Blog Global Wines & Spirits

Šampaňské je bez pochyby nejslavnějším šumivým vínem na světě. Vyrábí se v oblasti Champagne, přibližně 150 km od Paříže, v nejsevernějších, a tudíž nejchladnějších oblastech Francie. Pouze z této oblasti se víno smí nazývat „Champagne“ a to jen za předpokladu, že bylo vyrobeno tradiční, šampaňskou metodou, neboli sekundárním kvašením v lahvi.

Oblast Champagne

Region Champagne leží přibližně 150 km východně a zaujímá přibližně 35 000 hektarů vinic.

Přibližně 75% vinohradů se nachází v départementu Marne, 17% v Aube a zbývajících 8% v départementech Aisne, Seine-et-Marne a Haute Marne. Pro tuto oblast Francie poblíž Remeše a Épernay je charakteristický svou půdou s obsahem křídy a proměnlivými klimatickými podmínkami. Tyto podmínky dávají vínu vysoký obsah kyselin, což je pro výrobu šampaňského žádoucí.

zdroj: Wine Folly

 

Tradiční odrůdy Champagne

Šampaňské se tradičně vyrábí ze směsi tří odrůd: Chardonnay (bílá odrůda), Pinot Noir a Pinot Meunier (modré odrůdy). Pinot Noir dává vínu plnost, Chardonnay finesu a Pinot Meunier ovocnou chuť.

  • Blanc de Blanc: 100 % bílé odrůdy Chardonnay

  • Blanc de Noirs: 100 % modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier

  • Champagne Rosé: kombinace modrých a bílých odrůd

Obě modré odrůdy se zpracovávají na bílé víno tak, že se jejich šťáva nechá zkvasit bez slupek.

 

Výroba Champagne

1) Sekundární kvašení v láhvi

Tradiční metoda sekundárního kvašení v lahvích znamená, že se vyrobí tiché bílé víno, které se stočí do lahví a přidá se k němu malé množství (24 g / l) tirážního likéru. Tirážní likér je směs vína, cukru a speciálních kvasinek. Kvasinky hned začnou pracovat a zkvašovat cukr v láhvi. Po jednom až dvou měsících je kvašení ukončeno a víno obsahuje přibližně o 1,2 % alkoholu více než předtím. Při kvašení vzniká v láhvi oxid uhličitý. Jelikož ale přes zátku nemůže unikat, zůstává rozpuštěn ve víně a vzniká tak šumivé víno.

Bublinky pozvedají chuť vína, což krásně poznamenal i Dom Pérignon, když poprvé pil šampaňské víno a zvolal dnes už legendární větu: „Piji hvězdy!“

 

2) Ležení na kvasnicích

Po dokončení procesu kvašení, zůstávají láhve ležet ve sklepě 9 měsíců až 5 let na kvasničných kalech. To závisí na typu šumivého vína. Láhve jsou uloženy vodorovně, kal klesá a hromadí se v břichu láhve. Délka ležení ovlivňuje i typickou kvasnou chuť vína.

 

3) Setřásání

Sekundárním kvašením vzniknou bublinky, ale v láhvi společně s nimi zůstanou i odumřelé kvasinky. Ty jsou po ležení na kalech usazené v břichu láhve a je třeba se jich zbavit. K tomu se používá metoda setřásání, tzv. remuáž (z francouzského remuage). Účelem setřásání je nahromadit kvasnice v hrdle láhve. S původním nápadem, jak na to, přišla vdova Nicole Cliquotová. Ta nechala vyřezat do stolu otvory a nastrkat do nich láhve několik dní před odkalováním. Dnes se láhve do pultu kladou s mírným sklonem, takže sraženina může do hrdla pomalu sklouzávat. Jelikož se sraženina poměrně pevně drží stěny láhve, musí být uvolněna. Každý den je tak láhev v pultu pootočena podle daného schématu, aby se kal uvolnil. Záměrně se k vytvoření kalu používají speciální šampaňské kvasnice, které tvoří hrubozrnnou sraženinu. Remuáž trvá přesně 21 dní.

Remuáž: schéma pootáčení lahví a setřásání usazeniny do hrdla láhve

 

4) Degoržování

Nyní je potřeba se kalu v hrdle zbavit. Hrdlo láhve se na 40 sekund ponoří do ledové lázně, takže kvasniční kal ihned zmrzne a vytvoří ledovou zátku. Po uvolnění zátky tlak láhve vystřelí zmrzlý kal obloukem ven. Zůstane čiré šumivé víno.

