Historie vinařství se datuje do roku 1978, kdy byly vysázeny první vinice na přibližně 500 hektarech v okolí Petersonu. Rok poté Howard S. Wright navrhl podzemní sklepení, které mělo simulovat obdobnou vlhkost a teplotu, stejnou jakou mají největší vinařské domy v Bordeaux například Château Latour, či Mouton Rothschild.

V roce 1983 bylo vinařství představeno světu včetně unikátního sklepa, kde již dozrávala první (panenská) vína. Prvním významnějším vínem byl Columbia Valley Merlot, který byl následován selekcí bílých vín Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc a Semillon. Ocenění na sebe nenechala dlouho čekat. Prvním významnějším bylo od Roberta E. Parkera, kdy ocenil Merlot ročník 1987 jako „Top 10" vín na světě do 10 USD.

Jedním z nejdůležitějších okamžiků bylo angažování vynikajícího enologa z Napa Valley jménem Ray Einberger, který začal předávat vínům z Columbia Crest osobitý a nezaměnitelný charakter. Jeho filozofie byla a je jasná - „Pracujte do úmoru na vinici, pracujte dnem i nocí a v okamžiku sklizně přeneste hrozny do sklepa a snažte se jim co nejméně ublížit." Tento přístup a péče o surovinu byly korunovány vynikajícím úspěchem. Na světové výstavě v Bordeaux Challange du Vin" byl oceněn Merlot z Columbia Crest zlatou medailí.