Váš košík je prázdný
Šampaňské je bez pochyby nejslavnějším šumivým vínem na světě. Vyrábí se v oblasti Champagne, přibližně 150 km od Paříže, v nejsevernějších, a tudíž nejchladnějších oblastech Francie. Pouze z této oblasti se víno smí nazývat „Champagne“ a to jen za předpokladu, že bylo vyrobeno tradiční, šampaňskou metodou, neboli sekundárním kvašením v lahvi.
Region Champagne leží přibližně 150 km východně a zaujímá přibližně 35 000 hektarů vinic.
Přibližně 75% vinohradů se nachází v départementu Marne, 17% v Aube a zbývajících 8% v départementech Aisne, Seine-et-Marne a Haute Marne. Pro tuto oblast Francie poblíž Remeše a Épernay je charakteristický svou půdou s obsahem křídy a proměnlivými klimatickými podmínkami. Tyto podmínky dávají vínu vysoký obsah kyselin, což je pro výrobu šampaňského žádoucí.
zdroj: Wine Folly
Šampaňské se tradičně vyrábí ze směsi tří odrůd: Chardonnay (bílá odrůda), Pinot Noir a Pinot Meunier (modré odrůdy). Pinot Noir dává vínu plnost, Chardonnay finesu a Pinot Meunier ovocnou chuť.
Blanc de Blanc: 100 % bílé odrůdy Chardonnay
Blanc de Noirs: 100 % modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier
Champagne Rosé: kombinace modrých a bílých odrůd
Obě modré odrůdy se zpracovávají na bílé víno tak, že se jejich šťáva nechá zkvasit bez slupek.
Tradiční metoda sekundárního kvašení v lahvích znamená, že se vyrobí tiché bílé víno, které se stočí do lahví a přidá se k němu malé množství (24 g / l) tirážního likéru. Tirážní likér je směs vína, cukru a speciálních kvasinek. Kvasinky hned začnou pracovat a zkvašovat cukr v láhvi. Po jednom až dvou měsících je kvašení ukončeno a víno obsahuje přibližně o 1,2 % alkoholu více než předtím. Při kvašení vzniká v láhvi oxid uhličitý. Jelikož ale přes zátku nemůže unikat, zůstává rozpuštěn ve víně a vzniká tak šumivé víno.
Bublinky pozvedají chuť vína, což krásně poznamenal i Dom Pérignon, když poprvé pil šampaňské víno a zvolal dnes už legendární větu: „Piji hvězdy!“
Po dokončení procesu kvašení, zůstávají láhve ležet ve sklepě 9 měsíců až 5 let na kvasničných kalech. To závisí na typu šumivého vína. Láhve jsou uloženy vodorovně, kal klesá a hromadí se v břichu láhve. Délka ležení ovlivňuje i typickou kvasnou chuť vína.
Sekundárním kvašením vzniknou bublinky, ale v láhvi společně s nimi zůstanou i odumřelé kvasinky. Ty jsou po ležení na kalech usazené v břichu láhve a je třeba se jich zbavit. K tomu se používá metoda setřásání, tzv. remuáž (z francouzského remuage). Účelem setřásání je nahromadit kvasnice v hrdle láhve. S původním nápadem, jak na to, přišla vdova Nicole Cliquotová. Ta nechala vyřezat do stolu otvory a nastrkat do nich láhve několik dní před odkalováním. Dnes se láhve do pultu kladou s mírným sklonem, takže sraženina může do hrdla pomalu sklouzávat. Jelikož se sraženina poměrně pevně drží stěny láhve, musí být uvolněna. Každý den je tak láhev v pultu pootočena podle daného schématu, aby se kal uvolnil. Záměrně se k vytvoření kalu používají speciální šampaňské kvasnice, které tvoří hrubozrnnou sraženinu. Remuáž trvá přesně 21 dní.
