Portské víno
Portské víno je u nás oblíbené především díky své příjemně sladké chuti. Společně s vyšším procentem alkoholu se skvěle pije především v zimním období a na Vánoce krásně doplní cukroví. Vhodné je i jako aperitiv před štědrovečerní večeří.
https://www.global-wines.cz/royal-oporto-colheita-1976
CO ROZUMÍME POD NÁZVEM „PORTSKÉ VÍNO“
Portské víno je sladké víno také známé pod názvy Porto, Oporto nebo Vinho do Porto. Jedná se o fortifikované (dolihované) víno s vyšším podílem zbytkového cukru. Toto víno pochází ze severní části Portugalska, konkrétně z údolí řeky Douro. Podobná vína se sice vyrábějí i mimo Portugalsko, ale v rámci Evropské unie je označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka pouze pro produkty portugalského původu.
JAK SE VYRÁBÍ PORTSKÉ VÍNO
Pro výrobu portského je povoleno použít pouze hrozny vypěstované a zpracované v oblasti údolí řeky Douro. Jedná se o 48 různých odrůd z více než 100, které se v této oblasti pěstují. Většina z nich jsou modré odrůdy. Z hroznů se nejprve vylisuje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Již po jednom až dvou dnech je kvašení zhruba ve své polovině a mošt má kolem 8% alkoholu a 40 - 60 g nezkvašeného cukru. V této fázi se mošt přečerpá do sudů s vinnou pálenkou (70% neutrální alkohol). Pálenka okamžitě zastaví proces kvašení. Nezkvašený cukr tak zůstane ve víně a zároveň se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 – 22 %. Před samotným nalahvováním víno dozrává v sudech.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ STYLY PORTSKÉHO
Ruby
Portské víno s označením „Ruby“ je tmavě rubínové, džemově sladké portské. Po fermentraci se uchovává v nerezových nádržích, aby nemohlo docházet k jeho oxidaci, a aby si udrželo svou krásnou sytě červenou barvu. Jedná se o nejrozšířenější druh portského vína.
Tawny
Mahagonově hnědé portské, které zraje v sudech a je vystavováno postupné oxidaci a odpařování. Díky vystavení kyslíku víno získává ořechovou chuť a dozrává do zlatohnědé barvy. Portská vína s označením tawny se doporučují po otevření rychle vypít, protože snadno oxidují.
- 10leté Tawny: Evolučně stále mladé víno. Rubínová barva, ovocitá chuť.
- 20leté Tawny: Barva tmavohnědá, měkké třísloviny, složitost a dobrá struktura již od prvního doušku.
- 30leté Tawny: Více dřevitosti a vyzrálosti. Začátečníkovi nemusí sednout, jelikož neposkytuje svěžest ani kyselinku.
- 40leté Tawny: Skutečný skvost, který je třeba si vychutnat.
Colheita
Tawny Port z jediného ročníku (všechny hrozny jsou z jedné sklizně). Colheita v překladu z portugalštiny znamená „sklizeň“ nebo „vinobraní“. Toto portské víno musí zrát v dubovém sudu nejméně 7 let, většinou déle (klidně i více než 100 let). Colheita nabízí vynikající hodnotu vína a obvykle bývá levnější než Vintage obdobného věku.
White Port
Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů v široké škále stylů od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají v sudech, ztmavnou a často je obtížné podle vzhledu určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé.
KRÁL PORTSKÝCH VÍN
Unikátní láhev velmi starého portského vína za 104 900 Kč!
Carvalhas Memories Very Old Tawny Port je nejdražsí položkou v celém našem portfoliu. Jedná se o exkluzivní, velmi staré portské víno, které je vyrobeno z ročníku 1867 a malého dílu ročníku 1900, který byl přidán pro oživení chuti. Toto portské trpělivě zrálo v původních dubových sudech celých 149 let. Bylo uchováváno v archivních sklepech ve Vila Nova de Gaia a čekalo na okamžik, kdy chuť dosáhne dokonalého buketu. Jedná se o víno, které vám poskytne skutečně výjimečný zážitek, exkluzivní a lahodnou chuť, svěží a zároveň robustní projev.
Carvalhas Memories Very Old Tawny Port
Vyrobeno bylo pouze 260 lahví. Zpočátku se o něj starali se sklepech slavné společnosti Miguel Sousa Guedes a ve 20. století pak bylo po zápisu společnosti Real Companhia Velha do obchodního rejstříku předáno do péče dalších generací sklepmistrů.
PRALINKY LA VIE CHOCOLAT
Portské víno se skvěle hodí pro párování s čokoládou. Rozhodli jsme se toho využít a oslovili prémiovou českou pralinkárnu Jakuba Vobořila, La Vie Chocolat. Jakub nám vytvořil vlastní limitovanou kolekci ručně vyráběných pralinek, kdy pro výrobu ganáže použil právě naše portské víno. Hořká pralinka je tak plněná portským vínem stylu Ruby, které jí propůjčí výraznou ovocnou chuť. V kombinaci s hořkou čokoládou, která se krásně rozpouští v ústech, je to dokonalý zážitek. Druhou pralinku jsme nechali vyrobit z portského vína stylu Tawny, které je vyzrálejší a má sladší, lehce oříškovou chuť. Tuto náplň jsme zahalili do mléčné čokolády a pralinku pozlatili. Další dvě pralinky jsou Jakubovou klasikou a našim vytříbeným jazýčkům zachutnala nejvíce malina s marcarpone v bílé čokoládě a svěží mučenka v hořké čokoládě.
Kolekci těchto čtyř luxusních pralinek získáte k nákupu portského vína od nás jako malý vánoční dárek. Vyzvednout si je můžete na jakékoliv z našich prodejen. Jsme si jisti, že vám budou chutnat a v kombinaci s portským vínem budou fungovat jako krásný dárek nebo jako sladký gastronomický zážitek.