I letos se nám podařilo získat limitované množství čtyřlitrových soudků Dos Maderas. Rozhodli jsme se ale, že si jeden necháme a otestujeme ho na vlastní kůži. Vše pro vás zdokumentujeme, abyste věděli, jak se soudkem nakládat. Pravidelně pak budeme kontrolovat jeho obsah a povíme vám, jak rum v soudku pracuje, jak se sud projevuje v chuti a konečně, jaký je výsledek po několika měsících.

Prodej soudků

Do prodeje uvedeme soudky v průběhu čtvrtého dílu našeho rumového webináře, který povede náš školitel a ambasador, Martin Chvátal, na téma „Jak si s rumy krapet zamachrovat“. V tomto díle živě přechutná rum ze soudku a poví vám více o tomto projektu. Vy se ho zároveň můžete zeptat na cokoliv, co vás o procesu výroby vlastní edice rumu v soudku Dos Maderas zajímá.

Soudků máme jen omezené množství a jsou vázané jako dárek k nákupu rumů Dos Maderas 5+5 a Dos Maderas Seleccion. Všichni rumoví fanoušci tak získají jedinečnou příležitost vyrobit si vlastní originální rum ve svém stylu!

 

Zpátky ke kořenům

Tomuto projektu jsme dali pracovní název „zpátky ke kořenům“. Nestačilo nám totiž jen nalít rum do soudku, chtěli jsme ho něčím ozvláštnit. A to něco bylo v našem případě 20 leté sherry Dos Cortados. Suché sherry, které se používá při výrobě rumu Dos Maderas 5+3. Pro plnění soudku jsme si potom vybrali rum Dos Maderas 5+5. A přesně tady se vracíme ke kořenům. Rum Dos Maderas 5+5 se totiž vyrábí z rumu Dos Maderas 5+3 a přidáním suchého sherry se tak vracíme zpátky v čase a dáváme rumu něco, co svou evolucí už ztratil, ale neměli bychom na to zapomínat.

V kombinaci se dřevitostí čtyřlitrového soudku tak po několika měsících získáme originální rum z originálních ingrediencí firmy Williams & Humbert. Pokud vás zajímá, jak soudek vypadá, jak s ním pracujeme a co to s rumem dělá, čtěte dále. Vše máme natočeno a videa ukládáme na náš Youtube kanál každý týden.

 

DM_Proces_stareni_5+3_transparent_blackSchéma výroby rumu Dos Maderas 5+3

 

DM_Proces_stareni_5+5_transparent_black

Schéma výroby rumu Dos Maderas 5+5

 

První plnění soudku

Soudek jsme vybalili a usadili ho na podstavec, který je součástí balení. Při zatřesení soudkem je slyšet šplouchání. Je naplněn tekutinou, která zajistí, že soudek nebude vysychat a nezačne praskat.

I tak je třeba ho zkontrolovat, jestli neteče nebo není někde prasklý. Pokud je vše v pořádku, můžeme soudek odšpuntovat a vylít z něj vodu. Na našem videu, můžete vidět, že voda má šedou, lehce nazelenalou barvu a jsou v ní tmavé usazeniny. Tekutina nezapáchá, ani nevoní. Je to specifické aroma dřeva, které se do tekutiny uvolnilo.

Soudek je třeba řádně vymýt. Nepoužívejte žádné chemické přípravky, jen horkou vodu a proplachujte soudek, dokud z něj nepoteče dokonale čistá voda. Nezapomeňte propláchnout i kohoutek, ve které jsme také měli drobnou nečistotu. Po dokonalém vymytí se snažte ze soudku dostat maximální množství vody tak, aby v něm nic nezůstalo. Pokud máte hotovo, můžeme jít plnit! Celý postup ve videu.

 

Banner_FB_RUM_SOUDEK_youtube

 

Pokud chcete dát rumu něco navíc, tak jako my, můžete soudek předem naplnit svým oblíbeným destilátem a dát mu tak jedinečnou chuť. Inspirovat se můžete z osvědčených metod master blenderů a použít whisky, sherry, portské nebo koňak. My jsme si v rámci projektu „Zpátky ke kořenům“ vybrali 20 leté sherry Dos Cortados. Abychom si vystačili s jednou lahví, a přitom nám sherry krásně obalilo celý vnitřek, je potřeba se soudkem pravidelně otáčet. Každý den o 90° po dobu jednoho týdne.

