Aktuality Global Wines & Spirits

Za vínem do Itálie - vinařství Marchesi Antinori

V květnu tohoto roku jsme měli tu možnost navštívit italské vinařství Marchesi Antinori a společně s exportní manažerkou, Evou Horákovou, procestovat několik vinařských usedlostí v Toskánsku a Umbrii. Rádi bychom se s vámi o svou cestu podělili, doporučili vám vynikající vína a dali tip na úžasný výlet plný chutí a nových zážitků.

Tenuta Tignanello

Náš výlet začal po přistání na letišti ve Florencii, kdy jsme sjeli pár kilometrů jižněji, nedaleko Bargina, do panství Tenuta Tignanello, které se nachází v samotném srdci Chianti Classico

antinori00

Plocha o rozloze zhruba 130 hektarů vinic je rozdělená na menší parcely, z nichž nejznámější a nejcennější jsou vinice Tignanello a vinice Solaia. Půdy pocházejí z období pliocénu a jsou bohaté na vápenaté horniny a opuky. V nadmořské výšce 350-400 metrů nad mořem dochází ke značnému kolísání teplot mezi dnem a nocí. Pěstuje se zde původní odrůda Sangiovese a netradiční odrůdy Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Obě vinice se nachází na stejném svahu a vyrábí se z nich dvě charakteristická vína vinařství, Solaia a Tignanello, která jsou označována jako vína, která patří mezi "nejvýznamnější vína v historii italského vinařství".

  • Tignanello: 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc (47 ha vinic)
  • Solaia: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 5% Cabernet Franc (10 ha vinic)

Třetím významným vínem, které od roku 2011 pochází výhradně z vinice Tignanello, je Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG. Vyrábí se téměř výhradně z odrůdy Sangiovese s malým procentem dalších doplňkových odrůd.

My měli tu čest tato vína ochutnat a užít si vynikající oběd v tradičních společenských prostorách vinařství. Na uvítání jsme navíc dostali přípitek v podobě franciacorty (označení pro italské šumivé víno vyráběné tradiční metodou) Conte Aimo Blanc de Noir společně se smaženými cuketovými květy. Počasí nám přálo a byl to úžasný začátek naší cesty.

antinori03

 

Chianti Classico

Jako další jsme na svém plánu cesty měli návštěvu architektonického skvostu a symbolu vinařství Marchesi Antinori, vinařství v Barginu. Koncept budovy zapuštěné do svahu vznikal sedm let podle představ Marchesi Piero Antinori a jeho tří dcer Albiera, Allegra a Alessia. Inovativní vinařství klade důraz na nízký dopad na životní prostředí a maximální úsporu energie. Fasáda vinařství, která je okem prakticky neviditelná, se jeví jako dva elegantní horizontální řezy v toskánské krajině a jejím nejpozoruhodnějším prvkem je působivé točité schodiště, které spojuje tři úrovně budovy.

antinori04

Vinařství má výhled na krajinu z terasy obklopené vinicemi osázenými nejtypičtějším hroznem Chianti Classico, Sangiovese, spolu s dalšími odrůdami, které byly historicky vysazeny poblíž: Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino, Malvasia Nera a Mammolo. Malá oblast je věnována mezinárodní révě, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

V podzemí vinařství se nacházejí sklepy, z jejichž velkolepého prostoru a zároveň dokonalého zpracování se až tají dech. Víno tu má ideální podmínky pro své zrání. Moderně zpracované jsou i visuté degustační místnosti, ve kterých se doslova vznášíte.

antinori05

Součástí návštěvy je samozřejmě obchod s širokým výběrem vín vyrobených v jednotlivých vinařstvích rodiny Antinori v Toskánsku, ale i v dalších částech Itálie a ve světě. Víno můžete ochutnat i v restauraci Rinuccio 1880, která se nachází na střeše vinařství a nabízí úžasný výhled na vinohrad, toskánskou krajinu, olivový háj a historické kostely. 

Otevírací doba vinařství Antinori v Barginu

Toto vinařství je otevřené pro veřejnost a navštívit ho můžete při svých toulkách Itálií i vy.

  • Duben - říjen:
    • otevřeno každý den 10:00 - 18:30
  • Listopad - březen:
    • pondělí - pátek 10:00 - 17:00
    • sobota - neděle 10:00 - 18:00

Obchod s vínem má otevřeno stejně jako vinařství. Více podrobností se dočtete na oficiálních stránkách vinařství Antinori.

Den jsme zakončili v malé místní restauraci Capanna del gallo a užili si dokonalý gastronomický zážitek plný vynikajícího jídla a vína.

antinori06

 

Castello della Sala

Na druhý den už nám počasí tolik nepřálo a navíc nás čekala poměrně dlouhá cesta na jih, do nádherného středověkého vinařství Castello della Salla v Umbrii, které leží kousek od toskánských hranic a asi 18 km od historického města Orvieto.

Jedná se o oblast o rozloze 200 hektarů vinic v nadmořské výšce 220 - 470 metrů nad mořem. Oblast je typická produkcí bílých odrůd s jedinou výjimkou Pinot Noir. Typické odrůdy jsou Procanico a Grechetto, ale také Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sèmillon, Rulandské bílé, Viognier a malé množství Tramínu a Ryzlinku rýnského. Vinná réva roste v jílovitých a vápenitých půdách, bohatých na fosilní schránky, a je dobře vystavena východu slunce s vynikajícím rozdílem teplot mezi dnem a nocí.

antinori11

Ikonou tohoto vinařství je víno Cervaro della Sala, které vzniklo se ambiciózním záměrem vyrobit bílé víno, které bude schopné stárnout a časem se zlepšovat. Tehdy 25 letý agronom, Renzo Cotarella, začal na tomto projektu pracovat v roce 1979. Zaměřil se na odrůdu Chardonnay a Grechetta a po šesti letech experimentů a neuspokojivých pokusů se mu podařilo vyrobit jedno z prvních italských vín, které prošlo jablečno-mléčnou fermentací a zráním v barikových sudech.

antinori10

Část Cervaro della Sala a Pinot Nero della Sala stále stárne ve francouzských dubových barikových sudech v historickém sklepě ze 16. století, který se nachází pod monumentálními zdmi zámku, kde má víno stálou vlhkost a teplotu.

