Nejsevernější francouzská oblast rozkládající se podél horního toku Rýna v blízkosti hranic s Německem, produkující hlavně jednoodrůdová bílá vína. Geograficky je dělena na dvě části: severní Bas Rhin a jižní Haut Rhin. Vliv sousedního Německa se odráží nejen v kultuře, ale i ve stylu vín a použitých odrůdách.

Historie vinařské oblasti Alsace

Historie regionu se datuje až do románského období. Koncem prvního tisíciletí bylo v regionu již 160 vesnic pěstujících víno a ve středověku již Alsace patřilo k vyhlášeným vinařským regionům. V 16. století, kdy byla produkce na vrcholu, byl celý region zničen díky třicetileté válce. „Znovuzrození" regionu nastalo po první světové válce. V tomto období také producenti začínají kontrolovat kvalitu, což vyvrcholilo zavedením apelačního kontrolního systému: v roce 1962 kategorie AOC, v roce 1975 je to AOC Alsace Grand Cru a v roce 1976 pak AOC Crémant d´Alsace.

V regionu je celkem 15 450 ha vinic: 76% je AOC, 4% je Grand Cru a 20% je Crémant. Průměrně se zde každoročně vyrobí 160 milionů láhví, což je 16% francouzské produkce v kategorii bílých AOC vín.