Váš košík je prázdný
Château Castera s historií sahající až do 14. století leží v srdci vinařské oblasti Médoc. Toto panství se 185 hektary půdy, z nichž 63 je osázeno vinnou révou, je po celém světě synonymem kvality. Díky vynikajícímu terroire, mírnému klimatu a pečlivému pěstování hroznů se v Château Castera rodí vína s komplexní aromatikou, elegantní strukturou a výjimečným potenciálem zrání.
Počátky Château Castera sahají až do feudálních dob dávného středověku. První zmínky o vinicích na tomto panství pocházejí z roku 1346, kdy panství patřilo rodině Arsaců, významným vývozcům vína ve 14. století. Mezi další významné majitele Château Castera patřili např. slavný humanista Étienne de La Boétie, přítel Michela de Montaigne, jehož bratr Thomas de Montaigne byl rovněž majitelem Castery nebo markýz de Verthamon.
Všichni tito majitelé, milovníci literatury, obchodu a vinařství, umožnili zámku Castera přečkat staletí v dobré kondici a zasloužili se o rozvoj panství. V 18. století začaly v Médocu závody o výsadbu vinné révy. Šlechtici a měšťané z Bordeaux nakupovali pozemky a stavěli si zámky. Podle archivů zdědila Marie-Anne de Verthamon zámek po svém manželovi v roce 1760. Její synovec Martial Maurice de Verthamon sjednotil vinici do podoby, jak ji známe dnes.
Krize způsobená fyloxérou měla na Bordeaux zničující dopad a ukončila činnost dynastie Verthamonů. Roku 1850 získalo panství Castera vysoké renomé a to díky průvodci po Bordeaux od Charlese Cooka. Château bylo při první klasifikaci v roce 1932 přijato mezi Crus Bourgeois. Jeho výjimečné postavení mezi vinařstvími v Médocu tak bylo definitivně potvrzeno.
Po těžkém období na konci 19. století, způsobeném zejména poklesem trhu s vínem a krizí způsobenou fyloxérou, byla rodina Verthamonů nucena Château Castera prodat. Nový majitel pan Destanque zvýšil prodeje a v roce 1922 prodal panství panu Degondeovi, jehož rodina zůstala majiteli Château Castera téměř 50 let. Na počátku 70. let 20. století získala panství obchodní společnost Alexise Lichina, která mu zajistila mezinárodní publicitu. V roce 1986 získali Château Castera od Alexise Lichina společně Carl E. Press (otec současného majitele) a Dieter Tondera. Podnikli rozsáhlou rekonstrukci a významně investovali, aby Château Castera vdechli nový život.
Thomas C. Press, syn Carla E. Presse, převzal správu majetku v roce 2008. Vdechl Château Castera novou dynamiku s důrazem na opatření ke kontrole kvality (výběr viničních parcel a pečlivé třídění hroznů) a na posílení již tak dobré pověsti zámku. Posledním krokem byla renovace věže v roce 2011, kde je nyní umístěna expozice soukromého archivu panství. Vína z Château Castera se prodává ve více než dvaceti zemích světa a patří mezi přední „Crus Bourgeois“.
Přijměte pozvání do Château Castera
Víno z Château Castera těží z unikátního terroir. Vinice leží na 63 hektarech v obcích Saint Germain d'Esteuil a Ordonanc a jsou zde dva odlišné typy půdy:
Hlinito-vápencové: toto terroir tvořené vápencovými kopci na jílovité plošině je příznivé pro nejrozšířenější odrůdu Merlot a Cabernet Franc. Tento typ půdy také nabízí dobré přirozené odvodnění na mírných svazích.
Pyrenejský štěrk: tento typ půdy tvořený písčitými a štěrkovitými vrcholky kopců poskytuje vynikající odvodnění a je ideální pro Cabernet Sauvignon – odrůdu číslo jedna v Médocu.
Průměrné stáří vinic v Château Castera je 27 let. Nejstarší pozemek byl vysazen v roce 1930. Od listopadu do března zde provádí guyotův dvojitý řez. Na jaře následuje prořezávání pupenů. Ředění listů v červenci zlepšuje zralost polyfenolů. Zelená sklizeň v srpnu spočívá v ponechání nejzralejších hroznů. Tím se rovněž snižuje výnos. Sklizeň začíná zpravidla koncem září. Sklízí se převážně strojově (90 %) a částečně ručně (10 %). V posledních letech se prosazuje trend trvale udržitelného vinohradnictví. V Château Castera to znamená udržování zeleného porostu mezi řádky révy, omezování používání pesticidů, ponechávání pozemků s vyklučenými vinicemi ladem, zazemňování, odkopávání a čištění odpadních vod z činností ve vinici a ve sklepě.
Přestože je výroba vína v Château Castera otevřená technologickému pokroku, je současně velmi tradiční: Vždy dochází k pečlivému třídění hroznů, každodennímu přečerpávání, kontrole teploty a kvašení v délce 18-22 dní. Snaha o vyváženost tříslovin z hroznů je zásadní pro to, aby se ve víně odrážel terroir a jeho vnitřní ovocnost. Po 12 měsících zrání ve francouzských dubových sudech se víno stáčí do lahví na zámku a před expedicí se 24 měsíců skladuje ve zdejších sklepích.