V překladu znamená „údolí řeky Loiry“. Podél této nejdelší řeky Francie se vyrábí široké spektrum vín bílých, červených, růžových, perlivých i šumivých. Od svého pramene v pohoří Cevenny protéká dvanácti kraji v celkové délce 1 000 km.

Klimatické podmínky a odrůdy regionu Val de Loire

Proměny půdy, klimatických podmínek a odrůd révy, které lze najít podél jejích břehů a břehů jejích přítoků, se odráží v širokém spektru vín, pěstovaných ve 4 hlavních vinařských oblastech:

  • Západní region Nantes je znám především svými muscadety vyráběnými metodou Sur-Lie z kraje Sévre-et-Maine.
  • V Anjou a Samouru se setkáme s vyšší produkcí vín růžových a šumivých.
  • V Touraine to jsou suchá i sladká vína z odrůdy Chenin Blanc.
  • Střední tok Loiry je typický slavnými Savignony.

Jsou to svěží, suchá odrůdová vína, jako např. Pouilly-Fumé nebo Sancerre. Loira je z vinařského a vinohradnického hlediska považována za severní oblast a pěstitel révy musí počítat s pozdními mrazy, chladnými větry a proměnlivým letním počasím. Centrální vinice (Sancere a Pouilly- Fumé) získaly svůj název podle polohy ve středu Francie, nikoli ve středu údolí Loiry. Savignon Blanc z centrálních vinic vyniká svojí vysokou mineralitou, živou kyselinou a harmonickou, komplexní ovocnou chutí.