Region Puglia se nachází v podpatku poloostrovní Itálie a je jedním z nejúrodnějších regionů v zemi. První zmínky o přítomnosti civilizace v oblasti Puglia (Apulie) se datují do doby 3 000 let př.n.l. První keře vinné révy zde vysázeli Řekové přibližně 800 let př.n.l. V jejich stopách dále pokračovali Féničané a později i Římané.

Oblast leží v jihovýchodním cípu Itálie a může se pochlubit velmi dlouhým mořským pobřežím. To se samozřejmě odráží i v místní kuchyni, pro kterou jsou základem mořské ryby a korýši, ale i olivový olej a zelenina. Z masitých jídel jsou typické hlavně úpravy skopového. Svou krajinou se Puglia liší od okolních oblastí. Nejsou zde žádné hory a vládne zde podnebí středozemního moře. 

Přestože oblast Puglia je známa hlavně díky velké produkci levnějších vín, tak i zde vinaři produkují kvalitní vína s vlastní identitou. Vyrábí se zde 17 % italské produkce vín a jde o šestý největší region světa. Dá se říct, že Puglia zažívá v současné době boom investic do zkvalitňování výroby.

Příkladem toho jsou vína z vinařství Tormaresca, které zakoupila rodina Antinori. Hlavními červenými odrůdami jsou Primitivo, Aglianico a Negroamaro (dodává vínu tóny čokolády a koření), bílou odrůdou je to pak Chardonnay. Červená vína představují 60 % produkce regionu.