Uruguay je čtvrtým nejdůležitějším producentem vína v Jižní Americe - po Chile, Argentině a Brazílii. Vinařství má v Uruguay 250 let dlouhou tradici. Žije zde pouhých 3,2 milionu obyvatel, přičemž na každého obyvatele připadá pět hektarů úrodné půdy.

První vinné keře byly dovezeny ze Španělska (Tempranillo) v první polovině 18. století. Potom postupně následovaly Tannat a Folle Noir z jihozápadu Bordeaux. V roce 1870 byla exportována první vína.

Dnes je hlavní odrůdou Tannat. Tato odrůda pochází z regionu Baskitsko, má potenciál poskytovat výtečná tříslovitá vína s dlouhou životností. Charakteristickou barvou je rubínová až tmavě rudá. Uruguayská vína mají silnou harmonickou, čokoládovou a ovocnou vůni. Chuť bývá tělnatá, opulentní a silná, vzdáleně připomínající argentinský Malbec. Výrazné tóny čokolády, vyzrálého ovoce a kávy jsou typickým rysem.

Uruguay zůstává jedinou zemí, kde se odrůda Tannat takto rozšířila a poskytuje neobyčejně charakteristická vína s rysem terroiru. Výborně pak doplní pokrmy z hovězího masa, zejména z uruguayské roštěné. V Uruguay se také pěstují odrůdy Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Noir, Merlot a Gewürztraminer.

Oblasti