Váš košík je prázdný
Vinařství patřící do rodiny Lafite Rothschild. Statek původně vlastnila rodina Ezyguirre, která pochází ze španělského Baskicka, ale v roce 1755 byl prodán a stal se součástí Junty, která vládla v Chile v roce 1810.
Do roku 1850 byly vinice statku osázeny národní odrůdou País, jenž byla postupně nahrazena odrůdami z Bordeaux a Burgundska. Statek se rozkládá v údolí Limari, což je méně známá vinařská oblast, která se nachází necelých 40 kilometrů od Pacifiku ve výšce 130 metrů nad mořem.
V roce 1988 vstoupila rodina Ezyguirre do společenství se skupinou Lafite Rothschild. Dnes připadá k vinařství Los Vascos 580 hektarů vinic, ale stále se rozrůstá. Nejvíce pěstované jsou odrůdy Cabernet Sauvignon a Chardonnay a nejstarší vinné keře dosahují stáří více než šedesáti let. Díky enologům, které poskytla rodina Lafite Rothschild, dosahují vína vysoké elegance a výrazného evropského stylu.
Všechna vína zrají v dubových francouzských sudech za pečlivého dozoru enologů. Kromě základní řady, která překvapí konzumenty nadstandardní kvalitou za velice příznivou cenu, vyrábí vinařství Los Vascos Grandé Réserve a vrcholné cuvée Le Dix de Los Vascos. Toto jedinečné víno bylo oceněno prestižními a uznávanými kritiky 90 body.
Vinice Los Vascos se rozkládají na 34°30' jižní šířky a 71°30' západní délky, 40 km od Tichého oceánu a 200 km jihozápadně od Santiaga. Jsou to největší vinice v centrální regionu Colchagua Valley, ležící na úpatí hory Cañeten. Podloží všech 580 ha vinic je sopečného původu a skládá se z písčito-hlinité a žulové půdy. Vinice jsou osázeny v následujícím odrůdovém složení: Cabernet Sauvignon (85%), Carmenère (5%), Syrah (4%), Malbec (1%) a Chardonnay (5%).
V roce 1990 došlo k částečné renovaci vinic - nyní je část vinic starých přes 30 let, část 50-60 let, ty nejstarší pak přes 70 let. Část hroznů na výrobu Sauvignon blanc a Chardonnay pochází od dlouhodobých partnerů z chladnějších oblastí na pobřeží Tichého oceánu.
Sklizně se stále provádí převážně ručně. Hrozny pro Grande Réserve jsou sklizeny do malých beden a před umístěním do tanků se provádí počáteční třídění. Hrozny z jednotlivých tratí jsou zpracovávány odděleně a následně podle potřeby použity na jednotlivá vína, případně míchány dohromady.
Ve sklepích Los Vascos je ke zrání vína použito přes 800 dřevěných sudů, z nichž některé pocházejí z vlastní výrobny ve Francii v Pauillac. Průměrně se ve vinařství Los Vascos vyrobí 2,7 milionu lahví.