Váš košík je prázdný
Prosecco je velmi oblíbený aperitiv, který se hodí snad k jakékoliv příležitosti. Přestože je prosecco svým původem z Itálie, stalo se populární po celém světě. Dobře nachlazené, s příjemným perlením a v elegantní skleničce působí velmi trendy a budí chuť se napít. Vhodné je i k párování s jídlem. Skvěle doplní nadcházející prosluněné dny!
Původně ano! Nyní však název označuje oblast původu. Severní Itálie, konkrétně regiony Veneto a Friuli. K výrobě se používá odrůda Glera, která musí být zastoupena minimálně z 85%. Dále ji mohou doplnit odrůdy Verdiso, Perera a Bianchetta, které ovšem musí pocházet z regionu a jsou opravdu vzácné.
Severní Itálie - oblast prosecco
DOCG = Denominazione di Origine Controlata e Garantita
DOC = Denominazione di Origine Controlata
IGT = Indicazione Geographica Tipica
Zdroj: winefolly.com
Bublinky se v proseccu získávaji metodou Charmat (též zvanou Martinotti) a jedná se o druhotné rozkvašení vína, neboli sekundární fermentaci vína v nerezovém tanku. Touto metodou se vyrábí 95% prosecca.
Druhou možností výroby je použití tradiční metody sekundárního kvašení v láhvi, která je v Itálii známá jako Método Classico. Ta se smí využívat pro prosecco s označením DOCG.
Sekundární fermentace DOC
|
Sekundární fermentace DOCG
|
Extra Dry v případě prosecca neznamená extra suchý – naopak. Extra Dry označuje vyšší zbytkový cukr. Pokud chcete suché prosecco, sáhněte po označení Extra Brut.
Podle tlaku v láhvi rozlišujeme Prosecco Spumante (šumivé víno) a Prosecco Frizzante (perlivé víno). Existuje i prosecco jako tiché víno, s označením Prosecco Tranquillo.
Prosecco je šumivé víno číslo jedna především díky své svěží, šťavnaté chuti s různou mírou cukernatosti. Mezi nejčastější chutě, které lze v proseccu najít, patří šťavnaté broskve, zelená jablka a citrusy. Některé druhy mohou přecházet do zajímavých hruškových až krémovitých tónů.
Prosecco podávejte vychlazené na 3 - 7°C. Ideální je použít vyšší skleničku na nožičce. Víno netřeba dekantovat a nemělo by se ani uskladňovat. Je to mladé čerstvé víno a přesně tak by se i mělo vypít. Dá se samozřejmě kombinovat do různých drinků nebo jen ozvláštnit drobným ovocem.
Malebné vinařství, které se nachází na jednom z několika vrcholků městečka Valdobbiadene, vinařství Canevel. Název společnosti vychází z místního dialektu a česky znamená „malý sklep“. Vinařství se může pochlubit poctivou a tradiční výrobou šumivých vín, která bychom vám rádi představili ve výhodném balíčku s 6 skleničkami jako dárek:
Balíček vín se skleničkami jako dárek
Vinařství Bottega je proslulé svými výraznými, ručně foukanými lahvemi, které jsou u takto velkého producenta vína skutečně unikátní. Společnost klade velký důraz na vzhled lahví a má vlastní továrnu na foukání skla.
Hledání hroznů nejvyšší kvality z nejlepších pěstitelských oblastí v Itálii a pečlivá práce týmu enologů vede ke vzniku vynikajících vín s velkou osobitostí.
Ve vinných sklepech Sacchetto se rodí slavné perlivé, svěží, a přesto ovocné Prosecco della Marca Trevigiana z nejlepšího Prosecco regionu v pahorkaté oblasti Conegliano. Vyrábí se tam také skvělé Pinot Grigio, Bianchetto a Chardonnay. Pro vína z údolí Piave (řeka v oblasti Veneto) jsou hrozny pečlivě tříděny a šetrně zpracovány, díky čemuž si vína zachovávají své typické vlastnosti a odrůdový charakter.
Pouze nejlepší hrozny výhradně z vlastních vinic jsou zárukou nejvyšší kvality. „Naše jméno je na etiketě, to znamená, že ručíme za obsah,“ říká Papa Filiberto Sacchetto, hrdý šéf vinařské rodiny. V jeho stopách dnes vede vinařství i jeho nástupce Paolo Sacchetto.
Růžové prosecco bylo na trh poprvé uvedeno v roce 2020. Představuje ho odrůda Glera, doplněná 10 – 15% odrůdou Pinot Noir (Rulandské modré).
Víno má krásně růžovou až lososovou barvu, jemné a perzistentním (vytrvalé) perlení. Ve vůni jsou krásně cítit třešně a červené bobulovité plody, doprovázené květinovými tóny. V chuti je svěží, živé a příjemně suché s přetrvávající dochutí. Perfektně se hodí k předkrmům, bílému masu nebo si ho lze vychutnat jako aperitiv či jen lehké večerní pití k drobnému pohoštění.