Kraví Hora. Příjemná herbální vůně čerstvých bylinek s tóny dobromyslu a rozmarýnu. Chuť je plnější, dobře strukturvaná s vyváženou kyselinou. V ústech se projeví svěží tóny bylinek, zeleného jablka a bílého rybízu. Víno má delší závěr.

Vinařství Špalek  se pyšní označením BIO a tento Sauvignon je vyroben zcela bez síry. 

 

Ochutnat Sauvignon Kravák

 

 

Paštiky od Vítka Kadrnky

Pár dobrot jsme zařadili i do našeho sortimentu. Nově máme tu radost představit vám skvělé domácí paštiky od pana Kadrnky. Pan Kadrnka spolu se svou manželkou dělá doma ve své kuchyni hotové zázraky. Z poctivých surovin, poctivým způsobem. Ochutnali jsme a vybrali jsme ty, které našim mlsným jazýčkům chutnaly nejvíce. Teď je můžete ochutnat i vy!

Ochutnat všechny paštiky Vítka Kadrnky

 

Vaše spokojenost = vinařova radost

Současná situace a vládní opatření postihují všechna odvětví a jedny z největších ztrát generuje právě gastronomie a cestovní ruch (a to i ten náš domácí). Podpořme tak lokální vinaře a dopřejme si požitek ze skvělého vína. Vinařovi vykouzlí úsměv na tváři prázdný sklep a nám zase láhev dobrého vína. Více lahví, více úsměvů :) Avšak pijte s mírou a zodpovědně.

 

Na zdraví! Na lepší zítřky a na chvíle strávené v klidu, v pohodě, s lidmi, které máme rádi a s vínem, které nám dokáže vykouzlit úsměv na tváři.