Váš košík je prázdný
Château Kirwan je prestižní vinařství v obci Margaux ve francouzském regionu Bordeaux. Historie tohoto klasického vinařského domu sahá až do 18. století. Château Kirwan je klasifikováno jako třetí cru a patří k nejlepším vínům regionu. Ve světě je proslulé zejména svými červenými víny – bohatými, elegantními, s jemnými třísly.
Historie Château Kirwan je příběhem rodiny a dědictví, které se předává z generace na generaci již od 18. století. Příběh vinařského domu Kirwan se začal psát v roce 1760. Jak už to bývá, základním stavebním kamenem byl sňatek. Irský obchodník Mark Kirwan se oženil s dcerou sira Johna Collingwooda, anglického obchodníka známého jako „lord z Lasalle“, který byl jedním z prvních bordeauxských négociantů (obchodník s vínem, který nevlastní vinice, ale nakupuje hrozny či hotová vína od různých vinářů a poté je zpracovává, míchá nebo stárne pod svým jménem či značkou). Tento sňatek znamenal začátek éry, ve které se rodina Kirwanů stala součástí bohaté historie vín ve slavném regionu Bordeaux. Ženich dal své jméno vinici, kterou vytvořil sloučením panství Ganet s panstvím Lasalle, oba ležící v blízkosti vesnice Cantenac. Pod jeho vedením panství prosperovalo a víno z „Quirouen“ bylo klasifikováno jako 2. grand cru v práci Thomase Jeffersona o víně z Bordeaux, kterou napsal v době, kdy byl velvyslancem Spojených států ve Francii.
Rok 1855 byl v historii zámku zlomovým. Château Kirwan bylo klasifikováno jako vedoucí třetí úroveň Médocu a 16. nejlepším vínem v Bordeaux. Kirwan změnil majitele a stal se majetkem rodiny Godardů. Camille Godard, starosta Bordeaux, v 19. století také navrhl překrásný park, který je dodnes chloubou panství.
V roce 1925 panství převzala rodina Schÿlerů. Firma „Schröder & Schÿler“ po čtyři generace obchodovala s vínem z Bordeaux a zámecká vína dobře znala – však je již tehdy měla ve své nabídce. Od tohoto okamžiku určovali historii a vývoj Château Kirwan rodina Armanda Schÿlera a jeho potomci, kteří se každý svým způsobem, a v závislosti na okolnostech své doby, snažili o šíření dobrého jména panství. V letech 1955–1967 pracoval Jean-Henri Schÿler na obnově vinice. Věnoval se vylepšování půdy, optimalizoval odvodňovací systém a všude, kde to bylo nutné, vysazoval nové rostliny. Tato práce spolu s vytvořením apelace Margaux v roce 1954 vdechla panství nový život a posílila jeho pověst. Jeho děti, Sophie, Nathalie a Yann, představují již osmou generaci, která dnes řídí majetek a pokračuje v rodinném dědictví. Byli to oni, kdo přenesl vinařství Kirwan do 21. století vybudováním nového sklepa, který byl slavnostně otevřen v roce 2017 a stal se symbolem vize panství, na které rodina Schÿlerů dohlíží již téměř sto let.
Vinice Château Kirwan se rozkládají na přibližně 40 hektarech a jsou osazeny hlavně odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot, tedy odrůdami, které jsou pro tento region typické. Proces začíná péčí o půdu, následuje péče o vinohrady, včetně zvedání korunek, vazby a olistění, které nakonec připraví cestu k ručnímu sběru plně zralých hroznů. Zkušení třídiči opakovaně kontrolují kvalitu hroznů, aby je pak naložili do nádrží odděleně podle jejich kvality. Neméně pečlivě je pak věnována pozornost kvašení. Celý proces může trvat až 25 dní. Vína Château Kirwan nevznikají průmyslovým způsobem; jsou výsledkem kombinace přírodních faktorů a lidského umění. Míchání vyžaduje trpělivost a hluboké odborné znalosti. Tento proces je svěřen pouze vyvoleným – enologovi Éricu Boissenotovi, generálnímu řediteli panství Philippu Delfautovi a technickému řediteli Rodrigu Layttemu. Mladá vína pak zrají 20 měsíců v sudech (z nichž polovina je nová) ve sklepích.
Přijměte pozvání do Château Kirwan
Vína z Château Kirwan mají charakteristický měkký, jemný nástup, po kterém následuje velmi margauxovská krajka chutí. Zralé ovoce, jemné tóny koření, vanilky nebo růžového pepře, sametové třísloviny. Vůně a tóny se liší ročník od ročníku. Cabernet Sauvignon a Petit Verdot poskytují hlavnímu vínu Kirwan mnohovrstevnatou strukturu, zmírněnou kulatostí Merlotu a jemnou elegancí Cabernetu Franc. Druhé víno, Charmes de Kirwan, je svěžejší, kulatější a pružnější a vyznačuje se především ovocnými vůněmi.
Château Kirwan je víno vyrobené z precizně vybraných pozemků vinice, kde převažuje štěrková půda s příměsí hlíny. Kvalitní hrozny jsou pečlivě sbírány ručně a nadvakrát tříděny, aby se zaručila jejich dokonalá kvalita. Poté jsou odděleně vinifikovány, aby došlo k zachování jedinečných vlastností jednotlivých parcel vinice. Pro zrání vína se používají dubové sudy, z nichž polovina je každoročně obnovována.
Les Charmes de Kirwan představuje druhé víno této prestižní vinice. Poprvé se na trhu objevilo v roce 1993. Toto víno, známé jako „mladší bratr“ hlavního vína, se vyrábí zpravidla z hroznů z mladších vinných keřů a z parcel vinice s písčitější půdou. Zde je důraz kladen na plný projev ovoce a maximální svěžest. Lze si ho proto vychutnat i mladší.