7+1 tip jak vybrat víno ke grilování a na dovolenou
Léto už je ve plném rozpuku a vy na každém kroku cítíte šťavnatou vůni masa, které někdo zrovna trápí nad rozžhavenými uhlíky? A co takhle uspořádat vlastní barbeque pro rodinu či přátele? Pozvedněte zážitek z jídla na grilu a jemně se osvěžte, ale i podtrhněte jeho výraznost výběrem správného vína. Poradíme vám jak na to, abyste nezruinovali peněženku a zároveň u toho zajásaly vaše chuťové buňky.
Správná teplota v létě platí dvojnásob
Maso máte předem naložené, zelenina nakrájená, bagetky seřazené v ošatce a víno se chladí v lednici? Pak jste dokonale připraveni. Ale nezapomněli jste na správnou teplotu vína? Stoprocentní zážitek a snoubení chutí vám zajistí náležitá teplota. Pokud doma nemáte speciální lednici na víno, pojďme si popsat, jak jednotlivých teplot docílit i s klasickou chladničkou. U bílých a růžových vín se držme teploty mezi 10-13°C. To není tak daleko od klasické teploty, kterou máme doma v lednici, takže postačí víno z lednice před popíjením vytáhnout a nechat při pokojové teplotě lehce orosit 15-20 minut a rovnou rozlévat. U šumivých vín je to ještě jednodušší, tam pro teplotu 6-8°C nechte vychlazenou lahev odstát maximálně 10 minut a rovnou degustujte. U červeného se držte opačného triku. Nechte lahev do poslední chvíle před grilováním v pokojové teplotě. Poté ho dejte do lednice na 30 minut a tím u jeho teploty docílíte správného rozmezí mezi 14 a 18°C. Ale buďte pečliví, protože přechlazení by způsobilo vystoupení trpkých taninů a vysoká teplota by naopak způsobila přílišnou výraznost alkoholových aromat. To že po otevření musíme nechat červené prodýchat, asi nemusíme připomínat. Tak teď už jen vybrat to správné víno k jídlu, že?
Griluju, griluješ, grilujeme
Pokud se nechcete spokojit s výběrem vína ke grilování jen a pouze podle jeho barvy, pojďme si ukázat, jak se z každého kousku masa na grilu dá se správným vínem vykouzlit gastronomický zážitek.
Hovězímu steaku stačí málo – správně rozžhavený gril a špetka soli a pepře
Grilovaný hovězí steak
Co si pod takovým hovězím steakem představit? Nemusíte hned sáhnout po nejjemnější svíčkové, na grilu si skvěle povedou i prorostlejší kusy masa. Vždy platí, že čím výraznější mramorování steak má, tím lépe udrží chutě a vůně. Takže co to bude, vyzrálý pupek, rump, roštěná, nebo snad hrudí? K dobře odleženému hovězímu sáhněte nejlépe po krásném ovocném a sytě šťavnatém červeném vínu. Podpoří svou kořenitostí výraznost chutí a zároveň osvěží. Pokud se nebojíte ke kvalitnímu masu rozmazlovat své chuťové buňky sáhněte po balíčku 6 červených vín do pětistovky, které jsme sestavili z nového Kaiken Ultra Malbec, Vino Nobile di Montepulciano DOCG ”La Braccesca” pro jeho elegantní vůni a silné tělo a třeba i z populárního australského pohlazení v podobě Koonunga Hill Shiraz-Cabernet, které se hodí i k jehněčímu.
Hovězí maso skvěle doplní i
- španělské Torres Altos Ibericos Crianza Tempranillo.
- argentinský Aruma Malbec z vinařství Château Lafite-Rothschild.
- Chianti Superiore DOCG, Santa Cristina z proslulého italského vinařství Antinori.
