Vinařství Tetur

Navázání na vinohradnickou rodinnou tradici v roce 1992

Vinařství vzniklo v roce 1992 a navázalo tak na rodinnou vinohradnickou a vinařskou tradici. V začátcích vinařství hospodařilo v klasickém vinném sklípku. V roce 1994 se přestěhovalo do nově zbudovaného objektu a v roce 2003 přesídlilo do stávajícího moderního provozu, který se nachází ve Velkých Bílovicích. Místnosti pro výrobu jsou chlazeny, skladové prostory klimatizovány.

Hrozny bílých odrůd se zde zpracovávají na automatickém italském pneumatickém lisu a kvasný proces probíhá reduktivní
technologií řízeného kvašení v nerezových tancích. Technologie vinného kvašení je plně automatická. Fermentace a kvasný proces
modrých odrůd probíhá ve speciálních nerezových vinofikátorech (opět plně automatických) bez přístupu kyslíku a zbytečného
síření rmutu tzv. bezoxidační metodou. Všechna červená vína po vylisování prodělávají jablečnomléčnou fermentaci ve speciálních
nerezových tancích s tepelnou regulací.

Bílá vína jdou po vyškolení z nerezového tanku přímo do láhve, aby byla zachována svěžest a ovocnost vína. Červená vína se stáčí na
několik měsíců z nerezového tanku do ležáckých nebo barikových sudů, aby se zde vydýchala a poté se lahvují.

Stáčení do lahví probíhá na automatické lince. Vinařství Vladimír Tetur vyrábí víno z 13 bílých a 9 modrých odrůd v mnoha kvalitativních skupinách. Zaměřují se na výrobu aromatických odrůd jako je Irsai Oliver, Muškát moravský, Tramín červený aj. Hospodaří na 12 ha vlastních vinic, zbývající část hroznů nakupují od stálých dodavatelů - zpracovávají pouze moravské hrozny a to výhradně z Velkých Bílovic.

Ve firmě pracují rodinní příslušníci, tři stálí zaměstnanci a v době vinobraní brigádníci. Díky vyspělé technologii, která je nenáročná na lidskou práci se zde snaží, aby vše bylo co nejefektivnější a mohli tak pro zákazníky připravit víno, které je osloví a cenově bude pro všechny přijatelné. Na trh dodává ročně asi 300 000 lahví jakostního a přívlastkového vína převážně do gastronomie, vinoték a specializovaných prodejen s vínem.

Vína získávají ocenění na prestižních výstavách jak u nás (např. Valtické Vinné Trhy, GP Vinex, Salon vín ČR), tak i v zahraničí (Weinparade
Poysdorf, Muvina Prešov aj.). Nově ve vinařství zprovoznili novou část zaměřenou na ležení červených vín ve velkoobjemových a barikových sudech od předního francouzského bednářství Seguin Moreau. Tyto prostory mají řízenou teplotu i vlhkost (85 %). Sklepmistrem a současně majitelem firmy je Vladimír Tetur.

Produkty Vinařství Tetur