Provence (provensálsky - Provença) je historická oblast, která se nachází v jihovýchodní Francii. Jméno pochází z latinského slova provincie - Provence se totiž stala první mimoitalskou provincií Římanů. Historie regionu, včetně vinařství a vinohradnictví, byla ovlivněna všemi kulturami, teré byly v Provence přítomny.

Patří mezi ně Řekové, Římané, Galové a Katalánci. Díky nim se do regionu dostaly všechny možné odrůdy vinné révy. Dnes je oblast známá převážně pro svá růžová vína. Odborníci, jako třeba Tom Stevenson, se však domnívají, že nejlepší regionální vína jsou kořenitá a plná červená vína. Produkce růžového vína v současné době představuje více než polovinu provensálské výroby vín. Dohromady s červeným vínem pak tvoří přibližně třetinu produkce celého regionu.

Bílé víno se zde také vyrábí, pouze však v malém množství. Provence má klasické středomořské podnebí, moře tvoří jeho jižní hranici. Mírné zimy jsou střídány velmi teplými léty s malými srážkami. Zdejší vinice mají dostatečný přísun slunečního svitu - slunečných dní je zde až 125 ročně, což je 2x více, než potřebují místní odrůdy k dosažení plné zralosti. Podloží je zde poměrně rozmanité, střídají se oblasti s převážně břidlicovo-vápencovým podložím, s oblastmi, kde je více křemene, jílu a pískovce.