Matsui whisky patří mezi nejlepší japonské whisky. Pochází z malé palírny Kurayoshi v japonské prefektuře Tottori a kromě lahodné japonské whisky Matsui, Kurayoshi, Fujimy a Tottori můžete z jejího portfolia ochutnat i japonský gin Etsu, či vodku Eiko – první japonskou vodku uvedenou na evropský trh.

Whisky milovaná všemi

Společnost Matsui byla spolu s palírnou Kurayoshi založena v roce 1910, původně jako producent saké a shochu. Nachází se severozápadně od Kjóta, severovýchodně od Hirošimy, na břehu Japonského moře v japonské provincii Tottori, která je pověstná tím, že 14 % její rozlohy pokrývají národní parky. Protéká zde křišťálově čistá, jemná voda z pohoří Daisen, což dává whisce Kurayoshi její nezaměnitelný charakter. Společnost Matsui měla v oblasti míchání a stárnutí whisky úspěch již dříve s kolekcemi Kurayoshi a Tottori. Posléze představila single malt kolekci s názvem Matsui. Jde o směsnou nestárnoucí whisky vykazující jemnou obilnou sladkost s přetrvávajícím náznakem černého pepře.   


Příběh destilerie Kurayoshi

V nabídce společnosti Matsui najdete také japonskou vodku Eiko a japonský gin Etsu, který byl na trhu uveden jako jeden z prvních japonských ginů. Že jde o gin lahodné chuti napovídá i jeho název, který v překladu znamená „potěšení“. Palírna Kurayoshi není velká, má pouze několik zaměstnanců, kteří neustále usilují o dodání té nejlepší japonské whisky. Tomu odpovídá i její filosofie – při výrobě whisky se řídí heslem „Whisky to be loved by everyone“.

Destilerie KurayoshiDestilerie Kurayoshi. Zdroj: https://www.facebook.com/matsuiwhisky/photos/3575072665918645