Finsbury je jedna z nejstarších dodnes vyráběných značek ginů z Velké Británie. Její historie sahá až do roku 1740, kdy Joseph Bishop v Londýně destilerii Finsbury založil. V jejím portfoliu najdeme mimořádně jemný Gin Finsbury Platinum a Gin Finsbury London Dry – giny vyráběné podle přísně tajné receptury.

Historie ginu

Gin je čirá nestařená obilná tekutiny s výraznou jalovcovou chutí. Přestože gin původně pochází z Nizozemska, bývá považován za originální anglickou pálenku. Vynalezl ho Dr. Fanciscus de La Boie, známý pod jménem Dr. Sylvius. Jako mnoho destilátů byl gin původně zamýšlen jako lék, konkrétně na ledvinové potíže. Vznikl smícháním oleje z jalovcových bobulí a obilného destilátu. Angličtí vojáci tento nápoj převezli do Anglie pod názvem „holandská kuráž“ a místním obyvatelům natolik zachutnal, že býval považován za národní nápoj. Gin se rozděluje do tří kategorií – London dry gin, Plymouth gin a Old Tom Gin. Tento nápoj má dokonce i své muzeum v Belgii a Nizozemsku.

Jenever Museum Schiedam v NizozemskuJenever Museum Schiedam v Nizozemsku. Zdroj: https://www.facebook.com/jenevermuseum/photos/a.255800801133868/2977464875634100


Jenever Museum Schiedam

London Dry Gin

London dry gin – byl vyvinut londýnskými lihovarníky v roce 1831 a od holandského ginu se liší způsobem výroby i chutí. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním bylin, mezi nimi například kardamom, pomerančová kůra nebo jalovčinky, ale také spousty dalších ingrediencí, které jsou součástí tajných receptů jednotlivých palíren. Kvalitní gin běžně obsahuje šest až patnáct druhů koření a bylin. Kategorie London dry představuje nejvyšší umění pálení ginu. Výsledkem destilace je pálenka s minimálně 70 % alkoholu. Poté se ředí vodou a do lahví putuje při minimálním obsahu alkoholu 37,5 %. London dry gin nesmí obsahovat barviva, přidaná sladidla v množství vyšším než 0,1 gramů cukru na litr konečného výrobku, ani žádné jiné složky kromě vody. Do kategorie London dry patří i giny Finsbury.

Gin Finsbury Platinum

Gin Finsbury Platinum je mimořádně jemným zástupcem tzv. „London Dry“ ginů. Řadí se k prémiovým ginům s vyšším podílem alkoholu – obsahuje ho celých 47 %. Tento kvalitní gin se vyrábí dle tajného, přísně střeženého receptu již od roku 1740. Recept vlastní rodina Josepha Bishopa, zakladatele palírny Finsbury. Gin Finsbury Platinum 47% je šestkrát destilovaný z plodů jalovce, exotického ovoce, bylinek a koření. Důvodem pro jeho vysoký obsah alkoholu je fakt, že při 47 % alkoholu se velmi intenzivně uvolňuje a rozvíjí vůně jalovce a ostatních použitých surovin. Destiluje se v malých dávkách, což mu dodává rovnovážnou chuť a podtrhuje jeho dokonalost. Gin Finsbury Platinum má bohaté aroma s jemnou vůní a je oblíbenou součástí mnoha koktejlů a long drinků – například Gin Tonik a Dry Martini. Pro své vlastnosti je vyhledávaný po celém světě.

Gin Finsbury London Dry

Gin Finsbury London Dry je šestkrát destilovaný gin. Důvodem je zjemňování chuti. Obsahuje 37,5 % alkoholu. Stejně jako Gin Finsbury Platinum je receptura tohoto London Dry Ginu přísně tajná. Jediné známé ingredience jsou jalovec, citronová kůra a exotické ovoce.                 

Webinář s Martinem Chvátalem

Pusťte si webinář s naším školitelem a ambassadorem Martinem Chvátalem na téma Giny a koktejly, ve kterém se mimo jiné věnuje i ginům Finsbury. Zaujal vás tento díl? Podívejte se na celou sérii webinářů: Rumový speciál.


Webinář s Martinem Chvátalem na téma Giny a koktejly