La Bracesca

Po vynikajícím obědě jsme se přesunuli naším minibusem do vinařství La Bracesca, jehož vinice se nacházejí mezi městy Cortona a Montepulciano a rozkládají se na ploše 340 hektarů. 

Vyrábí se zde dva naprosto odlišné styly vína - tradiční Nobile di Montepulciano a inovativní Syrah. Vinice jsou osázeny především odrůdou Sangiovese v oblasti Montepulciano a odrůdou Syrah v oblasti Cortona spolu s malým množstvím Merlotu. V oblasti Montepulciana se nacházejí tři nejznámější parcely pro produkci skvělých červených vín: Cervognano, Santa Pia a Gracciano.

antinori12

Název vinařství je odvozen od historického statku, který zde kdysi stával, a který byl v majetku hraběte z Bracci, jehož erb se objevuje na logu a skrývá se v něm paže pokrytá brněním s mávající mečem. "Braccio" samo o sobě znamená paže.

Naše prohlídka začala v krásné společenské místnosti a dále se přesunula do podzemí, kde jsme si mohli prohlédnout sklepy. Vrcholem dne byla degustace vín s nádherným výhledem na vinice i typickou příjezdovou cestu lemovanou alejí cypřišů.

I toto vinařství můžete navštívit a objevit krásu místní krajiny, chuť vynikajících vín a zážitek ze školy vaření, které se můžete zúčastnit a naučit se připravit ručně vyráběné těstoviny typické pro jižní Toskánsko. Více informací najdete na oficiálních stránkách vinařství Marchesi Antinori a La Bracesca.

antinori13

Badia a Passignano

Večer jsme zakončili ve velkolepém stylu. Vrátili jsme se zpět na sever a navštívili sklepy Badia a Passignano, které se nacházejí pouhé 3 km od usedlosti Tenuta Tignanello. Historické vinařství je obklopené 65 hektary vinic v nadmořské výšce 250 - 300 metrů nad mořem. Jsme opět v oblasti Chianti, proto zde najdeme převážně odrůdu Sangiovese.

Jedná se o jednu z nejstarších oblastí v regionu Chianti Classico, jejíž dominantou je historický, dosud stále aktivní klášter, který je pod správou vallombrosiánského řádu. My měli tu čest povečeřet s Evou Horákovou, v úžasné michelinské restauraci Osteria di Passignano, která se nachází přímo pod klášterem. 

antinori14

Perfektně poskládané čtyřchodové menu doplněné skvělým vínem. Předkrmem hlíva královská, polévka servírovaná v cibuli, nadívaný kohout s černým lanýžem a tři druhy pralinek závěrem. Samozřejmě nesměla chybět výtečná italská káva. Na tento zážitek budeme dlouho vzpomínat.

antinori07

 

Tenuta Guado al Tasso

Poslední den jsme se vydali směrem k pobřeží. Tenuta Guado al Tasso se nachází v malé, ale prestižní Bolgheri DOC, na pobřeží horní Maremma, asi sto kilometrů jihozápadně od Florencie. Tato apelace má relativně nedávnou historii, DOC Bolgheri byl schválen v roce 1994 a od té doby se stal mezinárodně uznávaným referenčním bodem pro italskou a mezinárodní vinařskou arénu.

Vinařství se rozkládá na ploše asi 320 hektarů a je zasazeno do krásné roviny obklopené zvlněnými svahy známými jako "Bolgheri Amphitheatre" díky svému zvláštnímu tvaru.

Vinice jsou osázeny hrozny Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot a Vermentino. Blízké moře poskytuje mírné podnebí se stálými vánky, které zmírňují letní vedra i drsné zimní počasí a udržují jasnou oblohu a vysokou úroveň slunečního záření. Najdeme zde aluviální půdy, které se liší od písčito-jílovitých až po hlinito-jílovité bohaté na jemný štěrk z Bolgheri.

Příjemným zpestření byla návštěva výběhu prasátek a zakončení domácí italskou kuchyní a tradiční italskou pohostiností.

antinori08

 

Do odletu nám zbývalo ještě pár hodin, tak jsme se rozhodli stavit se u moře. Pro nás suchozemce je to i ve špatném počasí příležitost nadechnout se slaného mořského vzduchu a vyfotit společnou fotku jako poděkování naší průvodkyni, export manažerce vinařství, Evě Horákové, a pozdrav do Čech. 

IMG-2138

Pokud i vás láká navštívit italské vinařství Marchesi Antinori, určitě doporučujeme Bargino a La Bracescu, které jsou otevřené pro veřejnost. Víno se skutečným příběhem, který můžete zažít a vyprávět, vždy chutná nejlépe. A pokud se chcete na italskou vlnu navnadit už dnes, vybírejte ta nejlepší vína, která najdete v našem portfoliu.

 

Prozkoumat všechna vína značky Marchesi Antinori

 

antinori_mapa

mapa jednotlivých vinařství značky Marchesi Antinori v Toskánsku