Château Peyrabon je proslulé svými vyváženými a strukturovanými červenými víny, které dokonale vyjadřují svůj terroir. Od roku 1998 je panství ve vlastnictví Patricka Bernarda, který zmodernizoval produkci a důraz přitom kladl na udržitelné postupy. Hlavním vínem je Chateau Peyrabon, doplněné mladším druhým vínem La Fleur Peyrabon.

Château Peyrabon – perla Haut-Médocu

Již více než 20 let vkládá rodina Bernardů svou neutuchající vášeň a energii do vinařství Château Peyrabon. Renesanční zámek ležící uprostřed zeleně v samém srdci Haut-Médocu,  jen pár kilometů od Pauillacu, obklopují vinice položené na štěrkovitém svahu. V roce 1821 byly k zámku přistavěny čtyři věže, které zámek hrdě zvedají k nebi. Budovu obklopuje zalesněný park, v němž kvetou staleté magnólie, které dotvářejí výzdobu tohoto zámku opředeného historií. První písemná zmínka o panství pochází z roku 1766, kdy se Château Peyrabon objevil na mapě Belleyme. Tuto mapu v 18. století sestavil Pierre de Belleyme, inženýr a kartograf krále Ludvíka XV. V té době bylo Château Peyrabon uvedeno jako vinice v obci Saint-Sauveur-Pauillac.

365247110_695386959270000_503694793061167019_nPrvní dochovaná písemná zmínka o Château Peyrabon pochází z roku 1766. Zdroj: https://www.facebook.com/chateaupeyrabon

Renesanční Château Peyrabon, dvě věže

Mezi majiteli usedlosti byl i François Badimont, který jako jeden z prvních investoval do panství a provedl rozsáhlou rekonstrukci, díky níž získal Maison de Maître svou současnou renesanční architekturu. Badimont se také zasloužil o výstavbu dvou věží na jižní a severní fasádě.

Boj o Cru Classé

V době, kdy bylo panství v rukou obchodníka s vínem Arnauda Armanda Rouxe, se mu podařilo během krátké doby pozvednout cenu Château Peyrabon na úroveň Crus Classés. Své víno označil jako „Cru Classé“ na základě vlastního rozhodnutí. Okamžitě se rozhodl podniknout právní kroky proti autorům knih, kteří označili Château Peyrabon jako „Bourgeois ordinaire / Cru Bourgeois“ v naději, že obhájí Château Peyrabon v klasifikaci z roku 1855. Riskoval přitom, že ovlivní pověst a cenu vína, na níž tak tvrdě pracoval. Žádost Arnauda Armanda Rouxe byla zamítnuta, ale byla mu dána určitá naděje, že v budoucnu by Château mohlo získat lepší klasifikaci. Souhlasil s ponecháním nejvyšší klasifikace udělované jeho vínu v dílech „Bon Bourgeois / Cru Bourgeois Supérieur“ a teprve v roce 1932 se na etiketách jeho lahví vína objevil hrdý nápis „Cru Bourgeois“.

Návštěva královny

Psal se rok 1875 a na zámek Château Peyrabon zavítala samotná královna Viktorie (tehdy královna Spojeného království), která se zde zúčastnila harfového koncertu pořádaného na její počest v zámeckém salonu.

398257636_749436847198344_5835762450890131720_nKrálovna Viktorie na návštěvě v Château Peyrabon. Zdroj: https://www.facebook.com/chateaupeyrabon

Vinice Château Peyrabon

Rodina Babeau, která vedla panství po dvě generace od roku 1958 do roku 1998, do vinice významně investovala. Poté, co mrazy v roce 1956 zničily vinice, osázela téměř celé panství novou výsadbou. Zrekonstruovali také kádírnu a sklep a v roce 1977 rozšířili panství koupí dalších pozemků od sousedního Château Liversan.

