Historie německého vinohradnictví je stará více než 2000 let a například vinařství Schloss Vollrads je považováno za vůbec nejstarší vinařskou firmu na světě. Rozvoj v 7. a 8. století vrcholí ve století 16.

Po následných neklidných letech nastává po roce 1950 celková transformace německého vinařství. V 70. letech minulého století nastává éra sladkých vín Liebfraumich a následně okouzlení červenými víny z Nového světa. Dnes již naštěstí převažuje produkce velmi kvalitních bílých vín a v neposlední řadě zaměření na špičková suchá vína hlavně z odrůdy Riesling.

Riesling je vůbec nejprestižnější a nejlepší německou odrůdou, které se zde vyprodukují 2/3 z celkové světové produkce. Její původ je neznámý, pravděpodobně má předka v podobě divoké révy vyskytující se v okolí povodí řeky Rýn. Nejstarší záznamy o této pozoruhodné odrůdě pochází z roku 1435 a to z oblasti Baden pod názvem Klingelberger.

Se svými 100 000 hektary v součtu by se celé Něměcko dalo přirovnat například k velikosti francouzského Bordeaux. V Německu se vyprodukuje 66% bílých a 34% červených vín, přičemž asi 1% z celkové produkce připadá na dnes moderní vína organická nebo biodynamická. V Německu se pěstuje vinná réva ve 13 regionech: Rheinhessen, Pfalz, Baden, Württemberg , Mosel, Franken, Nahe, Rheingau, Saale-Unstrut, Ahr, Mitteelrhein, Hessische Bergstraße a Sachsen.

Klasifikace německých vín

  • VDP - zkratka asociace sdružující nejlepší producenty z celého Německa, jakýsi prestižní klub, jehož členové musí toto ocenění každoročně obhajovat. Dnes je členem necelých 200 vinařství, ale mnoho dalších se snaží do tohoto „klubu vyvolených" dostat. Logo je umístěno na hrdle společně se znakem orlice.
  • Tafelwein (stolní víno)
  • Landwein (zemské víno)
  • QbA - Qualitätswein bestimer Anbaugebiete (vína jakostní)
  • QmP - Qualitätswein mit Predikat (vína s přívlastkem):
    • Kabinett - podobně jako u nás minimálně 19 stupňů cukernatosti moštu
    • Spätlese - pozdní sběr, podobně jako u nás minimálně 21 stupňů cukernatosti moštu
    • Auslese - výběr z hroznů
    • Beerenauslese - bobulový výběr - téměř vždy ručně
    • Eiswein - ledové víno - musí se sklízet při min. -7 °C
    • TBA - Trockenbeerenauslese - u nás by se označoval jako výběr z cibéb (bobule jsou již na vinici dehydrovány botritidou)

OE (Oechsle stupnice) značení německých vín

  • Classic - označení kvalitních suchých vín z odrůd typických pro jednotlivé regiony
  • Selection - označení pro suchá vína z nejlepších vinic
  • Erstes Gewächt - nejlepší vína VDP v regionu Rheingau
  • Riesling-Hochgewächs - nejlepší vína této odrůdy - dle přísných pravidel
  • Liebfraumilch - populární oficiální historické označení pro vína ze čtyř regionu okolo Rýnu, splňující daná pravidla

Ostatní značení německých vín

  • RS - Rheinhessen Silvaner - označení pro tradiční suchá vína této odrůdy
  • Selection Rheinhessen - nejlepší vína regionu Rheinhessen
  • DC Pfalz - tradiční suchá a typická vína regionu Pfalz
  • Riesling S - označení pro velmi kvalitní suchá vína z příkrých vinic reginů Mosel a Saar
  • Lorey - nejkvalitnější Rieslingy z regionu Mittelrhein
  • Erst Lage - absolutně nejlepší vína VDP podléhající přísným pravidlům a která následně mohou nést prestižní označení Großes
  • Gewächs (zkratka GG), obdoba francouzského označení Grand Cru

Riesling

Ryzlink rýnský (německy Rheinriesling, nejčastěji pouze Riesling) je starobylá, velmi ceněná moštová odrůda určená k výrobě kvalitních bílých vín. Předpokládá se, že pochází z území dnešního Německa, konkrétně z údolí řeky Rýn. Kromě názvu „Ryzlink" tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský. Dle posledních genetických výzkumů lze v rodokmenu odrůdy Ryzlink rýnský objevit odrůdy Gouais Blanc (Heunisch) a Tramín červený.

Pěstování Ryzlinku v oblasti horního toku Rýna je možné doložit od roku 1435, odtud se dále šířila do údolí Mosely a do všech vinařských oblastí Německa. Největší souvislé vinice s odrůdou Ryzlink rýnský jsou dnes v Německu v oblasti Mosely, ale odrůda se pěstuje na velkých plochách ve všech zdejších vinařských oblastech - je vysazena na více než 22 tisících hektarech, tedy na 22 % veškeré plochy vinic. Odrůda umí nabídnout velmi odlišná vína se širokou škálou aroma - po ovocných plodech, ale i kořenité, minerální či zemité, dále květinové, z teplých regionů pak může zavánět petrolejem.