Vinařství Villa Maria patří mezi vůdčí vinařství Nového Zélandu. Vinařství založil v roce 1961 Sir George Fistonich, který stále společnost vlastní. Víno bylo jeho vášní již od dětství. Sir Fistonich k tomu říká: „Jsem Chorvat a tak je víno součástí mé krve.“

Historie vinařství Villa Maria

Villa Maria je dokonce považováno za ikonu celého novozélandského průmyslu. Neustálá snaha vyrábět vína vysoké kvality pasuje Villa Maria do pozice nejvíce oceňovaného vinařství Nového Zélandu posledních třiceti let! První cenu získal již v roce 1962, v době, kdy vlastnil pouze půl hektaru vinic. Dnes vlastní vinice a vinařství ve 4 regionech Nového Zélenadu a vína se vyvážejí do více než 50 zemí světa.

Od roku 1990 používá Villa Maria na všech svých vínech šroubové uzávěry. Vinařství bylo první na světě prezentované jako „cork free zone". George Fistonich věří, že právě toto rozhodnutí stojí za úspěchem a kvalitou jeho vín.

Villa Maria vlastní vinice ve všech hlavních oblastech Nového Zélandu: Marlborough, Hawke's Bay a Gisborne. Mimo vlastních hroznů nakupuje Villa Maria surovinu od dalších cca 80 pěstitelů vín, kde si celoročně kontroluje kvalitu produkce.

Největší úspěchy Villa Maria posledních let

  • Magazín Wine Spectator zařadil Villa Maria mezi 50 nejlepších vinařství světa
  • Novozeladské vinařství roku (6x v posledních sedmi letech)
  • Air New Zealand Wine Awards 2004 získala 42% všech ocenění (mimo jiné 14 zlatých medailí)
  • Wine International Magazine George Fistonich byl zařazen mezi 50 nejvlivnějších osobností vinařského světa
  • Winemaker of the Year 2007 - white wines

Villa Maria - zodpovědnost k životnímu prostředí

Dlouhodobým cílem vinařství Villa Maria je šetrné chování k životnímu prostředí a zajišťování obnovitelných zdrojů. V tomto stále rodinném vinařství cítí odpovědnost zajistit, že využívané zdroje jsou chráněny pro další generace. Všichni zde věří, že „udržitelnost zdrojů" není jen cílem k dosažení, ale dlouhodobou cestou. Villa Maria je členem sdružení Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) od jejího založení v roce 1995.

Tato vinařská iniciativa se snaží hledat „nejlepší" postupy pro práci na vinicích i ve vinařství tak, aby vyhovovaly potřebám dneška a neovlivňovaly nepříznivě možnosti zítřka. Všechny vinice a sklepy Villa Maria jsou již buď akreditovány v SWNZ, nebo v případě nových lokalit jsou v procesu získávání akreditace.

Villa Maria v současnosti pěstuje a sklízí na vybraných vinicích v Aucklandu, Hawkes Bay a Marlborough bio-certifikované organické hrozny.

Svou první organickou vinici má vinařství v Hawkes Bay od roku 2000, plné certifikace zde dosáhli v roce 2004. Společnost má v současné době čtyři vinice plně řízené podle zásad organického vinohradnictví.

A co dále dělají u Villa Maria pro životní prostředí? Využívají rekuperace tepla nebo chladnějšího nočního vzduchu k chlazení sklepů, plně využívají přirozeného světla k osvětlení, recyklují veškerý odpad vzniklý při zpracování hroznů, využívají dešťovou vodu a obnovitelné zdroje energie nebo také používajíhybridní automobily.

Hlavní výhody použití screwcap - podle výrobců vín

  • absolutní jistota, že koupené víno dostanete v požadované kvalitě - čerstvé, svěží, živé, plné chutí
  • každá láhev, kterou ochutnáte, je stejná jako předchozí
  • uchránění vína před „korkovou nemocí" a dalších pachutí, které můžou postihnout vína uzavřená klasickým korkovým uzávěrem
  • spolehlivé skladování - zamezení náhodné nebo předčasné oxidaci vína
  • další výhody - skladování ve vertikální poloze, odolnost vůči nepříjemným zápachům ve sklepě
  • bonusem je pak jednoduché otvírání, zavírání a následné skladování otevřených láhví