Remuáž: schéma pootáčení lahví a setřásání usazeniny do hrdla láhve
Nyní je potřeba se kalu v hrdle zbavit. Hrdlo láhve se na 40 sekund ponoří do ledové lázně, takže kvasniční kal ihned zmrzne a vytvoří ledovou zátku. Po uvolnění zátky tlak láhve vystřelí zmrzlý kal obloukem ven. Zůstane čiré šumivé víno.
Při procesu degoržování je z láhve odstraněn kal a společně s jeho vystřelením unikne i menší množství vína. Pro doplnění láhve se používá dozážní (též expediční) likér, což je víno v němž je rozpuštěn cukrový sirup. Tím se sekt zároveň doslazuje. Vína však mají obecně zvýšený obsah kyselin, a tak i po dolití dozážním likérem chutnají suše. Jsou ovšem výjimky, kdy se dozážní likér nepoužívá a vína se zátkují bez dozáže. Jsou to pouze vysoce hodnotná ročníková šampaňská nebo šumivá vína, která dlouho ležela na kvasnicích. Na jejich etiketě je uvedeno označení Brut Nature, Dosage Zéro nebo Pas Dosé.
Tlak oxidu uhličitého po zátkování je 5 – 6 barů. To je asi trojnásobek tlaku v pneumatikách automobilů.
Přibližně 80 % šampaňských vín přichází na trh bez udaného ročníku. Jsou sestavena z vín dvou a více různých ročníků tak, aby vzniklo harmonické homogenní víno. Pojem asembláž (z francouzského assemblage) tak znamená scelování, případně kupáž, nebo také cuvée. Asembláž může být buď ročníková nebo odrůdová a dochází k ní ještě před kvašením v lahvích. Jedná se o velké umění a na výsledném víně se běžně podílí i několik osob, které ručí za výslednou chuť a kvalitu vína. Každý šampaňský dům má svou originální recepturu a charakter vín určuje úspěšnost šampaňské firmy.
Z našeho portfolia vám rádi doporučíme šampaňské věhlasných značek jako je Pol Roger, Lanson nebo Château Lafite-Rothschild. Dále u nás najdete velké šampaňské domy Moët & Chandon, Krug, Taittinger, Veuve Clicquot Ponsardin, Bollinger, Gauthier & Tsarine či Ruinart. S výběrem vám vždy rádi poradíme.
Pol Roger začal již od začátku vyvíjet novou metodu výroby suchého šampaňského (do té doby byla většina produkce Demi-Sec). Vína Pol Roger se okamžitě prosadila jak ve Francii, tak v zemích Beneluxu. Pol Roger však věděl, že především Anglie skrývá výrazný potenciál. Shodou šťastných náhod našel na sklonku svého života nejlepšího možného spojence - Sira Winstona Churchilla.
Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes. Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie.
Château Lafite-Rothschild, nejslavnější majetek a víno v oblasti Bordeaux, se stal pojmem spojeným s bohatstvím, prestiží, historií, respektem a vínem s pozoruhodnou dlouhověkostí.
Celá nabídka Barons de Rothschild
Veuve Clicquot Ponsardin Brut je svojí oranžovou vinětou známé po celém světě. Typické, dokonale vyvážené šampaňské formované odrůdou Pinot Noir, doplněné elegancí Chardonnay a ucelené Pinot Meunier.
Koupit Veuve Clicquot Ponsardin Brut
Rádi bychom vám dali tip na skvělé šampaňské v kategorii Hodnota za peníze. Je jím Champagne Gauthier Brut a je to zároveň náš Best Seller. Champagne za tuto cenu opravdu nemá konkurenci. Doporučujeme!
Koupit Champagne Gauthier Brut
Věříme, že si Champagne s námi vychutnáte a užijete nejen v závěru roku, ale kdykoliv, když budete mít chuť zpříjemnit si toto nelehké období nebo si připít na zdraví!
9. 12. 2024
5. 12. 2024
29. 11. 2024
22. 11. 2024
14. 11. 2024