Váš košík je prázdný
Šampaňský dům Ruinart o sobě tvrdí, že je jiný než ostatní. Jedno mu upřít nelze – jde o vůbec první značku šampaňského na světě. Duší Ruinartu a srdcem všech cuvée je Chardonnay pocházející převážně z terroirů Côte des Blancs a Montagne de Reims. Díky svému svěžímu aroma, živosti, čistotě a zářivosti je zlatou nití, která se táhne chutí Ruinart.
Zakladatel maison Ruinart, obchodník Nicolas Ruinart, vyrobil poprvé „víno s bublinkami“ v roce 1730 jako dárek pro své zákazníky, kteří si u něj zakoupili látku. Šumivé víno mělo takový úspěch, že obchod s látkami brzy zcela nahradila výroba prvotřídního šampaňského. Jak na výrobu šumivého vína přišel? Nicolas Ruinart byl synovec benediktinského mnicha Doma Thierryho Ruinarta, který byl vedle své oddanosti k Bohu obdařen výjimečným obchodním instinktem. Jako jeden z prvních předvídal potenciál šumivého vína ze svého regionu a jeho přítel Dom Pérignon mu svěřil výrobní tajemství šumivého vína. Thierry své přesvědčení předal svému bratrovi a synovci. Nicolas Ruinart byl stejně jako jeho otec remešským dragounem a 1. září 1729 založil první účetní knihu věnovanou „vínu s bublinkami“. Ta dodnes slouží jako rodný list prvního šampaňského domu na světě.
Rodinný podnik Ruinartů se po druhé světové válce téměř dočkal zániku. Zůstali mu pouze dva zákazníci z Paříže. Následovník rodu Ruinartů toužil po válce vzkřísit obchod s nejstaršími bublinkami a v roce 1946 údajně prohlásil, že chce šampaňské, které se bude dát pít od devíti ráno do devíti večer. V roce 1963 podnik převzala společnost Moët & Chandon. Firma Ruinart si zachovala nezávislý a promyšlený obraz a zůstala synonymem elegance, rafinovanosti, lehkosti a francouzského „art de vivre“ (umění žít).
Ruinart a umění jsou spolu pevně spjaté. Maison Ruinart vznikl na počátku osvícenství – v období rozkvětu umění, zejména stolního, a kultury. V roce 1895 André Ruinart požádal umělce Alfonse Muchu, aby mu vytvořil ilustrovaný plakát, pro jeho champagne. Jednalo se o první reklamu na šampaňské Ruinart a dílo, ve kterém se prolínal konzervativní a moderní styl, mělo takový úspěch, že odstartovalo dlouholetý vztah společnosti Ruinart se světem umění.
V oblasti současného umění se Ruinart angažuje dodnes a je spojen s řadou významných mezinárodních akcí. Každoročně podporuje 34 mezinárodních uměleckých veletrhů a výstav moderního umění po celém světě – v Londýně, Miami, Basileji, Paříži, či Hongkongu. Každoročně je vybrán jeden umělec, který dostane v tvorbě volnou ruku. Tak vznikl například kalendář v podobě 12 skleněných sošek, ve kterých se odráží světlo, stejně jako v hroznech Chardonnay Francouze Huberta le Galla. Dále tající chladicí box na šampaňské umělce Maartena Baase nebo lžička na šampaňské íránsko-francouzské designérky Indie Mahdavi.
Ruinart Brut Champagne se připravuje z Chardonnay (40 %), které je srdcem všech cuvée Ruinart a dodává vínu intenzivní aroma čerstvého ovoce a jemnou elegantní chuť bílé hrušky a oříšků. Dále ho tvoří odrůdy Pinot Noir (51 %) a Pinot Meunier (9 %).
Champagne Ruinart až deset let odpočívá v malebných sklepích chráněných UNESCO, které byly svědkem mnoha historických událostí – skrývali se v nich lidé prchající za první světové války a odehrávaly se v nich opulentní večírky, na kterých popíjely slavné celebrity. Dnes můžete sklepy navštívit jako turisté. Sklepy najdete 38 metrů pod francouzským městečkem Remeš. Tato podzemní chodba gallo-románského původu je dlouhá 8 km a je pozůstatkem dlouhotrvající těžby křídy.
Návštěva sklepů Ruinart je nezapomenutelný zážitek
Vlajkovou lodí maison Ruinart je Ruinart Blanc de Blancs, vyráběné výhradně z odrůdy Chardonnay. Jeho lehký, květinový buket a nektarinkovo-mirabelkové aroma vás oslní. Vašim chuťovým pohárkům by nemělo uniknout ani suché, rafinované šampaňské R de Ruinart, či osvěžující, lahodně plné víno Ruinart Rosé, které se výborně hodí jako večerní aperitiv. Ať už sáhnete po jakékoliv láhvi, šampaňské Ruinart se hodí i jako luxusní dárek.
Blanc de Blancs, vlajková loď domu Ruinart
Vzhledem ke kyselému tělu by šampaňské Ruinart mohlo při pokojové teplotě zanechávat hořkou pachuť. Doporučuje se proto uchovávat ho při teplotách 6 – 8 °C, aby bylo možné jej nalít a poté konzumovat při optimální teplotě 8 až 10 °C.
Při konzumaci šampaňského Ruinart je třeba se vyhnout pouze dvěma pokrmům, kterými jsou červené maso a čokoláda. Můžete ho samozřejmě pít i samostatně. Pokud se ho rozhodnete kombinovat s jídlem, vaše možnosti jsou téměř neomezené. Od ústřic přes kaviár, bílé ryby s bylinkami až po drůbež se smetanovou omáčkou – žádnou z těchto možností nešlápnete vedle.