Ať už hledáte ideální víno k masu, sýrům, dezertům nebo jako dárek, vyberte si nejlepší malbec již od 242 Kč. Skladem na 12 prodejnách.

Malbec, jinak známý jako Cot Noir, je červená extraktivní odrůda původem z Francie, kde byla dlouhou dobu součástí vinných směsí v Bordeaux. Vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Prunelard. Přestože v Evropě měla svůj podíl na výrobě vína, její popularita upadla, zejména kvůli citlivosti na mrazy.

Vínům dodávající tmavou až černou barvu, silné hroznové aroma a robustní tříslovinu. K dosažení ideální zralosti potřebují mnohem více tepla a slunce než například odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon.  Réva Malbec je odolná a snadno se přizpůsobuje různým půdním podmínkám. Hrozny jsou středně velké a mají tlustou slupku, což vede k vysokému obsahu tříslovin a intenzivní barvě vína.

Malbec je nejvíce používán do cuvée, kde výslednému vínu dodá hutné tělo a komplexní tříslovinu. Vína z odrůdy Malbec jsou známá pro svou tmavou barvu, plnost těla a bohaté chuťové spektrum. Typické chutě zahrnují ostré černé ovoce (černý rybíz, švestky), tóny tmavé čokolády, koření a jemné třísloviny.

Po výrazné popularitě v Argentině se Malbec stala hlavní odrůdou této země. Argentinský Malbec je často plnější a koncentrovanější než francouzský Malbec. V Argentině, zejména v oblasti Mendoza, se odrůda Malbec stala národním symbolem. V regionu Cahors ve Francii se Malbec pro svou tmavou, intenzivní barvu často označuje jako „Černé víno z Cahors“. Kromě Argentiny se pěstuje i v dalších regionech, včetně Chile, USA, Austrálie a dalších.

Věděli jste, že 17. dubna se slaví Malbec World Day, neboli Světový den Malbecu? V roce 2013 se oslav zúčastnilo více než 1,5 milionu lidí po celém světě.

Víno Malbec se skvěle hodí k masitým pokrmům, těstovinám a k vyzrálým sýrům s plísňovým povrchem. Vína z Malbecu jsou oblíbená také díky své schopnosti stárnutí.