Váš košík je prázdný
Vinařství Torres se řadí mezi nejstarší vinařství světa. Bylo založeno již v roce 1870 a nyní již pátá generace řídí její chod. Závazek k půdě, lidem a vášni pro šíření vinařské kultury byl a stále je hlavní hodnotou vinařství.
Torres je největším vlastníkem vinic klasifikovaných v „Denomination of Origin (DO) of Penedès" a zároveň největší vinařskou společností ve Španělsku. Od roku 1979 vyrábí víno také v Chile a od roku 1986 také v Kalifornii (zde pod značkou Miramar). Ve Španělsku kromě Penedés vlastní vinice také v regionech Conca de Barbera, Toro, Jumilla, Ribera del Duero, Priorat a Rioja.
Svá vína exportuje do více než 140 zemí světa. Bez nadsázky se tak dá říct, že se jedná o nejvýznamnější vinařskou „značku" světa. I přes svou velikost si Torres udržuje svoji rodinnou atmosféru - vedení společnosti je stále v rukou členů rodiny, kteří se aktivně podílejí na výrobě vína.
Od roku 2012 celou společností řídí Miguel Torres Maczassek, kterému předal vedení jeho otec Miguell A. Torres - ten v současné době působí jako prezident společnosti.
Každý rok vinařství obdrží celou řadu ocenění - namátkou „Nejvýznamnější vinařství roku 2000" nebo „Evropské vinařství roku 2006", ale i „Nejodivuhodnější vinařská značka světa 2015", stejně jako Miguel A. Torres osobně. Zmiňme například „Muž roku 2002", „Cena za celoživotní dílo 2010", což zopakoval i v roce 2012.
Historie Torres Brandy začíná v roce 1870, kdy Jaime Torres Vendrell začal s výrobou vín. Samotná výroba brandy začala roku 1928, kdy Juan Torres Casals, 2. generace rodiny Torres, začal prodávat aromatický destilát z jeho nejlepších bílých vín.
V průběhu všech následujících generací měla rodina Torres jasné ambice – kontinuální snahu o excelentní brandy, s vlastním charakterem a odlišnostmi podle stáří.
Zkušenostmi jednotlivých generací v destilování, staření a míchání dospěli až k brandy, jak ho známe dnes. Výroba Brandy Torres byla vždy podle tradičních Penedeských metod, z nejlepších vín, tak, aby byla zajištěna výsledná kvalita. V posledních 30 letech se více zaměřili na moderní integrované vinohradnictví, bez použití chemikálií a herbicidů, kdy byly implementovány nové technologie za účelem dosažení co nejlepšího výsledku.
Brandy je likér s vysokým obsahem alkoholu (36-40 %) získaný destilací bílých vín, kdy se výsledný destilát následně staří v dřevěných sudech. Moderní historie začíná ve 12. století, ale první 3 století byla jeho popularita velmi malá.
Existuje celá řada různých brandy, nad všemi však stojí katalánské brandy. To je vyráběno hlavně v regionu Penedés, kde je Torres největším výrobcem. Zdejší brandy se vyrábí stejně, jako v době jeho první výroby ve 13. století. V 19. století se destilační technika stala opravdovým uměním.
Víno pro výrobu brandy se pěstuje ve 4 tradičních regionech: Andalusia, La Mancha, Extremadura a Catalonia. Je to ale Penedés, mezi pohořím a malými pláněmi na pobřeží Středozemního moře, který má ideální polohu svých vinic.
Charakteristicky teplé a jemné středomořské klima poskytuje výjimečné podmínky pro vysoké vyzrání hroznů. Torres Brandy se vyrábí především z odrůd Parellada, Ugni Blanc, Folle Blanche a v malém rozsahu také Macabeo a Xarel.lo.
Jedná se o pečlivý proces za použití tradiční dvojité destilace v měděných kotlích, což trvá déle a je finančně náročnější, ale pomáhá získat originální aroma a zaručit tak získání vysoce kvalitního destilátu. Ten následně zraje v tradičních 300litrových dubových sudech, které dávají destilátu tříslovinu, tělo a strukturu.
Aby bylo dosaženo požadovaného výsledku, používá se známý Soleras systém staření - proces, při kterém se stále dokola smíchávají stará brandy s mladými. Jedná se bez pochyby o dynamický systém zrání, které přispívá k vyváženému zrání bez každoročních výkyvů.
Destilát získaný tímto komplexním a pečlivým postupem výroby je aromatický, intenzivní a výrazný, prezentující širokou paletu sametových a olejnatých tónů, kterým dává strukturu a tělo dlouholeté zrání ve dřevěných sudech.