Historie Domaine Laroche se datuje do roku 1850 a prolíná se tak velmi úzce s historií vín z Chablis. V té době se začaly profilovat nejlepší oblasti, metody pro pěstování vinné révy se často přizpůsobovaly drsným podmínkám každé z nich.

Revoluce vinifikačních metod, spolu se zavedením moderních vinařských technologií, umožnil Domaine Laroche plně rozvinout čistý a minerální charakter vín. Historie vinařství Laroche začíná rokem 1850, kdy Jean-Victor Laroche vyrábí své první vlastní víno. Od té doby má tento vinařský dům sídlo v dřívějším klášteře z 9. století jménem L’ Obediencerie. Díky vynalézavosti původních mnichů je toto místo zároveň považováno za rodiště vín typu Chablis.

Domaine Laroche byl a stále je v každém ohledu průkopníkem výroby vín v Chablis. Dnes má tento vinařský dům sídlo v dřívějším klášteře z 9. století jménem L' Obediencerie a patří se svými 100 hektary vinic mezi zdejší významná vinařství se skvělou reputací. Chablis je pro vinohradnictví výjimečnou a v podstatě unikátní oblastí.

Zdejší podloží se nazývá „Kimmeridgian". Má vysoký podíl vápence, což přispívá k minerálním vlastnostem zdejších vín. Malé oblázky pak zajišťují efektivní odvod vody a jíl udržuje ideální vlhkost půdy. Sluneční expozice je klíčovým hlediskem každého ročníku. Klima, půda a vinná réva - to jsou rozhodující prvky, k teré určují kvalitu vín v Domaine Laroche. Práci ve vinici a vinifikaci přizpůsobují charakteristice vinic a jednotlivým ročníkům. Cílem je zachovat charakteristickou strukturu, jemnost a minerální charakter vín.

Chablis

Jméno tomuto nejslavnějšímu regionu Chablis na bílá vína dává městečko Chablis. Jedná se o samostatný region, který se rozkládá na ploše 15 x 20 km (4 800 hektarů vinic). Region se nachází v severní části Francie - Chablis leží asi 160 km severně od Beaune a po Champagne a Alsace patří mezi nejsevernější regiony.

Půda je jílovitá tzv. Kimmeridžský jíl, s výskytem křídové vrstvy, která díky tektonickému zlomu sahá od Sancerre až po bílé útesy Doveru. Celý region byl velmi dávno mořským dnem - díky tomu je zdejší podloží bohaté na obsah fosílií. To dává vzniknout suchým, minerálním a výrazným vínům s ovocným charakterem. Ročně se zde vyrobí 32 milionů litrů vína - pouze bílého!

Vína z Chablis jsou ze 100% odrůdy Chardonnay. Hlavní klasifikace regionu vychází z Chablis Appellation d'Origine Protegée, jejíž pravidla byla stanovena 13. ledna 1938, označení Petit Chablis pak platí od 5. ledna 1944. Všechny vinice v Chablis jsou zahrnuty do čtyř apelací s různou klasifikací, ve kterých se odrážejí všechny důležité faktory např. půdní složení, sklon svahu vinic či sluneční expozice.

Jedná se o následující kategorie: Petit Chablis (1 550 ha vinic), Chablis AOP (6 843 ha vinic), Chablis Premier Cru (750 ha vinic) a Chablis Grand Cru (100 ha vinic) - v této kategorii se jedná pouze o 7 vinic (Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos a Blanchot).