Hovězí steak nechte po grilování odpočívat alespoň 3 minuty, teprve pak jej krájejte
Steak z vepřové krkovice
Tenhle všestranností prorostlý kousek masa najdete před čtvrtým žebrem každého pašíka. A všichni mistři grilu se shodují, že je to kousek masa vděčný co do jednoduchosti přípravy i do skvělé chuti. Nejlépe uděláte, pokud celou krkovici, necháte 1-2 dny odležet v oblíbených bylinkách s trochou oleje. Na závěr ji před pečením pořádně osušíte, osolíte a opepříte a dáte na mřížku tak, aby rozžhavené dřevo a uhlíky maso jen lechtali. Ale pokud chcete stihnout dopéct krkovici k obědu, je třeba si přivstat! Tučnější krkovici se nebojte doplnit vyzrálými červenými víny, které ji doplní příjemnou strukturou a taniny.
Prorostlá krkovice si dobře rozumí s
- kořenitým Kaiken Ultra Malbecem.
- rubínovým Torres Gran Sangre de Toro Reserva Tinto, který se skvěle hodí i ke zvěřině.
- a plným Quinta dos Aciprestes Douro DOC.
Kuřecí prsní steak se středomořskými tóny
I grilování je potřeba někdy odlehčit. Teploty se nebezpečně blíží třicítce i ve stínu a vy toužíte po lehké večeři s grilem na zahradě. Není nic lepšího, než zkombinovat marinovaný kuřecí steak na bylinkách s lehkým zeleninovým salátem a svěžím vychlazeným vínem. A co se vám při této kombinaci hned vybaví? Nám Provence, Středomoří i klasika v podobě jižní Moravy a bílého šťavnatého vína. Jejich ovocnost a elegantní chuť vás příjemně pohladí a naladí do atmosféry letního večera na pláži.
Jemnost kuřecího doporučujeme propojit s
- italským svěžím vínem Villa Antinori Bianco Toscana IGP.
- elegantním a ovocným Côtes du Rhône Parallele 45 blanc, AOC.
- Ryzlinkem vlašským – pozdní sběr z Dolních Dunajovic od Vinařství Volařík.
Marinovaná vepřová a hovězí žebra
Každý ostřílený gril master ví, že žebra na grilu, ať už hovězí nebo vepřová, jsou kapitola sama o sobě. Vyzrálost masa, které může odpočívat na kosti hraje v přípravě dokonalého výsledku velkou roli. Na takto proleželé maso si připravte oblíbenou marinádu. Všichni se určitě shodneme, že k žebrům patří klasická BBQ marináda, sladkokyselá omáčka s chilli a tymiánem, nebo kombinace rajčatového protlaku, hrubozrnné hořčice a worcesteru. Tyhle varianty nadchnou každého strávníka lačnícího po šťavnatosti a osobité chuti. A co k žebrům? Přece křen a hladká červená vína, která výraznost chutí pozvednou ještě o laťku výš. Co takhle námi sestavený balíček červených vín do tří stovek za kus a jeho Pinot Noir "Le Petite Perriere" s koncentrovanou a příjemnou chutí?
Žebra pozvedne až do nebes i
- toskánské Vino Nobile di Montepulciano DOCG ”La Braccesca”.
- Koonunga Hill Shiraz-Cabernet – zejména ta hovězí.
- aromatický nefiltrovaný elegán Hussonet Cabernet Sauvignon Gran Reserva.
Grilovanou rybu netrapte kořením ani hutným vínem
Oblíbeným odlehčením letního grilování jsou i ryby. V našich zeměpisných šířkách se nemusíme bát i těch sladkovodních. Ale všichni budou určitě přikyvovat, že lehká a svěží vína se hodí spíše k těm mořským. Pokud se rozhodnete připravovat mořského zástupce, připravte si oblíbené jemnější koření a bylinky. Vedle nešlápnete s tymiánem, rozmarýnem, mátou, šalvějí i koprem. A snad každá ryba se neobejde bez citronu a to v jakémkoliv množství, které vám chuťově vyhovuje po dobu pečení i na pokapání ugrilovaného masa.
Rybu příjemně slaďte s
- kabinetním Veltlínským zeleným z rodinného vinařství Milan Sůkal.
- Klumpp Weissburgunder – Qualitätswein trocken z nádherné oblasti německého Badenu.
- živým a univerzálním Grüner Veltliner urban. GV z vinařství Lesehof Stagard.
