Bylinný likér TATRATEA vlévá sílu do žil nejen horalům na Slovensku. Pár let zpátky tatranský čaj znovuobjevil celý svět díky firmě KARLOFF s.r.o. Vedle tradiční borovičky je na Slovensku jedním z pokladů národa, který zahřeje a potěší všechny milovníky bylin a čajových destilátů.

Do výroby slovenského životabudiče se pustil v roce 2003 s národní hrdostí v srdci Ján Semaňák. Pod značkou TATRATEA vyrobil legendární pálenku „dvaapadesátku“ a obnovil tak tradici intenzivního všeléku. 

Celou výrobu provází silné slovenské srdce, které najdete i v logu TATRATEA.

Tatratea_logo_heart

 

Z tatranských kolib do celého světa

Tatranský čaj byl odjakživa brán jako silná medicína, která měla zahřát nemocné a povzbudit každého horala, který se vracel z hor a potřeboval pohladit a povzbudit duši. Podával se při tradičních rituálech s hřmotnými pokřiky a práskáním bičem. Tehdy se za tmy prováděl obřad, který měl z nemocného vyhnat zlé síly a nemoci. Dnes se dodržuje rituál pro sentimentální zachování tradice i zábavu turistů v každé pořádné kolibě. Nejdříve se zhasne, čaj se zapálí a poté se ze tmy ozve hlasitý pískot, burácivý výskot zbojníků a střelba z bambitek. Každému se rozbuší srdce.

Zapálený čaj se sfoukne a po vypití uklidní svým horkým pohlazením toho nejlepšího z tradičních receptů našich babiček – horkým TATRATEA.

 

Unikátní složení Tatratea

Tatranský čaj je svým složením jedinečný. Ve vodě která pramení v nejčistčí přírodě Tater se až s alchymistickou odvahou mísí rozmanité ingredience. Od bylin, extraktů lesních plodů, ibišku, až po exotické citrusy. A u každého likéru nezapomíná na kvalitní čaj. Ve 14 druzích alkoholického nápoje najdete tradiční černý čaj asam z Indie, zelený čaj z Číny a Vietnamu, červený roibos z jižní Afriky a bílý čaj z Číny. 

Přesnou recepturu si ovšem rodina Semaňákova střeží jako oko v hlavě. Dokonce i v destilérce Karloff je jen pár zaměstnanců, kteří toto tajemství opravdu znají.

Tatratea_caje

Zleva černý čaj, zelený čaj, červený čaj, bílý čaj (zdroj: Tatratea)

 

Od dubových hoblin k likéru s jiskrou

Než vás čaj bude moci zahřát, musí projít několika výrobními procesy. Od macerace až po finální ruční balení projde útrobami Tatranské likérky a přijde do něj hned několik tajných přísad. Jak to tedy celé probíhá?

  • Macerace – Základní složkou každého TATRATEA je čaj, tajná směs bylin a dubové hobliny. Každá složka se maceruje zvlášť ve studeném a velmi jemném lihu 6 až 8 týdnů.
  • Filtrace – V této fázi prochází černý čaj, byliny a dubové hobliny přes filtr, aby se oddělila tekutina od pevných částic. Čaj v této fázi získává prvotní jiskru. 
  • Ingredience – K dosažení vyvážené chuti se do koncentrátu přidávají další přísady jako líh, cukr, ovocné destiláty, šťávy a přírodní aromata. Speciální ingrediencí je pramenitá horská voda. V každém čaji se tak skrývá kus tatranské přírody.
  • Zrání – Všechny složky se následně smíchají a vzniká základní koncentrát TATRATEA, který zraje 6 až 8 týdnů v dubových sudech.
  • Odpočívání – Před stáčením do lahví hotová směs odpočívá 6 až 8 týdnů.
  • Balení – Nakonec se TATRATEA plní do lahví a ručně balí.

Tatratea_caj_bylinky_hobliny_Unikátní receptura Tatratea: čaj, byliny, dubové hobliny (zdroj: Tatratea)

Vyberte si svůj oblíbený Tatratea

V dnešní době firma KARLOFF s.r.o. vyváží už 14 druhů likérů do celého světa. Z tatranských čajů se míchají nerůznější horké i studené nápoje. Základem slovenské medicíny byl vždy bylinný likér, horká voda, česnek, lůj a kapka medu. Dnes si většina z nás vychutnává TATRATEA se svařeným červeným vínem, které je skvělé s Tatratea 37%, s horkým černým čajem, který se míchá s klasickou „dvaapadesátkou“, nebo s tonikem, který se skvěle hodí k citrusovému Tatratea 32% na ledu.

Tatratea_collection

Tatratea collection aneb "jak šel čas" (zdroj: Tatratea)

 

Dvojková řada 

Sedmičková řada

Novinky

Degustační sady

 

Zastoupení v České republice

Od roku 2019 je společnost Global Wines výhradním distributorem značky Tatratea v České republice. Všechny produkty můžete nakoupit na e-shopu a v prodejnách.

Ambassadorem a školitelem značky je pan Martin Chvátal, který zajišťuje školení a degustace pro širokou veřejnost, ale především pro profesionály z barů a restaurací po celé České republice. V případě jakýchkoliv dotazů ho můžete kontaktovat na e-mailu: chvatal@g-w-s.cz

Martin_Chvatal_Tatratea_ambasador_skolitel_rainbow

Ambassador a školitel Martin Chvátal

Více o Martinovi

Produkty Tatratea