Váš košík je prázdný
V roce 1863 Jean-Baptiste Camus založil společnost, jejíž jméno je dnes známé po celém světě a která je pátým největším, odborníky uznávaným, výrobcem koňaku.
V roce 1896 se díky Edmondu Camusovi, synovi Jeana – Baptista, stala firma Camus jediným dodavatelem na dvůr posledního ruského cara Mikuláše II.
V roce 1932 nastoupil do vedení firmy Michel Camus, který byl vynikajícím obchodníkem. Rozpoznal potenciál extra prémiových řad a začal (jako první na trhu koňaků) s exkluzivním balením vyrobeným z „baccaratského křišťálu“. Tyto unikátní láhve začaly zanedlouho kopírovat konkurenční firmy.
Společnost Camus je specialistou na koňaky vyšší kategorie, díky čemuž více než 70 procent produkce opouští sklepy v kategorii Premium, tj. V.S.O.P. a vyšší.
Camus Extra Ordinaire byl vyhodnocen zatím nejvyšší poctou ve své kategorii – stal se koňakem minulého století! Tímto vyznamenáním dosáhla značka Camus velice významného statutu kvality a zároveň ocenění poctivé práce předcházejících čtyř generací.
Koňaky Camus X.O. prosluly svoji jedinečnou kvalitou a nízkou cenou. Po pět generací zůstává značka Camus věrná základní myšlence svého zakladatele – vyrábět jedinečný koňak a důsledně naplňovat jeho zásady - nezávislost, tradici, kvalitu a inovaci.
Nejušlechtilejší a nejprestižnější destilát je pojmenovaný podle městečka Cognac ležícího v srdci vinařské oblasti, která sousedí se severní částí regionu Bordeaux. Tato apelace bylaproslulá obchodem s víny již ve 3. století našeho letopočtu.
Vilém X. - vévoda z Guyenne, založil tzv. Velký vinohrad (Vignoble de Poitou) a víno (později pálenka) se začala holandskými obchodními loděmi rozvážet do severských zemí. 1. května 1909 byla zákonem vyměřena zeměpisná oblast pro výrobu koňaku.
Zde se v šesti uzákoněných apelacích (Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires) pěstuje převážně odrůda Ugni Blanc. Ideální klimatické podmínky, dvojstupňová destilace a až šedesát let zrání v limousinském dubu jsou základem výroby tohoto krále všech pálenek. Každý koňak je směsí mnoha desítek koňaků různého stáří a původu a je dílem vždy jen jediného člověka.
Koňak dělíme na:
Každý výrobce má vlastní speciality, směs koňaků starých minimálně 6, ale i 40 let. Tyto speciality často nesou významná jména králů nebo zakladatelů jednotlivých firem.