Váš košík je prázdný
Objevte jedinečnou, medově nasládlou chuť bourbonu – tradiční americké whiskey z kukuřice a obilovin.
Bourbon má svůj původ v 18. století v americkém státě Kentucky. Jeho vznik byl víceméně náhoda. Místní farmáři se potýkali s nadbytkem kukuřice a zkusili proto kukuřičná zrna pálit. Výsledkem byl medově nasládlý zlatavý nápoj, tolik oblíbený mezi kovboji.
Bourbon je tradiční americká whiskey. Aby ale mohla nést označení bourbon, musí podle amerických zákonů splňovat přísná pravidla: musí být vyrobena v USA, obsah kukuřice musí být stejně jako u Tennessee whiskey 51 – 80 %, musí zrát v nově vypálených dubových sudech (pokud chce nést označení straight bourbon, musí doba zrání přesáhnout 2 roky), nesmí být filtrována před procesem zrání, aby se díky kontaktu s dubem mohlo uvolnit přirozené aroma whiskey, do láhve musí být stáčen s minimálně 40 % alkoholu. Setkat se můžete i s blended (smíchaným) bourbonem. Znamená to ovšem přítomnost barviv či dochucovadel.
V porovnání s whiskey má bourbon sladší a jemnější chuť, ve které můžete rozpoznat náznaky vanilky, dubu a karamelu. Díky své jemnosti se bourbon hodí i do míchaných nápojů. Závěr ale může být trochu pálivý. Na jeho výslednou chuť má vliv obilnina, která byla při výrobě použita. Bourbony, do kterých bylo přidáno žito, jsou spíše sušší a kořeněnější. Bourbony s obsahem pšenice jsou elegantní a jemné. Světovou jedničkou v kategorii Bourbon whiskey je značka Jim Beam. Za povšimnutí ale stojí i značky Maker’s Mark, Wild Turkey, Bulleit, či Four Roses Single Barrel.