Marchesi Antinori

Rodinná tradice, která trvá již po 26 generací

Itálie založeno 1883

Marchesi Antinori má velmi dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací, a rodina vyrábí vína již přes 600 let. Giovanni di Piero Antinori se stává v roce 1385 součástí „Arte Fiorentina dei Vinattieri“. Veškeré firemní inovace v celé historii si rodina vždy osobně kontrolovala.

Některé kroky byly velmi odvážné, ale vždy s neoblomným respektem k rodinné tradici a danému kraji. Dnes je ředitelem společnosti Marchese Piero Antinori, kterému asistují jeho tři dcery Albiera, Allegra a Alessia. Kvalita a tradice, vášeň a instinkt charakterizují filozofii vinařství Antinori a řadí ho tak k nejlepším italským producentům špičkových vín. Marchese Piero Antinori říká: „Starověké kořeny hrají velmi důležitou roli a jsou součástí naší filozofie, ale nikdy nás nebrzdí v nových výzvách!“

Antinori stále experimentuje na vinicích, ve sklepích, s novými klony vinných odrůd, polohami vinic, fermentačními metodami a teplotou, s tradiční i moderní vinifikací, druhy dřeva, velikostmi a stářím sudů a samozřejmě se stařením v láhvi. S pohledem do budoucnosti Piero říká: „V naší knihovně je spousta knih, ale stále jich není dostatek. Naše poslání stále není u konce. Chceme ukázat ohromný potenciál našich vinic – těch současných i těch ještě neobjevených.“

Historie Villa Antinori

villa antinori

Historie výroby tohoto známého vína sahá až do roku 1928, kdy Marchese Niccolo Antinori vytvořil první ročník Villa Antinori Rosso s klasifikací Chianti. Jeho hlavním cílem bylo vyrobit víno, které bude vhodné k dlouhodobějšímu zrání a které ukáže svůj potenciál až v průběhu času. V roce 1931 se ke Chianti připojila taká bílá varianta - Villa Antinori Bianco, vyrobená převážně z tradičních bílých toskánských odrůd.

Vývoj Villa Antinori pokračoval až do roku 2001, kdy se změnila klasifikace vína z Chianti na toskánské víno kategorie IGT. Tato změna umožnila použití odrůd, které ukazují komplexnost místního terroiru - Sangiovese a Cabernet Souvignon, doplněné o další mezinárodní odrůdy jako Syrah a Merlot. Villa Antinori je tedy výsledkem přísné selekce hroznů, vypěstovaných výhradně na toskánských vinicích rodiny Antinori. 25. října 2012 byly, nejen pro Villa Antinori, slavnostně otevřeny nové sklepy v srdci Chianti Classico, jako důkaz provázání rodiny Antinori s historií a terroirem této oblasti.

Samotná stavba celého vinařství je v Itálii zcela unikátní. Ke stavbě byly použity pouze místní materiály a vše bylo projektováno s maximálním ohledem na životní prostředí a s minimálním zásahem do toskánské krajiny.

Castello della Sala

castello della salla

Rodina Antinori tuto usedlost, postavenou v roce 1350, zakoupila v roce 1940 – v té době k ní patřilo 29 farem se 483 hektary polí a lesů. Celý zámek byl poté kompletně zrekonstruován. Dnes zahrnuje 500 ha pozemků, kdy na 160 hektarech jsou vinice (poloha mezi 200 a 400 m n.m.). Castelo della Salla leží na kamenitém předhůří Apenin v oblasti Umbria (ve výšce 534 metrů nad mořem) nedaleko toskánských hranic a 18 kilometrů od historického městečka Orvieto. Tuto středověkou pevnost obklopuje bohaté dědictví etruské kultury.

Zdejší vinice jsou charakteristické svou jílovitou půdou tvořenou naplaveninami na podloží sopečného původu. Pěstuje se zde mnoho tradičních odrůd, hlavně Procanico (klon Trebbiana) a Grechetto, vedle moderních odrůd jako Chardonnay (40 ha ve výšce 230-400 m n.m.), Sauvignon Blanc (35 ha) a Pinot Nero (4,5 ha z roku 1985 a 2,5 ha z roku 1994). Toto moderní vinařství proslavilo jeho populární Orvieto Clasicco, ale kromě vína (celkem se zde vyrobí průměrně 700 000 láhví, z čehož je 200 000 Cervaro) se tu produkuje také domácí kozí sýr a Extra Virgin olivový olej. Castello della Sala je předurčené k produkci nadstandardních bílých vín z Umbria.

Badia a Passignano

Badia a Passignano

220 hektarů pozemků Badia a Passignano se nachází nedaleko Sambuca Val di Pesa – 3 km jižně od Tenuta Tignanelo. Tyto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmořské výšce 250-300 metrů a patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico. Na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese. Některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé (i tisíc let staré) z národního archivu ve Florencii. Na jednom hektaru je 5 000 až 7 000 sazenic. Malá část vinic je pak osázena odrůdami Cabernet Sauvignon a Syrah.

Většina vín je 14 měsíců stařena v barikových sudech (malá část v sudech o objemu 500-700 litrů), poté dalších 12 měsíců v láhvi. K zámku také patří 19 hektarů olivovníků. Opatství, které se na těchto pozemcích nachází, je stále v držení mnichů – nicméně Antinori využívá ideálních podmínek zdejších sklepů ke staření a skladování vín.

Datum založení tohoto panství není jasné – jsou o něm zmínky již od roku 395, ale archiv dochovaný v opatství ukazuje na rok 891. Historie je velmi pestrá – v průběhu staletí se zde vystřídalo mnoho majitelů, kteří různými rekonstrukcemi průběžně měnili podobu opatství. Antinori zakoupil celou nemovitost v roce 1987.

Vinařství Guado al Tasso

Guado al Tasso

Vinařství se nachází na toskánském pobřeží v Maremma, 96 km jihozápadně od města Florencie a má rozlohu téměř 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkem 300 hektarů) se táhnou dolů směrem k moři z krásně zelených hor, obklopující staré vesnice v Bolgheri, a leží ve výšce mezi 45 a 60 metry. Celé této překrásné planině se říká „Bolgherský amfiteátr“. Hory zde totiž obklopují planinu až k moři a utváří tak přírodní amfiteátr.

Díky mikroklimatu, který tento přírodní profil způsobuje, se plně vyzrálé hrozny sbírají přibližně o dva týdny dříve než v Chianti. Antinori do zdejšího vinařství dost investuje – probíhá neustálý průzkum, jak zvyšovat kvalitu vín. Guado al Tasso je částí malého prestižního regionu Bolgheri DOC, které ještě v 70. letech minulého století bylo známé svými růžovými víny a DOC klasifikace se dočkalo až v roce 1984 (na červená vína rozšířeno v roce 1994).

Bolgheri je oblast velmi obdivovaná a známá pro svá neobyčejná červená vína (pěstují se převážně odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah), která jsou často nazývána jako „Super-Toscany“. Z bílých odrůd zde dominuje Vermentino. Tuto oblast bychom mohli směle nazvat „Medocem Itálie”.

Produkty Marchesi Antinori