Váš košík je prázdný
Vinařství ARONN se nachází v obci Kurdějov na jižní Moravě a specializuje se výhradně na výrobu šumivých vín tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Projekt vznikl s cílem vytvořit značku, která propojí kvalitní terroir, biodynamický přístup a precizní technologii výroby inspirovanou francouzským Champagne.
Lokalita a vinice
Vinice ARONN leží na trati Ebeny v Kurdějově, která se vyznačuje vyšší nadmořskou výškou a bohatými vápencovými půdami. Výsadby jsou husté (až 12 800 keřů na hektar) a vedeny ručně bez používání herbicidů či syntetických pesticidů. Vinařství razí ekologický přístup k péči o vinice a klade důraz na přirozenou biodiverzitu.
Pěstované odrůdy zahrnují Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Tramín červený a také modré odrůdy jako Merlot nebo Frankovka, které se využívají i pro výrobu růžových nebo tmavších šumivých vín.
Výroba a technologie
Všechna vína vznikají tradiční šampaňskou metodou (méthode traditionnelle). Hrozny jsou ručně sklízeny, jemně lisovány a základní vína kvasí v nerezu nebo v dubových sudech. Po nalahvování vína probíhá druhotné kvašení v lahvi, vína pak zrají na kalech minimálně 18–24 měsíců. Degorzáš probíhá bez pasterizace, vína nejsou stabilizována ani filtrována. Vinařství používá korkové uzávěry a klasické agrafy.
Nabídka vín
ARONN nabízí několik šumivých cuvée i jednoodrůdových vín v kategoriích Brut a Extra Brut. Vína jsou suchá, s výraznou kyselinou a minerálním charakterem. Mezi typická cuvée patří:
Vína ARONN jsou pravidelně oceňována v soutěžích, např. Prague Wine Trophy.
Zázemí a návštěvy
Vinařství provozuje vlastní degustační a eventové prostory v bývalé sportovní hale v Kurdějově, přeměněné na moderní zázemí s kapacitou až pro 350 osob. Součástí je vinotéka, wellness i možnost ubytování. Nabízí zážitkové programy pro veřejnost i firmy – řízené degustace, sabrage, degoržování, foodpairing, tematické večery i brunch.
Tým a vedení
Za vinařstvím stojí tým odborníků z různých oblastí – enologie, vinohradnictví, gastronomie a obchodu. Odborným poradcem je také francouzský vinař Paul Guyard. Projekt podporuje investor Lubomír Němeček.