Váš košík je prázdný
Víno Nebbiolo je pokladem severní Itálie, má bohatou historii, intenzivní chuť a jedinečnou osobitost. Tato odrůda je proslulá svou elegancí a zaujímá pevné místo mezi nejobdivovanějšími a nejcennějšími víny světa. Zjistěte více o této jedinečné odrůdě vína, která má své kořeny v severní Itálii, v malebném regionu Piemont.
Kořeny této prastaré odrůdy sahají až do 13. století, kdy byla poprvé zaznamenána v písemných pramenech. Název Nebbiolo nejspíše pochází z italského slova nebbia, které znamená "mlha". To je pravděpodobně odvozeno od bílého, práškovitého přírodního povlaku na hroznech, který se objevuje v období sklizně. Nebo podle toho, že nejlepší lokality Nebbiolo se nacházejí nad mlhou, která se shromažďuje v údolí Langhe.
Nebbiolo je již po desetiletí, ne-li staletí, známé jako jedno z nejkvalitnějších a nejvýznamnějších italských vín. Zejména pak díky vínům vyráběným v oblastech Barolo a Barbaresco. Významnost odrůdy Nebbiolo byla oficiálně potvrzena v roce 1980, kdy bylo schváleno označení Barolo DOCG, což byla jedna z prvních apelací v Itálii, která toto označení získala. Barbaresco DOCG následovalo později ve stejném roce.
Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o lehké víno, které se vyznačuje světlejšími odstíny podobně jako Pinot Noir, první doušek prozradí, že je tomu přesně naopak. Mladá vína odrůdy Nebbiolo bývají světle rubínové barvy a jak stárnou, přecházejí do světle granátové nebo cihlově oranžové. Víno mívá koncentrovanou chuť s příjemnou kyselostí a výraznými tříslovinami, které dohromady tvoří harmonický celek. Silná struktura značí, že tato vína mohou zrát až několik desítek let.
Vinná réva Nebbiolo raší dříve, než ostatní odrůdy v Piemontu, jako jsou například Dolcetto a Barbera, ale sklízí se zpravidla jako poslední. To znamená, že pěstitelé musí být trpěliví a doufat v dobré počasí po celou vegetační sezónu.
Přestože Nebbiolo tvoří necelých 10 % vinné révy v celém Piemontu (právě tam se ho pěstuje více než kdekoliv jinde na světě), je považováno za jedno z nejlepších italských vín.
Prunotto se nachází kousek od Alby, přímo v srdci oblasti Langhe, na půl cesty mezi městy Barbaresco a Barolo, na jihovýchodní straně řeky Tanaro, v mírném svahu obklopeném vinicemi rozprostírajícími se po celé oblasti Langhe a Roero.
Prunotto rozkládá své vinice na ploše přibližně 74 hektarů, nacházejících se v těch nejuznávanějších vinařských oblastech regionu. Důkladná a pečlivá správa vinic je základním kamenem při výrobě vína. Jen z hroznů nejvyšší kvality lze vytvořit vynikající vína, která dokážou autenticky vyjádřit charakter odrůdy a identitu daného území. Vinařství zde dosahuje dokonalé rovnováhy mezi tradicí a inovací, využívajíc moderních technologií k interpretaci a výrazu mnoha jemných nuancí historického vinařského regionu. Prunotto si zakládá na odrůdách Nebbiolo a Barbera.
Vinařství Prunotto bylo založeno v roce 1904 – v té době jako družstvo pod názvem „Ai Vini delle Langhe“. První sklizeň zde proběhla hned v následujícím roce 1905. Díky krizi a první světové válce se rozvoj družstva téměř zastavil. Vinařství začalo mít vážné ekonomické problémy. Během této krize se mladý Alfredo Prunotto oženil se svou ženou Luiginou, převzal družstvo a dal novému vinařství své jméno - Prunotto. Díky jejich velikému úsilí se vinařství velmi rychle proslavilo, vína se začala vyvážet do celého světa - první do jižní Ameriky a následně do USA.
Vůně zralého, peckovitého ovoce je velmi dobře doplněna květinovými a kořenitými tóny. Intenzivní chuť se sladkými a výraznými tříslovinami a dlouhým závěrem. Víno se skvěle hodí k masitým pokrmům a sýrům.
Jemná, delikátní a harmonická vůně s aroma višňových pralinek, sladkého koření a náznaky černého pepře. Vůně plynule navazuje na chuť, která vystihuje rafinovanost a harmonii Barola. Závěr je velmi dlouhý s tóny zralých višní, čokolády a perníku.
Intenzivní rubínová barva. Na nose elegantní aroma malin, růží a lékořice. Na patře harmonické, s elegantní strukturou a měkkými taniny. Dlouhá a vyvážená dochuť.
Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny.
V současnosti je majitelem Angelo Gaja, vlastnící 250 akrů vinic v piemontských regionech Barbaresco a Barolo a dnes také v Toskánsku. Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými" sudy. Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem luxusu a prestiže.
Má granátovou barvu s pěkným leskem. Komplexní, živočišné aroma s tóny lesního ovoce, švestek, lékořice, kávoviny a lehkým minerálním dotekem. Harmonická chuť s vyváženými tříslovinami a kyselinami. Plné, dobře strukturované víno, které proslavilo region i svého výrobce.
V sklenici září světlá rubínová barva. Příjemná vůně třešní amarena, kůže, zralé fíky a tóny dřeva. V ústech je víno mimořádně hutné, plné tříslovin a jemných dřevitých tónů. Jeho dlouhá dochuť odhaluje obrovský potenciál ke zrání.
Velmi elegantní víno jiskřivě rubínové barvy. Ve sklenici se objevuje aroma zralých třešní, sušených švestek, koření, karamelu a cedrového dřeva. Vyvážená a hluboká chuť tohoto italského vína je obalena kořenitě jemnou texturou. Velmi dobrá struktura je podpořena intenzivními vůněmi a výraznými tříslovinami.
Nebbiolo Langhe je komplexní a dobře strukturované víno s vůní připomínající červené bobule, koření a višně. Víno je charakterizováno svěžestí a mládím. Vznikalo ve sklepích s nižšími teplotami, doba macerace byla kratší a bylo použito větší množství celých bobulí během kvašení - což dalo za vznik jemnějšímu a voňavějšímu vínu.
9. 12. 2024
5. 12. 2024
29. 11. 2024
22. 11. 2024
14. 11. 2024