Château Cheval Blanc

Château Cheval Blanc patří k nejprestižnějším vinařstvím světa. Na místě zvaném Cheval Blanc se vinná réva pěstuje již po staletí a vinice Saint-Emilion produkují rok co rok vína vynikající kvality již od pozdního starověku. Château Cheval Blanc patří k nejuznávanějším vínům na světě a pyšní se nejvyšším oceněním Premier Grand Cru Classé „A“.

Saint-Emilion – kopec s tisíci zámky

Přesné místo, kde se v Bordeaux začala poprvé pěstovat vinná réva, není známo. Avšak pozůstatky luxusních vil, předchůdců dnešních vinařských zámků, byly nalezeny v Saint-Emilionu. Jedna taková vila patřila básníkovi a vinaři Ausonovi, který byl římským konzulem ve 4. století n.l. Vinohrady se v Saint-Emilionu rozšiřovaly po staletí, zejména během středověku. Vznik a rozvoj přístavu Libourne ve 12. století během anglické okupace vedly k rozkvětu námořního obchodu, který šířil pověst vín ze Saint-Emilionu po celé Evropě. Tato vína byla již tehdy považována za výjimečně kvalitní s neobvyklým potenciálem zrání a často jimi lidé obdarovávali významné osobnosti včetně královské rodiny.

Unikátní terroir Château Cheval Blanc

Château Cheval Blanc má v Saint-Emilionu zcela jedinečný terroir. Zatímco většina slavných vinařství v této oblasti má vápencovou půdu z období třetihor, půda Cheval Blanc obsahuje naplaveniny ze čtvrtohor, které přinesla řeka Isle. A stejně jako většina prestižních statků v Pomerolu má i Cheval Blanc pestrou strukturu půdy, která však neobsahuje vápenec. Cheval Blanc se liší také tím, že má téměř stejný podíl štěrku a hlíny. Tento dar přírody je pro pochopení historie panství zásadní.

Historické záznamy ukazují, že vinná réva byla na Cheval Blanc pěstována přinejmenším od 15. století. Dokument z roku 1546 je důkazem, že tehdejší majitel vinici pronajímal, a smlouva z roku 1587 specifikuje, že nájemce „zůstane na místě po západu slunce, aby dohlížel na vinici“. O století později byl statek „Au Cheval-Blanc“ prodán Bertrandu de Gombaudovi za značnou částku 1 400 franků. Před Francouzskou revolucí žili v Cheval Blancu na plný úvazek dva vinaři. To bylo v té době velmi neobvyklé a svědčí to o tom, jak vysoko bylo toto terroir ceněno.


Navštivte s námi vinařství Cheval Blanc

Zámek jako odměna za úspěch

Jean Laussac-Fourcaud se po více než třicet let soustředil na jediný cíl: učinit ze svého vína jedno z nejlepších v Saint-Emilion a zlepšit jeho pověst. První medaili získal Cheval Blanc na světové výstavě v Londýně v roce 1862. První zlatou medaili získalo Cheval Blanc na Světové výstavě v Paříži v roce 1878. V roce 1886 získalo Cheval Blanc druhou zlatou medaili na Světové výstavě v Antverpách. Na základě této série úspěchů a vína, které bylo na dobré cestě k mezinárodnímu uznání, byl na panství postaven zámek. Během 80. let 19. století začalo být víno Cheval Blanc mezi vinaři a znalci považováno za jedno z nejkvalitnějších vín na světě a za rovnocenné s prvními odrůdami Médocu. Ve druhé polovině 19. století se tak Cheval Blanc v pařížských a londýnských aukčních domech pohyboval ve stejné cenové kategorii jako Margaux, Latour, Lafite a Haut-Brion. Díky své pověsti si víno vydobylo místo na významných recepcích a státních večeřích.