 

5) Dozáž

Při procesu degoržování je z láhve odstraněn kal a společně s jeho vystřelením unikne i menší množství vína. Pro doplnění láhve se používá dozážní (též expediční) likér, což je víno v němž je rozpuštěn cukrový sirup. Tím se sekt zároveň doslazuje. Vína však mají obecně zvýšený obsah kyselin, a tak i po dolití dozážním likérem chutnají suše. Jsou ovšem výjimky, kdy se dozážní likér nepoužívá a vína se zátkují bez dozáže. Jsou to pouze vysoce hodnotná ročníková šampaňská nebo šumivá vína, která dlouho ležela na kvasnicích. Na jejich etiketě je uvedeno označení Brut Nature, Dosage Zéro nebo Pas Dosé.

Tlak oxidu uhličitého po zátkování je 5 – 6 barů. To je asi trojnásobek tlaku v pneumatikách automobilů.

 

6) Asembláž

Přibližně 80 % šampaňských vín přichází na trh bez udaného ročníku. Jsou sestavena z vín dvou a více různých ročníků tak, aby vzniklo harmonické homogenní víno. Pojem asembláž (z francouzského assemblage) tak znamená scelování, případně kupáž, nebo také cuvée. Asembláž může být buď ročníková nebo odrůdová a dochází k ní ještě před kvašením v lahvích. Jedná se o velké umění a na výsledném víně se běžně podílí i několik osob, které ručí za výslednou chuť a kvalitu vína. Každý šampaňský dům má svou originální recepturu a charakter vín určuje úspěšnost šampaňské firmy.

 

Doporučujeme

Z našeho portfolia vám rádi doporučíme šampaňské věhlasných značek jako je Pol Roger, Lanson nebo Château Lafite-Rothschild. Dále u nás najdete velké šampaňské domy Moët & Chandon, Krug, Taittinger, Veuve Clicquot Ponsardin, BollingerGauthier & Tsarine či Ruinart. S výběrem vám vždy rádi poradíme. 

 

Pol Roger

Pol Roger začal již od začátku vyvíjet novou metodu výroby suchého šampaňského (do té doby byla většina produkce Demi-Sec). Vína Pol Roger se okamžitě prosadila jak ve Francii, tak v zemích Beneluxu. Pol Roger však věděl, že především Anglie skrývá výrazný potenciál. Shodou šťastných náhod našel na sklonku svého života nejlepšího možného spojence - Sira Winstona Churchilla.

Pol Roger Brut Réserve 

Pol Roger Blanc de Blanc Vintage 2012

Pol Roger Brut Vintage

Celá nabídka Pol Roger

 

Lanson

Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes. Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie. 

Lanson Black Label Brut

Lanson Rosé Label Brut

Lanson Gold Label Brut Vintage 2008

Celá nabídka Lanson

 

Château Lafite-Rothschild

Château Lafite-Rothschild, nejslavnější majetek a víno v oblasti Bordeaux, se stal pojmem spojeným s bohatstvím, prestiží, historií, respektem a vínem s pozoruhodnou dlouhověkostí.

Barons de Rothschild Brut

Barons de Rothschild Rose

Barons de Rothschild Brut Vintage 2010

Celá nabídka Barons de Rothschild

 

 

Oranžová ikona

Veuve Clicquot Ponsardin Brut je svojí oranžovou vinětou známé po celém světě. Typické, dokonale vyvážené šampaňské formované odrůdou Pinot Noir, doplněné elegancí Chardonnay a ucelené Pinot Meunier.

Koupit Veuve Clicquot Ponsardin Brut

 

 

Hodnota za peníze

Rádi bychom vám dali tip na skvělé šampaňské v kategorii Hodnota za peníze. Je jím Champagne Gauthier Brut a je to zároveň náš Best Seller. Champagne za tuto cenu opravdu nemá konkurenci. Doporučujeme!

Koupit Champagne Gauthier Brut

 

 

Věříme, že si Champagne s námi vychutnáte a užijete nejen v závěru roku, ale kdykoliv, když budete mít chuť zpříjemnit si toto nelehké období nebo si připít na zdraví!