Ryba by při grilování nikdy neměla přijít přímo do kontaktu s mřížkou grilu
Královna grilování – vepřová panenka
Panenská svíčková z vepře je sice nejdražším, ale velmi delikátním masem, které je dobré připravit rovnou po porážce. Jedině tak si zachovává svou typickou jemnost. Není třeba ji tedy nijak stařit či zdlouhavě marinovat. Panence nejvíce sluší krátké propečení na rozpáleném grilu po deseti minutách z každé strany. Pokud ji chcete povznést do vyšších sfér, nebojte se připravit marinádu z trochy oleje, česneku, hrubozrnné soli, římského kmínu a barevného pepře. Ten dodá masu příjemnou pikantnost, kterou zjemníte typicky sametovou chutí červeného vína se strukturovaným tělem a ovocnými tóny v chuti.
Doplňte panenku o jemnost s
- francouzským Pinot Noir „Le Petite Perriere“ VDF s dlouhým a příjemným závěrem.
- Valpolicella Classico ”Bonacosta”, DOC s typickým tónem třešní.
- Cuvée Gryllus červené – Vinařství Špalek, jehož mohutná chuť pochází z kombinace odrůdy Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Panenka si skvěle rozumí s grilovanou zeleninou
Netahejte se na dovolenou s lahvemi
Vyrážíte autem do zahraničí, nebo chcete mít zásoby lahodného vína na chatě u vody, v lese nebo v horách? Pak neváhejte sáhnout po praktických „Bag in box“ baleních. Hojně těchto balení využívají prestižní restaurace, které chtějí nabídnout zákazníkům kvalitní víno na akcích a festivalech. Vy si ho vychutnáte se zátiším krásných lesů i u moře. Nejenže je jejich kvalita totožná jako u lahvových vín týž značek, ale nemusíte se navíc trápit s těžkými lahvemi. Každý box je vybaven i praktickým kohoutkem, který víno zachová dokonale čerstvé bez přístupu vzduchu a vy si jej jednoduše nalijete přímo do skleniček – kdykoliv chcete.
3 tipy, co s sebou na dovolenou
- 5 litrů šťavnatého červeného Messapi Primitivo Puglia IGP s příjemnou tříslovinou.
- Intenzivní Colloredo Mels Pinot Grigio s jemnou kyselinou v 5litrovém bagu.
- Italské červené víno Arancio Nero D'Avola IGP vyrobené ze stejnojmenné odrůdy hroznů na Sicílii.
Užijte si grilování, i když zrovna stojíte u grilu – sklenka lahodného vína a příjemná společnost je ideální k rozproudění atmosféry
Čekáte větší společnost nebo se rádi rozmazlíte?
Nebo obojí? Na příjemné zážitky u grilování s přáteli se každopádně pořádně připravte. Ať už plánujete speciální akci, menší svatbu, narozeniny, nebo jen tak ogrilujete kus masa s přáteli, bude se vám hodit speciálně sestavený balíček vín (v takových případech možná oceníte i spolehlivou domácí vinotéku). A na své si přijde opravdu každý. V naší nabídce vín ke grilování najdete balíčky bílého a červeného podle ceny i připravovaného druhu masa. Čekáte velkou návštěvu a chcete přátele překvapit nečekaně bohatým výběrem vín, ať už bílých či červených? Sáhněte po balíčku 6 vín do tří stovek za kus. V balíčku 6 kusů do pětistovky najdete vymazlenější kousky, kterými doplníte speciální oslavy a příležitosti jako promoce, narozeniny, či zapíjení nového přírůstku v rodině. Nepřehlédněte i speciální balíčky ke steakům či balíček bílých výrazných vín, pokud vám v horkém počasí nevyhovují vína červená. Tak co, který to bude?
Další články
-
Festival rakouských vín 2023
20. 9. 2023
-
Objevte novinku Eminente Gran Reserva a získejte pozvánku na degustační masterclass vedenou Césarem Martí
15. 9. 2023
-
Degustace novinek 2023
11. 9. 2023
-
Vychutnejte si moravská a česká červená vína z tradičních odrůd!
11. 9. 2023
-
Objevte krásu portugalských vín
31. 8. 2023