Nová kapitola Cheval Blanc

Nejprestižnější část historie Cheval Blanc se datuje od roku 1832, kdy Jean-Jacques Ducasse, předseda obchodního tribunálu v Libourne, koupil základ dnešního panství. V průběhu následujících dvaceti let vznikla nákupem pozemků patřících k Château Figeac vinice o rozloze 39 hektarů, jak ji známe dnes. Tato konfigurace zůstala prakticky nezměněná. Sňatek Jean-Jacquesovy dcery Henriette s Jeanem Laussac-Fourcaudem, obchodníkem s vínem z Libourne, otevřel novou kapitolu historie Cheval Blanc.

1852 – první víno pod názvem Cheval Blanc

Poté, co Henriette zdědila Cheval Blanc, se její manžel pustil do velkolepé rekonstrukce. Jako jeden z prvních pochopil, jak je pro výrobu nejlepších vín důležitý dostatek vody, a zavedl účinný odvodňovací systém. Největšího pokroku však noví majitelé dosáhli na vinici. Jean Laussac-Fourcaud si byl vědom výjimečného potenciálu Cheval Blancu a proto v 60. letech 19. století část panství osázel zcela netypickým poměrem odrůd: polovinu zabíral Merlot a druhou polovinu Cabernet Franc. Tato výsadba byla dokončena v roce 1871. Víno, dříve známé jako vin de Figeac, bylo poprvé prodáváno pod názvem Cheval Blanc v roce 1852. To byl začátek prestižní kariéry.

Premier Grand Cru Classé „A“

Po smrti Jeana Laussac-Fourcauda v roce 1888 zdědila majetek jeho žena. Ta jej odkázala svému synovi Albertovi, který si v té době již nechal změnit své příjmení. Albert Fourcaud-Laussac pokračoval v práci svého otce a instaloval dvanáct dřevěných kádí, které se používaly až do roku 1966. Do vinice byly vloženy velké investice a vybrané staré révy byly rozmnoženy hromadným výběrem. Albertovi dva synové, Jacques a Joseph Fourcaud-Laussac, se vydali ve šlépějích svého otce a dědečka. Vinařství Cheval Blanc vedl 44 let stejný sklepmistr – Gaston Vaissière. Ten vložil svůj talent, energii a nadšení do maximálního využití terroiru, který považoval za „magický“. Cheval Blanc získal v roce 1954 nejvyšší možné ocenění v první klasifikaci vín Saint-Emilion: Premier Grand Cru Classé „A“. Toto výsostné postavení bylo potvrzeno v každé následující klasifikaci v každém následujícím desetiletí. Cheval Blanc se stal členem exkluzivního „Klubu devíti“, který zahrnuje první odrůdy Bordeaux.

316950274_573933598068106_5259302786283475665_nCheval Blanc je hrdým nositelem označení Premier Grand Cru Classé „A“. Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=573933611401438&set=a.395906832537451

Karta se obrací

Na podzim roku 1998 se karta obrátila, když Bernard Arnault a baron Albert Frère, dva staří přátelé a milovníci skvělého vína, spojili své síly a stali se majiteli tohoto legendárního zámku v Saint-Emilion. Vnesli do něj nového dynamického ducha, ale současně respektovali jeho historii a stávající vybavení. Vložili také plnou důvěru ve svůj tým vinařů. Jejich dnešní prioritou je maximální kvalita, která vyžaduje velkou pozornost věnovanou detailům a precizní výrobě vína. 

Impozantní sklep

Cheval Blanc však hledí i do budoucnosti. Důkazem je nový nadčasový sklep v sousedství zámku. Ten navrhl Christian de Portzamparc, držitel Pritzkerovy ceny za architekturu za rok 1994, a byl dokončen v červnu 2011. Tato budova, která odráží přání barona Alberta Frèreho a Bernarda Arnaulta, je futuristická a zároveň ladí s okolní historickou viniční krajinou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO.

sklepVe sklepě o rozloze 6 000 m² se nachází nejmodernější vinařské zařízení. Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=335681035879702&set=a.131565286291279