Kolik sherry se vsáklo do dřeva a jak bude probíhat plnění rumem, uvidíme ve druhém díle.

 

Sherry ven, RUM dovnitř

Týden uplynul jako voda a jdeme zjistit, co se stalo se soudkem. Odšpuntujeme ho a vylijeme z něj sherry, které má o poznání tmavší barvu a příjemně voní. Týden samozřejmě neudělal tak velký rozdíl, ale práce dřeva je i tak znát. Co se objemu týče, část se vsákla do soudku, část se odpařila, ale i tak nám zůstalo 0,65 l sherry. Soudek teď máme připravený pro náš rumový experiment.

K plnění soudku jsme si vybrali rum Dos Maderas 5+5. Tentokrát nám ale jedna láhev stačit nebude, čtyřlitrový soudek naplníme až po okraj. Na to budeme potřebovat necelých 6 lahví rumu. Jdeme na to!

Rum_ve_tvem_stylu_video_02

A máme naplněno :) Teď už nás čeká ta zábavnější část a tou je pravidelná kontrola obsahu. Každý týden ochutnáme rum, který už krásně pracuje spolu se dřevem a suchým sherry a samozřejmě vám o tom natočíme krátké video.

V případě dotazů na soudky nebo konkrétně na ten náš pokusný, pište Martinovi na chvatal@g-w-s.cz

Dál sledujte náš webinář a 24. 6. i e-shop, kam dáme do prodeje všechny soudky, které se nám podařilo pro vás sehnat. I tak je jich jen omezené množství, ale věříme, že na ty největší fanoušky se dostane. 

 

První přechutnání rumu

Jsme nesmírně zvědaví, co se s rumem v soudku děje, a jak rychle se působení sherry společně s dřevitostí soudku projeví na chuti. A tak po týdnu povolujeme špunt a upouštíme pár kapek z kohoutku. Výsledkem jsme velmi překvapeni. Možná až lehce zaskočeni, jak můžete vidět ve výrazu Martina Chvátala na našem videu.

Rum_ve_tvem_stylu_video_03_martin_chvatalRum lehce zesvětlal a výrazně změnil své aroma i chuť. Je velmi intenzivní a původní sladkost rumu Dos Maderas 5+5 je cítit až v samotném závěru. Takový rozdíl jsme po týdnu rozhodně nečekali. Rum je ostřejší a doslova se v něm perou všechny ingredience o to, která bude výraznější. Je to neskutečně zajímavá zkušenost. Už teď se těšíme, co se bude dít dál. Čekáme, že se chutě začnou postupně spojovat a zakulacovat. Bude to chtít určtitě více času, ale věříme, že to bude stát za to! 

 

Finální stáčení rumu

Po třech měsících jsme opět tady, abychom konečně stočili a ochutnali vlastní edici našeho rumu. Při potěžkání a mírném zatřesení soudkem se nám zdá být o něco prázdnější. Rozhodně se z něj část rumu odpařila. Jak moc velká a jak se to podepsalo na chuti zjistíme během několika následujících minut. Začínáme stáčet do původních lahví, které jsme si nechali. 

Projekt 04 - staceni rumu - Martin Chvatal

 

Jak to celé dopadlo

Ze soudku jsme stočili necelé 4 l rumu (3,75 l). Odpařilo se nám tak zhruba dvě a půl deci, včetně prvního přechutnání. Ve vůni je cítit silná sudovost a práce dřeva. Celý aromatický profil je výrazně ovlivněn soudkem, ve kterém rum tři měsíce ležel. Původní sladké tóny rumu Dos Maderas jsou upozaděny a vystupuje silnější alkohol. 

Na první ochutnání vás zaujme intenzivní chuť dřeva a sudu, která se během chvíle promění v příjemné tóny sherry Pedro Ximenes. Chuť je vyvážená a na konci se objevuje původní sladkost a rozinkovost rumu Dos Maderas 5+5. 

Projekt 05 - prechutnani rumu - Martin Chvatal.pg

Rumu by jistě slušelo, kdybychom ho v soudku ještě nechali a dřevo s ním mohlo dál pracovat. My jsme ale takto s výsledkem spokojeni a budeme rádi, když se i vy s námi podělíte o své zkušenosti, projekty a vlastní upravené destiláty. Nebráníme se ani výměně vzorků nebo dalším dotazům.

Pište přímo Martinovi Chvátalovi na mail chvatal@g-w-s.cz.