Střídání majitelů

Jakmile panství odkoupil Patrick Bernard, majitel společnosti Millésima, byl proveden rozsáhlý investiční program v hodnotě 2 milionů eur na modernizaci statku. Pan Bernard a jeho tým v čele s Xavierem Micheletem věnovali velké úsilí výrobě autentických, elegantních a hedvábných vín, která se vyznačují ovocností a svěžestí typickou pro Cabernet Sauvignon. V září 2022 majetek odkoupila společnost Héritiers Castéja. Touto akvizicí chtějí Héritiers Castéja, kteří již vlastní několik nemovitostí v Pauillacu a Haut Médocu, včetně slavných Château Batailley a Château Lynch-Moussas (obě 5. Grand Cru Classé), pokračovat v rozvoji vinařství a posílit ho tím, že mu poskytnou své vinařské a obchodní zkušenosti.

403731945_762773002531395_1856980986506395427_nPatrick Bernard a Xavier Michelet. Zdroj: https://www.facebook.com/chateaupeyrabon

Harmonická, silná a elegantní vína Château Peyrabon

Filozofie Château Peyrabon je založena na jednoduchém, avšak ambiciózním cíli: vyrábět vína, která věrně odrážejí komplexnost terroiru svého původu a zároveň odhalují jedinečný charakter každé odrůdy ve směsi. K vínům přistupují jako ke skládačce tvořené s vášní a odbornými znalostmi týmu Château Peyrabon pod vedením Xaviera Micheleta a za odborného poradenství renomovaného enologa Érica Boissenota.

Pečlivě složená skládačka

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot se vzájemně doplňují a dodávají vínům Château Peyrabon jedinečnou komplexnost, která je jejich charakteristickým znakem.

Cabernet Sauvignon dodává vínům Château Peyrabon bohatý, rafinovaný a aromatický výraz s vůní černého ovoce, černého rybízu a fialek, která se s věkem rozvíjí do kouřových tónů. Merlot v rané fázi přináší na patře krásnou kulatost s vůní zralého ovoce a lékořice, zatímco časem se objeví vůně připomínající lanýže a podrost. Cabernet Franc je zárukou aromatické jemnosti a komplexnosti s vůní červeného ovoce, malin a zeleného pepře. A pak je tu ještě Petit Verdot. Velmi pozdě dozrávající odrůda, která je citlivá na klimatické výkyvy. Ve směsi je zastoupena v menšině, ale je nepostradatelná pro svou tříslovinovou strukturu.

Hlavní víno Château Peyrabon

Hlavní víno Château Peyrabon je lahodným vínem, které odhaluje všechny typické vlastnosti Cru Bourgeois z Haut-Médocu. Je svůdné a velkorysé s tóny zralého černého ovoce. Jeho struktura a bohatost jsou charakteristickými znaky velkých vín této apelace. Château Peyrabon zraje v průměru 14 měsíců ve francouzských dubových sudech, z nichž 25 % je nových. Ve směsi převládá Cabernet Sauvignon a Merlot, jejichž poměr se v jednotlivých letech mění. Směs doplňují Cabernet Franc a Petit Verdot. Château Peyrabon se vyznačuje brilantní ovocností a rafinovanou dřevitou chutí. V chuti víno vykazuje mohutnou strukturu s dobře definovanými tříslovinami, dokonale vyváženou přítomností živého, energického ovoce, které se na patře plynule rozvíjí.

Château La Fleur Peyrabon

Château La Fleur Peyrabon se vyrábí z 5 hektarů vinic v prestižní apelaci Pauillac. Patří k malé skupině 5 Crus Bourgeois v AOC. Château La Fleur Peyrabon zraje 14 měsíců ve francouzských dubových sudech, z nichž 50 % je nových. Díky své hutnosti, struktuře a hloubce má Château La Fleur Peyrabon všechny vlastnosti velkého vína z Pauillacu. Při degustaci víno nabízí intenzivní, koncentrovaný buket, zatímco na patře je skvěle strukturované s nádherně zpracovanými tříslovinami, které mu umožní se časem rozvíjet.


Přeneste se na moment do Château Peyrabon.