Vše o víně Global Wines & Spirits

Prosecco je velmi oblíbený letní aperitiv, který se hodí snad k jakékoliv příležitosti. Díky své variabilitě cukernatosti ho milují nejen ženy, ale velkou oblibu si našel i mezi muži. Přestože Prosecco je svým původem z Itálie, stalo se populární po celém světě. Dobře nachlazené, s příjemným perlením a v elegantní skleničce působí velmi trendy a budí chuť k napití. Vhodné je i k párování s jídlem.

Prozkoumat kategorii prosecco

Je prosecco odrůda?

Původně ano! Nyní však název označuje oblast původu. Severní Itálie, konkrétně regiony Veneto a Friuli. K výrobě se používá odrůda Glera, která musí být zastoupena minimálně z 85%. Dále ji mohou doplnit odrůdy Verdiso, Perera a Bianchetta, které ovšem musí pocházet z regionu a jsou opravdu vzácné.

Prosecco_OBLAST_pink

Severní Itálie - oblast prosecco

 

Prosecco klasifikace podle kvality

Prosecco_klasifikace2

DOCG =  Denominazione di Origine Controlata e Garantita

  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
  • Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
  • Asolo Prosecco Superiore DOCG
  • Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

DOC = Denominazione di Origine Controlata

  • Prosecco Trieste DOC
  • Prosecco Treviso DOC
  • Prosecco DOC

IGT = Indicazione Geographica Tipica

Zdroj: winefolly.com

 

Výroba prosecca

Bublinky se v proseccu získávaji metodou Charmat (též zvanou Martinotti) a jedná se o druhotné rozkvašení vína, neboli sekundární fermentaci vína v nerezovém tanku. Touto metodou se vyrábí 95% prosecca.

Druhou možností výroby je použití tradiční metody sekundárního kvašení v láhvi, která je v Itálii známá jako Método Classico. Ta se smí využívat pro prosecco s označením DOCG.

Sekundární fermentace DOC

  • Charmatova metoda

Sekundární fermentace DOCG

  • Charmatova metoda
  • Metodo Classico

Prosecco_vyroba_schema2

 

Prosecco klasifikace podle cukernatosti

Extra Dry v případě prosecca neznamená extra suchý – naopak. Extra Dry označuje vyšší zbytkový cukr. Pokud chcete suché prosecco, sáhněte po označení Extra Brut.

  • Extra brut: 0 – 6 g/l
  • Brut: 6 – 12 g/l
  • Extra Dry: 12 – 17 g/l
  • Dry: 17 – 32 g/l

Prosecco podle perlivosti

Podle tlaku v láhvi rozlišujeme Prosecco Spumante (šumivé víno)  a Prosecco Frizzante (perlivé víno). Existuje i prosecco jako tiché víno, s označením Prosecco Tranquillo.

  • Perlivé víno: min 1 – 3 bary
  • Šumivé víno: min 3 bar
  • Tiché víno: 0 bar

Primární chutě prosecca

Prosecco je šumivé víno číslo jedna především díky své svěží, šťavnaté chuti s různou mírou cukernatosti. Mezi nejčastější chutě, které lze v proseccu najít, patří šťavnaté broskve, zelená jablka a citrusy. Některé druhy mohou přecházet do zajímavých hruškových až krémovitých tónů.

Prosecco_NOTES

 

 

Podávání prosecca

Prosecco podávejte vychlazené na 3 - 7°C. Ideální je použít vyšší skleničku na nožičce. Víno netřeba dekantovat a nemělo by se ani uskladňovat. Je to mladé čerstvé víno a přesně tak by se i mělo vypít. Dá se samozřejmě kombinovat do různých drinků nebo jen ozvláštnit drobným ovocem.

 

Doporučujeme

Novinkou v našem portfoliu je značka Canevel. Malebné vinařství, které se nachází na jednom z několika vrcholků městečka Valdobbiadene. Název společnosti vychází z místního dialektu a česky znamená „malý sklep“. Vinařství se může pochlubit poctivou a tradiční výrobou šumivých vín, která bychom vám rádi představili ve výhodném balíčku:

Prosecco_kveten2021_Canevel_1

Ochutnat novinku

 

Růžové prosecco

Růžové prosecco bylo na trh poprvé uvedeno v roce 2020. Představuje ho odrůda Glera, doplněná 10 – 15% odrůdou Pinot Noir (Rulandské modré). 

Víno má krásně růžovou až lososovou barvu, jemné a perzistentním (vytrvalé) perlení. Ve vůni jsou krásně cítit třešně a červené bobulovité plody, doprovázené květinovými tóny. V chuti je svěží, živé a příjemně suché s přetrvávající dochutí. Perfektně se hodí k předkrmům, bílému masu nebo si ho lze vychutnat jako aperitiv či jen lehké večerní pití k drobnému pohoštění.

 

Pomegranate-Prosecco-Kombucha-Cocktail-4-600x900.jpg

Zdroj: hungerthirstplay.com