Váš košík je prázdný
Díky své dobré zeměpisné poloze je vinařství v tomto regionu staré více než 4 000 let. Region Penedés leží v Katalánsku na severovýchodě Španělska. Skutečný rozvoj vinohradnictví je starý téměř 1 500 let. Produkce pokračovala až do středověku, kdy ji na krátkou dobu přerušila arabská invaze.
V roce 1872 bylo vytvořeno první šumivé víno typu Cava. Obnova vinic po zkáze révokazem umožnila dokonalý rozvoj vín Cava, která si velmi rychle vybojovala své místo na trhu.
V roce 1960 vzniká „Consell Regulador of the Origin Denomination“, který má za úkol kontrolovat průběh výroby a garantovat kvalitu vín z regionu Penedés. V současné době je u tohoto úřadu registrováno na 5 000 pěstitelů vína, 208 sklepů a 70 firem zabývajících se šlechtěním vín.
V Penedésu se ročně vyprodukuje 440 milionů láhví vína. Penedés se rozkládá na ploše 1 557 km2 - vinice pokrývají plochu cca asi 26 000 hektarů. Vinice leží ve výšce kolem 800 m n.m., což ho řadí mezi nejvýše položené regiony v Evropě. Jílovito-křídová půda je zde poměrně chudá a propustná. Klima je typicky středomořsky mírné a teplé. Průměrná roční teplota se pohybuje mezi 12-14 °C.
Typické bílé odrůdy jsou Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer, Macabeu, Moscatell, z červených jsou to Garnacha, Monastrell, Samsó, Syrah, Merlot, Pinot Noir a další.
Nejslavnějším perlivým vínem je Champagne a pouze vína z tohoto regionu smějí nést toto označení. Špičková šumivá vína ze Španělska, vyrobená stejnou metodou, nesou označení Cava. Vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoja v Katalánsku již od roku 1872. Z počátku byl název vín „Xampán" - to se nelíbilo francouzským vinařům. V roce 1883 byl název změněn, používalo se mnoho názvů jako „Espumosos" nebo „Spanish champagnes".
Oficiálně je název Cava používán až od roku 1983. Cava pochází z latinského „Cavea" - sklep. Proces výroby je podobný jako v Champagne, jednotlivé odrůdy smějí být zcelovány, což dává výsledné Cavě osobitý charakter. Výsledné cuvée je nalahvováno a přidává se tirážní likér, tj. víno s kvasinkami a cukrem. Tím vznikne v lahvi tzv. druhotné kvašení. Láhev je uzavřena zátkou a uložena do sklepa. Kvasinky v průběhu 9 měsíců postupně přemění cukr na oxid uhličitý. Odumřelé kvasinky jsou střásány do hrdla lahve (remuáž). Poté je tato část hrdla lahve prudce zmražena, zbytek kvasinek „odstřelen" z lahve a láhev se ihned korkuje sektovým uzávěrem.
Podle zbytkového cukru pak rozlišujeme 6 kategorií Cava: