Tierra de Castilla y León je autonomní oblastí a je jedním z vinařských regionů s největším počtem označení IGP ve Španělsku. S rozlohou 94 223 km2 je Tierra di Castilla nejrozsáhlejší vinařskou oblastí ve Španělsku a třetí největší v Evropě.

Významnějšího rozvoje se vinohradnictví dočkalo až mezi 16. a 18. století, rozvoj zastavila až Phylloxera v 19. století.

Ve snaze zlepšit kvalitu místních vín, zde bylo v roce 2000 uvedeno v platnost označení IGT Vino de la Tierra de Castilla y León. Podnebí charakterizují tuhé a dlouhé zimy s vydatnými srážkami a suchá parná léta. Období jara a podzimu jsou neobvykle krátká, letní sezóna tím trvá až do měsíce října a umožňuje tak sklizeň za optimálních podmínek. Podloží je vzhledem k obrovské rozloze regionu velmi rozdílné.

Základ je tvořen křídovým podložím, celkově je však velmi chudé na organický obsah. Tyto klimatické a půdní podmínky dávají vzniknout plným a koncentrovaným vínům.

Pěstuje se zde velký počet místních odrůd, jako např. Garnacha Tinta, Mencia, Prieto Picudo, Tempranillo, Tinto de Toro, stejně jako mezinárodní odrůdy např. Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir a Syrah. Z bílých odrůd pak Albillo, Malvasia, Moscatel de Grano Menudo, Verdejo, Viura, ale i třeba Chardonnay, Gewürztraminer nebo Sauvignon Blanc.