Rakousko patří mezi regiony, které se mohou pyšnit velmi dlouhou vinařskou historií - téměř 5 000 let. Ročně Rakušané vypijí asi dvojnásobek vína než u nás – přibližně 33 litrů na osobu, ale nutno dodat, že jim samozřejmě pomáhají četní turisté.

Přes problémy a velkou aféru s diethylenglykolem v 80. letech minulého století se dnes Rakousko řadí mezi vysoce ceněné evropské vinařské země a producenty světových bílých vín. Na svá vína jsou Rakušané patřičně hrdí. V Rakousku se vyrábí hlavně jednoodrůdová vína.

Vzhledem k chladnějšímu podnebí se zde vinaři specializují hlavně na vína bílá. Nejznámější a nejrozšířenější bílou odrůdou je zde Grüner Veltliner, ale také například Welschriesling. Najdeme zde však i velmi povedená červená vína z odrůd Zweigelt, Blaufränkisch nebo Blauburgunder. Nejkvalitnější bílá vína pocházejí z malebného, terasovitého údolí Dunaje Wachau, ale například i ze sousedního regionu Kamptal.

Další zajímavá vína najdeme v oblasti Burgendland u Neziderského jezera. V této oblasti se vyrábí jedny z nejlepších přírodně sladkých vín na světě. V Rakousku najdeme také šumivá vína, důkazem jsou sekty od firmy Schlumberger.

Rakouské vinařství se rozděluje na čtyři základní vinařské oblasti a ty se dále dělí na 19 regionů. Klasifikace vín se podobně jako v Německu (nebo u nás) opírá o kvalitu hroznů a třídí se podle cukernatosti při vinobraní.

Rakouské vinařství mělo v minulosti více štěstí. Nemuselo projít devastujícím obdobím normalizace, ztrátou rodinných tradic, zkušeností i vinařského umění. Naštěstí jako zákazníci dnes nemusíme závidět sousedům, můžeme si tato vína také vychutnat a udělat si vlastní názor.

Klasifikace rakouských vín:

  • Tafelwein (stolní vína)
  • Landwein (zemská vína)
  • Qualitätswein (jakostní vína)
  • Kabinet (kabinet)
  • Prädikatswein (víno s přívlastkem)

Rozdělení podle zbytkového cukru

  • Trocken (suché) - do 9 g/l zbytkového cukru a nejméně o 2 g/l kyseliny méně něž cukru
  • Halbtrocken (polosuché) - do 12 g/l zbytkového cukru
  • Lieblich (polosladké) - do 45 g/l zbytkového cukru
  • Süss (sladké) - přes 45 g/l zbytkového cukru