Champagne (Šampaňské) odrůda Chardonnay

Šampaňské (česky šampaňské, hovorově „šampus“) bývá po celém světě tradičně spojováno s luxusem, výjimečnými okamžiky a oslavami. 

 

Výroba a původ šampaňského

Šampaňské se většinou zpracovává z modrých hroznů, konkrétně jsou povoleny 3 odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Míchány bývají dle tradičních poměrů. Pomocí „Méthode Traditionnelle“ (název procesu druhotného kvašení) vznikají vína různých typů a kategorií. Jsou povoleny i tzv. staré odrůdy, které se dnes však pěstují jen zřídka. Jde o odrůdy Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbane a Gamay. Aby mohlo víno nést označení Champagne, musí se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Žádné jiné šumivé víno mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě vyznačen tento název. Tato zásada je v EU zakotvena ve statusu chráněného místa původu (PDO). 

 

Oblast Champagne

V oblasti Champagne vládne převážně studené klima s vysokou vlhkostí vzduchu, které nedovolí hroznům plně dozrát. Víno je pak kyselejší, což je při výrobě šumivých vín výhodou. Půda je zde velmi křídová. Místní toho využívají při skladování zrajících vín – křídové sklepy zajišťují lahvím ideální konstantní vlhkost i teplotu. Název „Champ“ znamená pole – většina půdy tohoto regionu totiž slouží jako orná půda. K produkci šampaňského se využívá asi 310 km2, tedy asi 1,2 rozlohy Champagne. Vinařských oblastí oprávněných vyrábět šampaňské je několik. 

 

Producenti šampaňského vína

V oblasti Champagne působí přes tisíc producentů šampaňských vín. Někteří pouze pěstují révu a hrozny prodávají šampaňským domům. Zde s vína lisují, fermentují, scelují a po přidání kvasinek a třtinového cukru zrají v hlubokých, dlouhých, křídových sklepech, kde se víno rozvíjí a druhotným kvašením se v něm vytvářejí bublinky. Mezi nejznámější producenty šampaňského patří Dom Pérignon a Veuve Clicquot Ponsardin.

 

Typy šampaňského

Šampaňské víno lze dělit podle barvy a ročníku, ale také podle typu vinic, či obsahu cukru. Podle ročníku dělíme šampaňské na neročníkové šampaňské, které se míchá v různých poměrech odrůdy a ročníku s cílem vyrobit každý rok šampaňské stále kvality a chuti, a na ročníkové šampaňské. Jak již název napovídá, tato vína musí pocházet z jednoho roku sklizně. Často se vyrábějí jen ve výjimečných rocích, kdy kvalita úrody zaručuje zvláštní charakter a dlouhý potenciál zrání.

Podle hroznů můžeme šampaňské rozdělit na růžové šampaňské, Blanc de Blancs a Blanc de Noirs. Existují však také tichá, tedy neperlivá, červená a bílá vína jako například Bouzy, či vína z šampaňských svahů Coteaux-champenois.